GÖRÜNTÜLÜ

Amedliler: 16 Nisan 'Dehak'ın sonu olacak!

Dünya halklarının Newroz'unu kutlayan Amedliler, 16 Nisan’da gerçekleşecek referandumda bu yüzyılın 'Dehak'ı Erdoğan'ın ‘Hayır’ oylarıyla yenileceğini söyledi.

"Mutlaka kazanacağız" şiarıyla Newroz Parkı'nda kutlanan Amed Newrozu, Kürdistan ve dünyanın dört bir yanından yüz binlerce insanın katılımıyla coşku ile devam ederken, Amedliler 16 Nisan’da gerçekleşecek referandum için renklerini de ‘Hayır’ pankartları ve flamalarla alana taşıdılar. 

Amed halkının görüşleri şöyle:

Mekin Salih: "Newroz Mazlum Doğan’dır, özgür tutsaklardır, Serok Apo’dur. İlk günkü ruhu ile bugün de kutlanmaya devam ediyor. Önümüzde bir referandum süreci var, bu referandumda ‘Hayır’ diyeceğiz. Neden ‘Hayır’? Yıllardır bizi sömürüp kanımızı emdikleri için ‘Hayır’. Tek adama ‘Hayır’. Tayyip’in ülkenin her şeyi olmasına ‘Hayır’. Milletvekillerimiz tutsak olduğu için, Serok Öcalan’ın özgürlüğü için ‘Hayır’. İnşallah bu Newroz Serok Apo’nun özgürlük Newrozu olacak."

Kezban Kırlıçaslan: "Alan her zamanki kadar dolu. Yaşasın Newroz, yaşasın Serok Apo! Barış ve kardeşlik için buradayız. Bu senenin Serok Apo’nun özgürlük yılı olmasını diliyoruz. Referandumda sonuna kadar 'Hayır' diyeceğiz. Erdoğan zihniyeti yok olsun diye hayır!

Şilan Kılıçaslan: "Newroz çok coşkulu devam ediyor. Halk çok mutlu. Bu Newroz, referandumdaki cevabımız olacak. Tutuklu vekillerimiz için ‘Hayır.'

Eşref Nergis: "Newroz Kürtlerin kurtuluşudur. Bu yüzden Kürtler için ayrı bir öneme sahiptir. Bin yıllardır Kürtler arasında coşku ile kutlanan bir bayram bu sene de aynı coşku devam ediyor. Bu Newroz her zamankilerden ayrı bir anlama sahip. Özgürlüğümüz ve kurtuluşumuzun belirleneceği Newroz olacak. Bu referandumda 'Hayır' diyeceğiz. Bu referandum bizim için varlık ve yokluk mücadelesidir. Onur sahibi tüm Kürtlere çağrım ‘Hayır’ demeleridir. 

Şeyhmus Aksoy: "Newroz barış ve mücadelenin simgesidir. Referandumda sonuna kadar ‘Hayır’. ‘Evet’ demek bize ne kazandıracak ki?

Xemgîn Agir: "Demirci Kawa ile başlayıp günümüze kadar gelen Newroz bayramı bugün biz Kürtler için değil bütün halklara ait bir bayram oldu. Geçmişte olduğu gibi bugün de Dehaklar olacaktır. Ancak Kürt halkı geçmişte Dehak ile direndiği gibi bugün de direnmeye devam edecek. Bugün yüzyıllardır devam eden zulme 'Hayır' demek için buradayız. Kawa’nın Dehak’ı alt ettiği gibi biz de bu zalimleri alt edeceğiz. Newroz kutlu olsun. Bu halka zulmeden kim olursa olsun ne kadar oy alırsa alsın sonu yakındır. Kenan Evren de referandumda yüksek bir oy ile başa geldi, bu onun zulmüne engel olmadı. Kürt halkına zulüm edenlerin sonu tarihin çöplüğü olacak. 

Rahmet Karakoç: "Nefes aldığımız sürece bu alanı doldurmaya devam edeceğiz. Herkes bilsin korkuya baskıyla bizi sindiremezler. Referandumda barış için sonuna kadar 'Hayır' diyeceğiz."

Hacı Abdulvahap Saygın: "2017 Newrozu tüm halklara kutlu olsun. Bu Newroz'da Amed meydanlarında artık korkunun hükmünü yitirdiğini gösterdi. Korku buradan göç edeli çok oldu, nereye göç etti? Ankara’ya, Erdoğan’ın sarayına. Korku artık buraya ait değil. Referandumda cevabımız net. Haftalarca sokaklarda bekletilen cenazeler, yıkılan evler, talan edilen şehirler, bodrumlarda yakılan çocuklar kimindi? Tüm bunlar karşısında elbette Hayır diyeceğiz. Bu üç kağıtçılığa din adı altında kandırmalara ‘Evet’ tükendi bizde." 

Sayın Barzani'ye de birkaç lafım olacak. Şakşakçılarıyla birlikte oturduğu koltuklarından özgür Kürdistan’ı kuracaklarını iddia ediyorlar. Soruyorum; nasıl? Siz daha Hewler’i, Duhok’u koruyamıyorsunuz. Meydanlarda bile yoksunuz. Şayet Barzani bu zihniyetinden vazgeçmezse AKP’nin cehennemi boyladığı gibi onlar da cehennemi boylayacak. Kürdistan’ı kuracaksanız Kürdistan’ı talan edenlerle ne işiniz var? Ankara’da bayrağınız dalgalanıyor, iki gün sonra Kürtlere saldırıyorsunuz. Hiç mi onurunuz yok? 

Hüseyin Yaşar: "Newroz özgürlük, barış ve direniştir. Dört parça Kürdistan’daki tüm Kürtlerin Newrozu kutlu olsun. Silopi, Sur ve Cizre için sonuna kadar ‘Hayır’ diyoruz."