GÖRÜNTÜLÜ

Amed güne Newroz ateşi ve direniş şarkılarıyla başladı

Amed'de sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz hareketliliği yaşanmaya başladı. Halk kent merkezinin 4 kilometre uzağındaki Newroz alanına akın ediyor. Kentte Newroz coşkusu ve direniş şarkıları hakim.

Amed tarihi Newroz kutlamalarına saatler kala halk günün aydınlanmasıyla Newroz alanına çıkan tüm sokak ve caddeleri miting alanına çevirdi.

Soğuk havaya aldırış etmeyen halk, rengarenk kıyafetleri ve Newroz türküleriyle kent merkezinden 4 kilometre uzağındaki, kutlamaların adresi olan Newroz Parkı’na doğru yola koyuldu. Sarı, kırmızı ve yeşil flama ile Newroz’un simgesi haline gelen yöresel kıyafetler giyinen genç, yaşlı, çocuk binlerce kişi, Newroz alanına çıkan yolarda zaman zaman halaylar çekerek, Newroz’u kutlamaya başladı. Direniş şarkılarının da seslendirildiği Amed sokaklarında, tertip komitesi tarafından belirlenen herhangi bir kortej olmamasına rağmen, sokaklara akın eden halk, davul zurna eşliğinde kortej oluşturularak Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti.

Özellikle aylarca yasak ve talanın sürdüğü Sur ve Bağlar ilçesinde binlerce kişi, zılgıt ve alkışlarla Newroz alanına doğru yüzünü döndü. Direniş şarkıları bu her iki ilçede daha bir gür sesle yükseldi. Yürüyüş direnişte hayatını kaybedenler adına atılan sloganlarla yapıldı. Newroz alanının çevresinde tertip komitesi tarafından görevlendirilen 4 bin kişi, sabahın erken saatlerinde hem alanın çevresinde, hem de alanın içerisinde önlemlerini almaya başladı. Her yıl görmeye alışkın olunan tezgahlar da bu yıl Newroz alanının çevresindeki yerlerini erkenden aldı.

5 koldan alana akan Amedliler, polisler tarafından ince aramadan geçilirken, sarı, kırmızı, yeşil giyinen kadınlar ise alana alınmadı. Öte yandan tertip komitesi tarafından hazırlanan basın kartlarına polisler tarafından "üzerinde zafer işareti var" diye el konuldu. Alanın etrafına yayılan TOMA ve çevik kuvvet polislerine rağmen halk sloganlarıyla Newroz alanına girmeye devam ediyor.