Cansız, Dersim'deki mezarının başında anıldı

Paris’te katledilen devrimci Kürt kadınlardan Sakine Cansız, Dersim'deki mezarının başında anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiden Sakine Cansız (Sara) için Dersim’deki mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Belediye Mezarlığı’ndaki anıt mezara gelen çok sayıda kadın, saygı duruşunda bulundu ve "Sara yoldaş ölümsüzdür" sloganı attı.

Kadınlar, Cansız’ın anıt mezarının başında mumlar yaktı, karanfiller bıraktı.

Etkinlik sonrası mezarlık girişindeki Sütlüce arama noktasında kimlik kontrolü yapılarak halk kar altında bekletildi. Kontrollerin ardından grup yola devam etti.

DTK: KADIN BULUŞMASI ELZEM!

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Kadın Komisyonu da Paris Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yaşanan bu suikast, devlet ve de devletlerin, Kürtlerin haklı mücadelesine yaklaşımının da göstergesi olmuştur. Bilinmektedir ki her suikast, yani siyasi cinayetlerin faili bellidir. Devlet ya da devletlerdir. Yine bilinmektedir ki hiç bir siyasi cinayetin - suikastın faili bulunamamaktadır. Var olan tetikçinin öldürülmesi ise ‘el koyucu’ devletin korunmaya alınmasından başka bir şey değildir. Son iki yüzyılın ilk başlarında, Ocak ayında Avrupa'da iki devrimci öncü kadın katledildi; Roza Lüksemburg ve Sakine Cansız! Bu katliamlarda göstermektedir ki; kadın sorunu ve mücadelesi tarihsel, toplumsal bağlamında dünyanın sorunu olduğu ve doğudan, batıya dönemsel olmayan kesintisiz bir mücadele ve örgütlenme ile; ata erkil, monist, ulus devletçi ve hegemonik güçlere karşı kesintisiz bir mücadele ile devamlılığı gerekmektedir. Roza'dan Sara'ya; her iki suikast-katliam zaman-mekan ve modernitenin açmazları bağlamında düşünüldüğünde dünya kadın enternasyonalinin geliştirilmesi ve her türlü sınırları aşan bir kadın buluşmasının elzem olduğu da görülmektedir."