Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri Dünya Kültür Mirası listesinde

Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı.

Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde.

UNESCO’nun 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri ele alındı. ICOMOS’un (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri’ne ilişkin hazırladığı 8 dakikalık slayt gösterisiyle başlayan oturumda, 26 ülkenin büyükelçisi, Amed Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" olarak tescillenmesiyle ilgili görüşlerini açıkladı.

Amed Surları hakkında görüş bildiren Sırbistan üyesi, sözlerini “Yaşasın Diyarbakır” diyerek tamamladı. Yapılan oylama sonucu Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri, “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne kabul edildi. Karar, toplantının yapıldığı salonda ayakta alkışlanırken, ülkelerin üyeleri, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanyarı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’yı tebrik etti. Kararın ardından açıklama yapan Kışanak ve Anlı, UNESCO yetkililerine ve adaylık sürecinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girip girmeyeceğine dair nihai kararın verildiği UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, 28 Haziran’dan bu yana Almanya'nın Bonn kentinde devam ediyordu. Toplantıya 3 Temmuz’dan itibaren Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı da katılarak çeşitli görüşmelerde bulunuyordu.