GÖRÜNTÜLÜ

‘Arap halkı da AKP ırkçılığına “Hayır” diyecek’

HDP’nin Arap Milletvekili Mehmet Ali Aslan, AKP’nin tek adam anayasasına karşı Arap halkının da “Hayır” diyeceğini belirtti.

AKP’nin Arap halkına yönelik en fazla ayrımcılık yapan iktidar olduğunu söyleyen HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Arap halkını AKP’nin referandumda din istismarı girişimlerine karşı uyardı. 

‘ARAPLARIN “HAYIR” DEMEK İÇİN ÇOK NEDENİ VAR’

HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Türkiye’de ilk defa bir Arap derneğinin bu hükümet döneminde, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldığını hatırlattı. 

Demokrat Araplar’ın açtığı derneğin kapatılmasının hem Arap kimliğine hem de demokratik haklara bir saldırı olduğunu söyleyen Aslan, AKP hükümetinin eğitim müfredatının Arap halkına yönelik kısımlarına da dikkat çekti. Aslan, mevcut müfredatın Arap halkını aşağılayan ırkçı tarih tezleri ve söylemleriyle dolu olduğunu belirtti.

Ayrımcı yaklaşım ve nefret söylemlerinin ortadan kaldırılması için defalarca mecliste yaptığı girişimlere karşı, AKP ve saray iktidarının hiçbir adım atmadığını kaydeden Aslan, dolayısıyla Arap halkının bunun cevabını sandıkta “Hayır” diyerek vermesi gerektiğini söyledi. 

‘ARAP HALKI AKP’NİN DİN İSTİSMARINA KARŞI DİKKATLİ OLMALIDIR’

Mehmet Ali Aslan, AKP ve saray rejiminin referandum sürecinde, Arap halkına karşı din istismarı içerisinde olduğunu da belirterek, “Arap halkının bu din istismarına karşı mutlaka uyanık olması gerekir” dedi. İktidarın beslendiği esas dini kaynakların, mevcut anayasa taslağında belirtilen maddeleri kabul edemeyeceğini söyleyen Aslan, şunları aktardı: “Örneğin peygamberimiz ‘Benim kızım Fatma suç işlerse cezasını görmelidir’ demiş. Ama Tayyip Erdoğan, ancak dört yüz milletvekilinin onayı ile yargılanabilecek. Yani yargılanması imkansız gibi bir şeydir. Dolayısıyla Erdoğan ve yönetim modeli dinimize de aykırıdır.” 

’AKP VE SARAY “EVET” ÇIKARSA FAŞİZMİN FİLMİNİ İZLETECEK’

Anayasada halka ait tek bir maddenin olmadığına işaret eden Aslan, “Emekçilerin sömürülmesi, düşük ücret, işsizlik, tutuklama, ihraç, işkence ve hak gaspları dışında bu anayasanın bize sunduğu başka bir şey yok” dedi. AKP ve sarayın bu fiili durumu referandum ile yasal bir kılıfa uydurma peşinde olduğunu aktaran Aslan, şu ana kadar fragmanını izledikleri faşizmin, referandumda “Evet” çıkması halinde filmini izleyeceklerini söyledi. Aslan, “Halklar ilelebet bugün yaşadıklarımızın daha fazlasını yaşamaya mahkum edilecek, bağımsız yargı kalmayacak, başkomutan olacak. Partili cumhurbaşkanının başkomutan olması demek, ilçe ve illerde de ilçe başkanları ve il başkanlarının birer komutana dönüşmesi demektir” şeklinde konuştu. 

‘EZAN İLE “EVET” DEMENİN NE ALAKASI VAR?’

AKP’nin anayasa maddelerini açıklayamadığını dile getiren Mehmet Ali Aslan, şunları kaydetti: “Anayasa maddelerini anlatamayan AKP, çıkmış, ‘Ezanlar susmasın diye ‘Evet’ deyin” şeklinde bir slogan uydurmuş. Ezan ile ‘Evet’ demek arasında ne gibi bir ilişki var? Yani bunların derdi tamamen halkı kandırmak ve anlatamadıkları tek adam faşizmine hizmet eden maddeleri, bir an önce yasalaştırmaktır.” Aslan, “Ezan yasak da siz ‘Evet’ çıkınca ezan yasağını mı kaldıracakasınız?” diye sordu. 

‘ARAPÇA KONUŞMAMA İLK AKP SALDIRDI’

Mehmet Ali Aslan, Meclis’te Arapça konuştuğu zaman kendisine ilk olarak AKP’lilerin saldırdığını ifade eden Aslan, Arap halkının, bu nedenle AKP ve sarayın tek adam, tek dil faşizmine “Hayır” diyeceğini söyledi.

AKP-MHP ortaklığında sadece bir ırkın kutsandığı diğer halkların dillerinin yok sayıldığı bir anayasaya kimsenin “Evet” demeyeceğini vurgulayan Aslan, tüm halklara ve özellikle de Arap halkına referandumda “Hayır” demeleri çağrısında bulundu.