‘Astana başarısız olacaktır’

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Yürütme Konseyi: Astana görüşmeleri de daha önceki görüşmeler gibi başarısız olacaktır. Katılmadığımız bir toplantının sonuçları da bizi alakadar etmeyecektir.

Yazılı bir açıklama yapan Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Yürütme Konseyi, Türk devleti gibi demokratik güçlerin varlığına olan karşı çevreleri razı edebilmek için Cenevre-1, Cenevre-2, Cenevre-3 toplantılarında demokratik güçlerin yer almadığını ve bu hatanın Astana görüşmelerinde de uygulanmaya devam ettiğini kaydetti.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Yürütme Konseyi açıklaması şöyle: “Başta Kürt halkı olmak üzere Kuzey Suriye halklarının silahlı terörist gruplar ve karanlık güçlere karşı gösterdiği büyük mücadelelere rağmen, Kuzey Suriye halklarının temsilcileri şimdiye kadar Suriye krizinin çözümü için gerçekleştirilen hiçbir toplantıya çağırılmamıştır. Kürt halkı ve Kuzey Suriye halkları iç barışın gelişmesi ve halkların ortak yaşamını gerçekleştirmek için demokratik mücadelelerini yürütmüş ve Suriye için örnek teşkil etmiştir.

Rusya yaptığı hatalara devam etmektedir. Şimdiye kadar yapılan toplantılarda Suriye’deki krizin kalıcı çözüme ulaşması için herhangi bir proje öne sürülmemiştir. Türk devleti gibi demokratik güçlerin varlığına karşı olan çevreleri razı edebilmek için Cenevre-1, Cenevre-2 ve Cenevre-3 toplantılarında demokratik güçler yer almamış ve bu hata Astana görüşmelerinde de uygulanmaya devam etmiştir.

Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen, Ermeni ve Suriye’nin bütün halkları olarak bir güç olarak toplantı masasında yer almayışımız büyük bir haksızlık durumudur. Çünkü biz direnişimiz ve kendi öz gücümüzle siyasi, toplumsal ve askeri alanlarda tarihi adımlar attık. Suriye krizine çözüm için geliştirilen toplantılarda yer almak herkesten çok bizim hakkımızdır. Ayrıca YPG-YPJ ve QSD güçleri, Suriye’nin büyük bölümünü çetelerden temizlemiş olduğu için Suriye krizinin siyasi çözümü konusunda söz sahibidir.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Yürütme Konseyi olarak şunu belirtiyoruz ki Astana görüşmeleri de daha önceki görüşmeler gibi başarısız olacaktır. Katılmadığımız bir toplantının sonuçları da bizi alakadar etmeyecektir. Terör gruplarına ve karanlık güçlere karşı direnişimiz ve Demokratik Federal Sistem inşa çalışmalarımız aralıksız devam edecektir.”