Antep ve Van'da soykırım protesto edildi

Ermeni ve Süryanilere yönelik soykırımın 100. yıl dönümü dolayısıyla anma ve etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor

Ermeni ve Süryanilere yönelik soykırımın 100. yıl dönümü dolayısıyla anma ve etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Antep ve Van'da düzenlenen eylemlerde soykırım protesto edilirken, barışın sağlanması için yüzleşme sürecine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

ANTEP

HDP Antep İl Örgütü, 1915 Soykırımı'na ilişkin Yeşilsu Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, HDP Antep milletvekilli adayları, HDP, DBP, EMEP, ESP, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), Özgürlük ve Sosyalizm Parti (ÖSP), İHD ve KESK'li temsilcilerin yanı sıra onlarca kişi katıldı. Eylemde, siyah bir bez üzerinde  "1915 ?" yazılı pankart açılırken, "Özür diliyoruz" dövizleri taşındı. 
Eylemde açıklama yapan YSGP Antep İl Eş Sözcüsü Celal Deniz, bugün yüzyıllık bir acı ile yüzleştiklerini söyleyerek, Antep'te bulunan kültürel çeşitliliğin yok edildiğini ifade etti. Deniz, "Eğer bu ülkede biz tarihimizle yüzleşmezsek, barış olmayacaktır. Çünkü gerçek barış insanların vicdanları ile muhasebeye gitmeleri sayesinde mümkün olur. Bu anlamda biz bu acıyı sahipleniyoruz. Bu ülkede bir arada yaşamının mayası tarih ile yüzleşmekten geçiyor" diye konuştu.

VAN 

Van'ın Erciş ilçesinde belediye tarafından Yukarı TOKİ tepesindeki "kardeşlik bağları" adlı ağaç bahçesine, Ermenilere ait olan Erciş Üzümü bağları dikildi. Etkinliğe, Erciş Belediyesi eşbaşkanları Diba Ermiş Keskin ve Abdurahman Çağan ile çok sayıda kadın katıldı. Erciş'teki üzüm bağlarının Ermenilere ait olduğunu söyleyen Keskin, adına 'kardeşlik bağları' adını verdikleri alanda dikecekleri fidelerin "toprağa kök salacağı ve toprakla birlikte tüm halkların kardeşliğini güçlendirmeyi umut ettiğini" ifade etti.