Baydemir: Halk 16 Nisan'da baş eğmediğini gösterecek

Şırnak'taki halk buluşmasında konuşan HDP Sözcüsü Baydemir, "Şırnak'ın yıkılmasına, Taybet Ana'nın öldürülmesine 'Hayır' diyoruz. Şırnak'ın 'Hayır'ı Mem û Zîn Destanı gibi olacak" dedi.

DTK, HDP ve DBP tarafından referandum çalışmaları kapsamında Şırnak merkezde düzenlenen halk buluşmasına kalabalık bir kitle katıldı. Aralarında DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, HDP'li vekiller Leyla Birlik, Aycan İrmez, Mithat Sancar, Saadet Becerikli'nin de bulunduğu heyet, kent merkezde halkla bir araya geldi. HDP ve DBP'li heyet ilk olarak Cizre'nin girişinde bulunan Katran mevkinde partililer tarafından karşılandı. Cizre girişinde heyeti durduran polisler HDP anons otobüsü tepesinde bulunan renkli ışıktan dolayı para cezası keserek, valilik tarafından yasaklanan "Bêjin Na" şarkısının çalınamamasını istedi. 

Polisler tarafında kısa bir süre bekletildikten sonra Cizre'den il merkezine doğru hareket geçen heyetin konvoyu bu kez de ilçe çıkışında bekleyen askerler tarafından durdurularak, kimlik kontrolüne tabi tutuldu. Kimlik kontrolüne tepki gösteren HDP ve DBP'li heyete askerler tarafından "Buradan AK Partililer dahi geçse, kimlik kontrolü yapmadan geçirmeyiz" diye savundu. Bu sözler üzerine HDP'li vekil Mithat Sancar "Burası Hollanda mı?" cevabını verdi. Yapılan GBT kontrolü ardından konvoy yola devam etti.

HALK HEYETİ SAHİPLENDİ

Heyet yol güzergahında, ev pencerelerinden çıkan ve işlerine ara veren işçilerin zafer işaretleri ile selamlandı. Kent girişinde polisler tarafından yapılan kontrolün ardından anons aracından çalınan müzikler ile kente giriş yapan heyet, halk tarafından "Na" yazılı flamalar ile karşılandı. Şehir turu gerçekleştiren heyet, sokağa çıkma yasağı sırasında evleri yıkılan halkın yoğun ilgisi ile karşılaştı. Halkın ilgisine karşılık HDP Sözcüsü Osman Baydemir, anons aracındaki mikrofon ile halkı selamladı. 

HDP İl binası önüne gelen heyeti, ellerinde bayraklar ve zılgıtlar atan halk karşıladı. HDP'li vekillere sarılarak duygularını ifade eden halkın gözyaşı dökmesi dikkat çekti. 

BAYDEMİR: MEM Û ZÎN DESTANI GİBİ OLACAK

Kısa bir süre önce yapımı tamamlanan HDP il binasının açılışı yapıldıktan sonra, Parti Sözcüsü Baydemir halka hitap etti. "Sizin acılarınız önünde eğiliyorum" diye söze başlayan Baydemir, halkın yaşadığı acı ve emeğin boşa gitmeyeceğini söyledi. Dünya tarihinde bakıldığında yaşananların ilk olmadığını vurgulayan Baydemir, "Almanya ve Japonya dünya savaşlarında yıkıldı fakat Alman ve Japon halkı yeniden ayağa kalktı. Enfal ve Halepçe'de yaşanan büyük acılar Kürt halkının acılarının kefareti oldu. Bu yaşadıklarımız bir kez daha düzelecek. Zulüm bu topraklardan gidecek. Bu kapının açılışı ile bize yeni bir kapı açılacak. Şırnak'ın yıkılmasına, Taybet Ana'nın öldürülmesine 'Hayır' diyoruz. Şırnak'ın 'Hayır'ı Mem û Zîn Destanı gibi olacak" dedi. 

Baydemir, önceki gün "Bêjin Na" şarkısının yasaklanmasını da hatırlatarak, "Bizim şarkımızı yasakladılar, fakat biz de Apê Mûsa gibi ıslıkla bu yasağa karşı çıkacağız. Bu açtığımız kapı ile yaralarımızı saracağız. Zulmeden, zulümleri ile sonlarını getirecekler. Saddam ve Nemrut gibi, zulümleri onların sonunu getirecek.16 Nisan'da bu halkın yıkımlara baş eğmeyeceğini göstereceğiz" diye konuştu. 

HALK: ŞIRNAK DÜŞMEYECEK!

Baydemir'in konuşmasının ardından halkın arasından bir kişi, "Şırnak düşmedi, Şırnak düşmeyecek. Biz Kürdüz, biz kazanacağız" diye karşılık verdi. Yapılan konuşmaların ardından zılgıtlar eşliğinde "Çavbella" şarkısı çalındı.
Heyet daha sonra Silopi ve Cizre ilçelerine doğru yola çıktı.