GÖRÜNTÜLÜ

Batman, Siirt, Dersim, Bingöl: AKP faşizmine 'HAYIR'

Batman, Siirt, Dersim ve Bingöl’de on binler, AKP faşizminin tüm engelleme girişimlerini aşarak Newroz alanlarında buluştu. Onbinler, AKP faşizmine 'HAYIR' dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Newroz ateşinin yakıldığı merkezlerden biri de Dersim, Batman, Siirt ve Bingöl oldu. 

DERSİM 

Dersim’in Seyid Rıza Meydanı’nda “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz etkinliğine binlerce kişi katıldı. Seyda Perinçek’in seslendirdiği “Bejin Na” şarkısının çalındığı esnada binler hep bir ağızdan “Nê” diye haykırdı. 
Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işten çıkarılan taşeron işçiler, “İşimi ekmeğimi istiyorum” ve “Geleceğim için Hayır” dövizleri ile Newroz’daki yerini aldı. Çekilen coşkulu halayların ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından Dersim Belediyesi’nin tutuklu eşbaşkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun’un gönderdiği Newroz mesajı okundu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: 

“Newroz direnişin adı ve günüdür. Kawa’dan başlayıp Diyarbakır’da Mazlum’ların direniş abidesi olmuştur. Bizler sizlerin oylarıyla meşru geldiğimiz yönetime hiçte meşru olmayan gerekçelerle son buldu. Şunu bir kez daha ifade edelim bizler, çalmadık, soymadık. Sadece sizler bizi bu görevden alabilirsiniz. O yüzden şunu diyoruz; bizler hala belediye başkanlarıyız. Mücadele yeni başlıyor bizler içeride sizler dışarda 16 Nisan’a kadar direnişi öreceğiz. Ve seneye bu alanlarda tekrardan omuz omuza Newroz’u kutlayacağımızın inancıyla hepinizi saygıyla selamlıyoruz.” 

Mesajın okunması sonrası Newroz ateşi HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türker tarafından yakıldı. Newroz ateşinin yakılması ile alandaki coşku da kitle sayısı da arttı. 

ESP MYK Üyesi İlke Başak Baydar, 38’den bu yana direnişi büyüten Kawa’ların, Beselerin, Zarifelerin torunlarının Newroz Bayramı’nı kutladı. Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türker de, halkın Newroz’unu kutlayarak imha ve inkar politikalarıyla tutuklanan belediye eşbaşkanları ve milletvekillerini selamladı. Bu esnada alandan “Direne direne kazanacağız” sloganları yükseldi. Referandumda da kazanılan mevzilerin sahiplenilerek korunması ve demokrasi güçleri tarafından yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Türker, herkesin “Hayır” için daha fazla çalışması gerektiğini kaydetti. 

EMEP MYK Üyesi Mehmet Türkmen ise, tarih boyunca Dersim’e sefer yapıldığını ve asla zafer olmadığını ifade ederek, Seyit Rızalar'ın boyun eğmediğini torunlarının da boyun eğmeyeceğini vurguladı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, konuşmasını Kürtçenin Kırmancki dilinde yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın geçtiğimiz yıl bu meydanda yaptığı “Eğer bizi içeri atarlarsa size vasiyetim, dışarıyı sahipsiz bırakmayın” sözlerini hatırlatan Önlü, meydanı dolduran binler ile tutuklu belediye eşbaşkanları ve milletvekillerini selamladı. 

Son olarak 7 Kasım 2016 tarihinde Hozat’ta ki Çet Deresi’nde yaşamını yitiren DHKC’li Murat Gün’ün babası Kemal Gün konuştu. Çocuklarının cenazeleri için başlattıkları açlık grevinin 27’nci gününe girdiğini hatırlatan Gün, çocuğunun bir kemik dahi olsa cenazesini alana kadar direnmeye devam edeceğini söyleyerek, herkesin Newroz’unu kutladı. 
Konuşmaların ardından sanatçı Hivda sahne aldı. 

BİNGÖL 

Bingöl’de de halk sabahın erken saatlerinden itibaren Hastane Caddesi’ndeki alana akın etmeye başladı. kurulan sahnenin yeri polisler tarafından üç kez değiştirildi. TEDAŞ’ın sistemlerinde sorun olduğu gerekçesiyle elektriğin verilmemesi nedeniyle Newroz etkinliği geç başlatıldı.

Açılış konuşmasını Newroz Tertip Komitesi Başkanı Sıddık Yurtsever yaptı. 

Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Bingöl halkının Newrozu’nu kutladı. Newroz’un talana karşı doğanın doğuşunu temsil ettiğini belirten Kaya, “Newrozlar Dehaklara karşı Kawaların mücadelesidir. Newrozlar yezidlerin zulmüne karşı Hüseyinlerin direnişidir. Newroz hayatlarımızı cehenneme çeviren zalimlerin zulmüne baş eğmeyip bedel ödeyerek direniş ile uyanan çiçeklerin bayramıdır” dedi. 

Muhaliflere yönelik baskılara değinen Kaya, devletin tüm olanaklarını kullanarak “Hayır” kampanyasını engellemeye çalıştığını söyledi. Kaya, şöyle devam etti: “Televizyonlarda her gün tekliği anlatıyor. Geleceğimizi tekliğe hapsetmek istiyorlar. Hayatı çok renklilikten gri rengine büründürmek istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. ‘Hayır’ ile engel olacağız. Biz sadece insanca, onurlu ve özgür bir şekilde yaşamak istiyoruz. Sizin gibi kin, nefret, öfke istemiyoruz. Savaş istemiyoruz.” 

Kaya, Newroz ile uyanan halkların 17 Nisan günü zalimlerin yıkılışını gerçekleştireceğini kaydetti. 

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy ise, kışın bittiğini ve baharın geldiğinin altını çizerek, “Korkunun ecele faydası yok. Abbas yolcu gidecek. Kaçarı kuçarı yok. Söylediklerine inanmayın yalan söylüyorlar. 7 Haziran seçimlerinden önce Avrupa’ya vizesiz gidebileceklerini söylüyorlardı. Şimdi ise bakanları Avrupa’ya giremiyor. AKP dünyada artık kabul görmüyor. Yakında Avrupa da gözaltına alındıklarında şaşırmayın” diye kaydetti. 

BATMAN 

Batmanlılar da Newroz Alanı’nda buluştu. Özellikle 16 Nisan'daki referandum nedeniyle halkın yoğun katılımının olduğu alanda, "Hayır" sloganları hiç dinmezken, alana girenlere üzerinde “Hayır” ve “Na” yazan rengarenk bayraklar dağıtıldı. 

On binlerin katıldığı Newroz’da coşku her geçen dakika artarken, programın başında HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile DBP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in gönderdiği mesajlar okundu. 

70-80 yaşlarındaki yaşlıların dirençleriyle dikkat çektiği kutlamada, halk halay başına durarak alanda coşkulu anlar yaşattı. Alanın ortasında yığılan odunların tutuşturulması ile coşku had safhaya ulaştı. Alandan sık sık “Bijî Newroz”, “PKK halktır halk burada”, “Bijî Serok Apo” ver “Bê Serok Jiyan nabe” sloganları yükseldi. 

Kutlamada, Koma Rosida, Mervan Tan ve Azad Bedran sahne aldı.

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 16 Nisan’da yapılacak referandumda Batman halkının iradesini ortaya koyarak “Hayır” diyeceğini belirtti. 

HDP Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş da şöyle konuştu: “Temiz bir ahlakla yapılmayan bu referandumda ‘Hayır’ diyeceğiz. Bugün hukuk hükümete bağlı olarak çalışıyor. Ve bağımsız değildir. Referandumda ‘Hayır’la birlikte özgürlük, adalet ve barış gelecektir. Burada Newroz alanında gösterdiğiniz bu irade karşısında hiçbir güç, iradenizi asla yok sayamayacaktır. Bu iradeye müdahale edemeyecektir. Referandumda ‘Hayır’ demek zulmü, hakareti, haksızlığı ve tahakkümü reddetmek anlamına gelir. Bu yüzden ‘Hayır’ diyeceğiz."

SİİRT 

Siirt’te ise on binler Newroz Alanı’na akın etti. Kutlamaya, HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, HDP İl eşbaşkanları, , DBP MYK üyesi Perihan Ağaoğlu ve Barış Annesi üyesi Hediye Suçi konuşmacı olarak katıldı.

Sabahın erken saatlerinde Siirt merkez, ilçe ve köylerden gelen halk, üç ayrı koldan alana giriş yaptı. Evlerinden giydikleri yöresel kıyafetleri yola koyulan kadınlar, yürüyüş halinde zafer işaretleri ile alana giriş yaptı. Arama noktalarında kimlik kontrolü yapan polis, 18 yaşından küçük çocukları “Newroz’da değil okulda olmaları gerekiyor” gerekçesi ile alana almazken, yaşlıların ise üzerlerinden kimlikleri olmadığı gerekçesiyle kutlamaya katılmasına izin vermedi. 

Renk cümbüşünün hâkim olduğu alanda halklar Newroz ateşi etrafından buluşurken, barikatın diğer tarafında kutlamayı izleyenlere, polis gaz bombaları ile müdahale etti. Barikatların dışında kalan yurttaşlar, engellemelere rağmen kutlama alanından bir an olsun ayrılmadı. Uzaktan da olsa Newroz’la bütünleşen yurttaşların üzerine bu kez coplarla yürüdü. Müdahalenin ardından yurttaşlar, alana yakın mahallelerin ara sokaklarına dağıldı. Ara sokaklara giren onlarca zırhlı polis aracı, yurttaşlara dağılmaları yönünde anons ederken, bu esnada haber takibi muhabirimizin de üzerine coplarla yürüyen polis, çekim yapmasını engelledi. 

Müdahalenin ardından tekrar alanın girişinde bir araya gelen halka ikinci kez saldırıldı. Kadınların ellerinde bulunan sarı, kırmızı, yeşil flamalar ile bayraklara polis tarafından el konuldu. Yaşanan gerginlik ve engellemelere rağmen coşkunun hakim olduğu Newroz’da açılış konuşmasını Barış Annesi üyesi Hediye Suçi yaptı. Suçi, Newroz’un barış ve huzura vesile olmasını dileyerek, “Bugün birçok yerde serbest olan Newroz, burada Siirt’te engellenmeye çalışılıyor. Siirt polisi engellemeye çalışıyor. Ama görüyoruz ki halk engelleri aşıyor” diye konuştu. 

HDP İl Eşbaşkanı Abddulah Çetin de, polisin engellemesini kınayarak başladığı konuşmasında Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan ile HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın selamını iletti. Referandum çağrısı yapan Çetin, “Şırnak, Cizre, Nusaybin, Yüksekova ve Sur’ da yaşananları kabul edip etmeyeceğimizi bu referandumda göstereceğiz. Biz bu referandumda bunu oylayacağız” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından HDP Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ile Siirt Cezaevi’den siyasi tutsakların gönderdiği Newroz mesajları okundu.

DBP MYK Üyesi Perihan Ağaoğlu ise şunları aktardı: “Kimliğimizi soruyorlarsa biz Seve, Besime Konca, Figen Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel’iz. Kimliğimiz, dilimiz, Mehmet Tunç ve Bekes için referandumda sandığa gidip