GÖRÜNTÜLÜ

Dêrin peşmergeleri: Güney'e operasyon olursa gerilla ile birlikte savaşacağız

200’e yakın Dêrin peşmergesi, Kandil’de Türk devletinin Güney Kürdistan’a dönük operasyon gerçekleştireceği iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Kandil’e silahları ile birlikte gelen 200’e yakın Dêrin peşmergenin katıldığı basın açıklaması yapıldı. Güney Kürdistan’ın tüm bölgelerinden gelen ve '91 serhildanının peşmergeleri olan Dêrin peşmergeler  Güney operasyonunun olması durumunda gerillayla birlikte savaşacaklarını açıkladı.

Peşmergeler, “Kandil ve Şengal’e saldırı bizim kırmızı çizgimizdir” dedi.

Dêrin peşmergeleri “Güney Kürdistan’ın yaşadığı siyasi ve ekonomik krize tek çözüm Kürt ulusal kongrenin gerçekleşmesidir" dedi.

Dêrin peşmergeleri adına konuşan Ömer Heci Hüsen, şu açıklamalarda bulundu: 

“40-50 yıllık Dêrin peşmergeleri olarak Kürt halkının kazanımlarına dönük saldırıların olduğunun farkındayız. Türk devletinin uluslararası güçleri de yanına alarak, Kürdistan halkının kazanımlarına dönük yeni bir saldırı içerisinde olduğunu biliyoruz. Biz Dêrin Peşmergeler olarak kardeş kavgasının olmasına izin vermeyeceğiz. Herkese sesleniyoruz; bu oyunlara karşı duyarlı olsunlar. Türk devletinin Güney Kürdistan’a girişini biz, Güney Kürdistan’a dönük bir işgal ve kazanımları ortadan kaldırma olarak ele alıyoruz. Güney Kürdistan siyasi partilerinin KCK’nin yapmış olduğu çağrıları dikkate almaları gerek. Bu çağrılar tüm Kürdistan halkının çıkarlarını taşımaktadır. Güney Kürdistan hükümeti Başkanı Neçirvan Barzani’yi eleştiriyoruz. Onun böylesi çağrılarda bulunmaması gerek. Onun böylesi açıklamaları Kürt halkına hizmet etmemekte. Çünkü Kürt halkı olarak çok hassas bir süreçten geçiyoruz.

'GERİLLA KALMALI'

Hüsen, Şengal’den gerillanın çıkmasına ilişkin yapılan  değerlendirmeler içinse “Özellikle de Barzani’nin Şengal’den gerillanın çıkması gerektiği yönündeki açıklamaları, sömürgeci güçleri sevindirmesinin dışında Kürt halkına bir getirisi yoktur. Şengal halkını katliamdan kurtaran gerilla oldu. Halen Êzidî kadınları, çocukları pazarlarda satılmakta; onlara sahip çıkan gerillalar. Neçirvan’ın gerillaların çıkması gerek demesi üslup olarak doğru değildir. Üslup olarak dilin ulusal birliğe uygun bir şekilde olması gerek. Bugünkü kazanımlarımız 1992 yılının kazanımlarından onlarca kat daha fazla durumda.”

'KCK'NİN ÇAĞRISINA DESTEK VERİLMELİ'

Hüsen, son olarak şunları da kaydetti: “Kürt büyük bir savunma gücüne sahip ve bu savunma gücü de halk savunması konumunda. Şengal, Kerkük, Rakka'ya kadar savunma gücünün olduğu her yer halk için kutsal bir yer konumundadır. Her kesimden insana, tüm siyasetçiler, aydınlar, sivil toplum partilerine sesleniyoruz; KCK’nin Kürt Ulusal Kongresine ilişkin yaptığı açıklama için herkesin harekete geçmesi gerek. Ulusal Kongre var olan sorunların tek çözüm kaynağıdır."