Bayık: Güney’de DAİŞ tehdidi olduğu sürece halkımızı koruyacağız

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Güney Kürdistanlı din alimlerini kabulünde güneyde DAİŞ tehdidi olduğu sürece Kürt halkını korumaya devam edeceklerini belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Güney Kürdistanlı din alimlerini kabulünde güneyde DAİŞ tehdidi olduğu sürece Kürt halkını korumaya devam edeceklerini belirterek gerilla varlığından rahatsız olan Güneyli kesimlere de “İktidar değil, halkın iradesini istiyoruz. Halkımızın kendini yönetmesi ve irade sahibi olması için mücadele ediyoruz” şeklinde seslendi.

Medya Savunma Alanlarına bir ziyarette bulunan Güney Kürdistanlı din alimleri, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık ile Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok’la görüştü. Din alimleri görüşmede gerillanın Güney Kürdistan’da kalmasını talep etti.

Güney Kürdistanlı din alimleri Medya Savunma Alanlarına bağlı Kandil’e bir ziyarette bulundu. Din alimleri, KCK’den taleplerini iletmek için gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında Cemil Bayık ve Sabri Ok ile bir araya geldi.

Din alimleri HPG gerillalarının Güney Kürdistan’da kalmasını talep ederken, tüm Kürt partilerinin bir araya gelerek ulusal kongrenin gerçekleşmesini sağlamaları, yerel hükümet, Güney parlamentosu ve basının Kürt savunma güçleri olan gerilla ve peşmerge arasına fark koymayarak gerilla ve PYD’ye destek sunmaları ve tüm Kürt parti, kurum ve kuruluşlarının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele etmeleri çağrısında bulundu.

BİZ TARİHİ VE ULUSAL BİR KARAR ALARAK GERİLLAYI YOLLADIK

Gerillanın Güneye Kurdistan’a geçişini değerlendiren Cemil Bayık, DAİŞ saldırılarıyla Güney’daki halkın ve Güney Kürdistan hükümetinin güvenliği tehlikeye girdiğini gördükleri için hareket geçtiklerini ifade ederek “Fakat o koşullarda gerillayı Güneya yollamak bizim için zordu. Çünkü DAİŞ faşist bir saldırı başlatmıştı ve birçok yeri de işgal etmişti. Biz tarihi ve ulusal bir karar alarak gerillayı yolladık” dedi.

Tüm zorluklara rağmen gerillanın halkını savunma kararlılığını değerlendiren Bayık Şengal’in buna örnek olduğunu belirterek “Êzidi halkımız katliamla yüz yüze kalmıştı, biz bu duruma sesiz kalamazdık. Bunun içinde gerillayı yolladık. Gerillalar savaşarak, direnerek Şengal dağlarına vardılar. Biz halkımız için her şeyi göze almıştık. Gerilla böylesi zamanlarda halkın yanında olmak ve onu korumak için vardır. Eğer böyle zor bir durumda halka sahip çıkmasak ve halkın değerlerini savunmasak varlığımızın bir anlamı olmaz. Eğer DAİŞ amacına ulaşsaydı, Kürdistan’ın hiçbir partisi ben Kürt partisiyim ve Kürt varlığı için varım diyemezdi. Dünyada Kürtlük adına tek kelime söyleme hakkına sahip olamazdı. Kürtlerin şerefi ve gururu ayaklar altına alınırdı” dedi

Gerilla’nın Güney Kurdistan’da oynadığı role ve sergilediği pratiğe rağmen bazı kesimlerin yaptığı anti propagandayı da değerlendiren Bayık hiçbir yere iktidar olmak için gitmediklerini belirtti.

Bayık “Herkes de şunu iyi biliyor ki bizim Güney Kürdistan’a girmemiz katliamın önünü aldı. Fakat bazı partiler PKK Güney Kürdistan’ı işgal ediyor şeklinde antipropagandalar yapmaktalar. Oysa ki Şengal DAİŞ’in saldırısına uğramadan önce biz Güney partilerine öneride bulunduk. ‘DAİŞ Güney’a saldıracak, biz gerillayı Şengal, Kerkük ve Maxmur’a yollamak istiyoruz’ dedik. Fakat ne yazık ki, KDP ve YNK bunu kabul etmediler. ‘Size gerek yok’ dediler. Eğer biz öneri yaptığımızda kabul etselerdi Şengal’de böylesi bir katliam gerçekleşmezdi. DAİŞ insanlarımızı kaçıramazdı, katledemezdi. KDP kabul etmediği için gerilla gidemedi ve bunlar yaşadı. Şengal de olan katliamdan, Güney Kürdistan’ın partileri kendilerini sorumlu görmeliler. Çünkü halkın onlara dair inancı vardı. Ama bunlar sorumluluklarını yerine getirmediler. Halkı koruyamadılar. Şengal’i DAİŞ’e bıraktılar.”

HEWLER’İN DÜŞMESİNE GERİLLA İZİN VERMEDİ

Gerilla’nın Maxmur ve Kerkük’te DAİŞ’e karşı sergilediği direnişle çok büyük katliamların önüne geçtiğini belirten Cemil Bayık devamla şöyle konuştu: “Az kalmıştı Hewler düşecekti. Hewler düşseydi bütün Kürdistan düşecekti. Fakat biz buna izin vermedik. Aynı şekilde Kerkük’e de saldırdılar, fakat gerillalarımız tüm saldırıları geri püskürttü. Yani PKK, Güney Kürdistan’ın halkına, değerlerine ve hükümetine sahip çıktı.”

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, gerillanın bu fedakarlığı karşısında Güney Hükümeti’nin gerillanın Güney’da ki varlığından rahatsız olduğunu belirtti. Şengal’in halk meclisini ilan etmesinin KDP tarafından yanlış değerlendirildiğini belirten Bayık şunları kaydetti: “Bilindiği gibi Şengal Êzidileri kendi meclislerini kurdular. Ardından buna yönelik KDP bir antipropaganda geliştirdi. PKK’nin Güney Kürdistan’ı işgal ettiğini, böldüğünü ifade ederek Güney Kürdistan halkını, kurumlarını ve parlamentosunu PKK’ye karşı kışkırtmak istediler. Oysa ki PKK, Şengali ve Êzidileri Güney Kürdistan’dan koparmayı hiçbir zaman düşünmedi. Bu tür söylemler doğru olmadığı gibi, ortamı kışkırtmaktan başka bir işe yaramaz” dedi.

 GÜNEY HALKI NE İSTİYORSA GERİLLAMIZ ONA GÖRE HAREKET EDECEK

KDP’nin bu olumsuz propagandalarından duydukları rahatsızlığı vurgulayan Bayık, ‘’KDP’nin PKK teröristtir, Güney Kürdistanı işgal etmek istiyor söylemi ne kadar doğrudur’’ diye sordu.

Eğer öyle bir şey varsa KDP bunları ispatlamalı diyen Bayık şöyle devam etti; “Biz her şeyin ispatlamasını istiyoruz. Bunu herkes de istiyor. Eğer biz Güney Kürdistan’a zarar veriyorsak halkına zarar veriyorsak, düşmanlık yapıyor ve korumuyorsak, gerillamızı oradan çekeriz. Biz Güney Kürdistan halkına zarar vermeye gelmedik, onları korumaya geldik. Özgürlüğünü sağlamaya geldik. Ama eğer halk aksini düşünüyorsa biz gerillayı oradan çekebiliriz. Onun için biz herkesin fikrini aldık. Görüyoruz ki Güney halkı ve kurumları, gerillanın Güney Kürdistan’da kalmasını ve halkını savunmasını istiyor. ‘Gerillanın çekilmemesi lazım, gerilla bizi koruyor ve bize hizmet ediyor’ diyorlar. Bizde halkın istemlerine göre gideriz. Güney halkı ve kurumları ne istiyorsa gerillalarımız ona göre hareket edecektir ve halkı sonuna kadar savunacaktır. Bizler halkın fedaileriyiz, halkımız için varız. Nerde halkımızın ihtiyacı varsa biz ordayız ve orda olacağız. Biz sadece bir parça için, ya da iktidar olmak için mücadele etmiyoruz. Bizim öyle bir amacımız da yok. Biz Kürt halkının özgürlüğü ve onuru için mücadele ediyoruz. İktidar değil, halkın iradesini istiyoruz. Halkımızın kendini yönetmesi ve irade sahibi olması için mücadele ediyoruz. DAİŞ tehdidi olduğu sürece, halkımızı koruyacağız. Halkımızın iradesini ve güvenliğini sağlayacağız. Halkımız da bunu istiyor” dedi.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık konuşmasını ulusal kongreye dikkat çekerek sonlandırdı. Bayık “Kararımız ve isteğimiz ulusal bir kongrenin gerçekleşmesidir. Yıllardır bu talepte bulunuyoruz. Fakat bazı Kürt partileri buna gelmemekte. Eğer Kürtler ulusal birliği oluştururlarsa, Kürdistan’ı özgürleştirebilirler. Kürdistan’ın özgürlüğü için ulusal kongre şarttır. Kim Kürdüm diyorsa ulusal kongrenin toplanması için çağrı yapmalı ve bunun olması için çaba içerisinde olmalıdır. Herkes ulusal çıkarları esas almalı. Ulusal kongreyle Kürtler daha da güçlenecektir. Bu kongre ile , Kürtler adına bir karar merciside oluşturulmalıdır. Bu kongre bütün Kürtler adına mücadele etmeli ve buna bağlı olarak Kürtler adına siyaset ve politika üretmelidir. Bununla birlikte bir askeri çatı oluşturulmalı ve bütün partilerin askeri kuvvetleri bu askeri çatı altında mücadele etmeli. Biz bunu başarırsak halkımıza büyük bir hizmet etmiş olacağız” dedi.