Devletin karakol projesine Sur’dan büyük tepki

Aylardır yıkımın kesintisiz olarak sürdüğü tarihi Sur ilçesine ilişkin hükümetin hazırladığı güvenlik projesine tepkiler sürüyor. Surlular, evlerinin yıkılmasına ve karakol yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Amed’in Sur ilçesinde 104 gün süren şiddetli çatışmalarda Türk devlet güçleri tarafından yerle bir edilen tarihi bölgedeki yıkım halen sürerken, 6 mahallesindeki sokağa çıkma yasağı da devam ediyor. Tarihi yapıların hafriyatları bir yandan Dicle kenarına dökülürken, bir yandan da ilçenin yeniden yapılanması için devlet kolları sıvadı. Koruma iddiasıyla gündemde sürekli yer edilen Sur projesinin içeriği ortaya çıkmasının ardından tepkiler yağmaya başladı. 6 karakolun yapılmasının planlandığı ilçede, karakollara giden yollar ise güvelik gerekçesiyle genişletiliyor. Hasırlı’da 2 adet olmak üzere, Cevatpaşa, İskenderpaşa, Melikahmet ve Alipaşa mahallelerinde inşa edilecek karakollar için güvenlik gerekçesi gösteren devlet, söz konusu imar planında yıkılan tarihi yapıların durumunun ne olacağına dair ise bilgi verilmedi. Devletin 28 Aralık'ta tamamladığı imar planına Sur’da yaşayan halk tepki gösterdi.

‘KARAKOL YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Sur’un Hasırlı Mahallesi’nde oturan Halime Tozlu, hükümetin Sur projesini kabul etmediklerini söyledi. Karakolların arasında yaşamak istemediklerini dile getiren Tozlu, “Bir yıldan fazladır. Canımızdan can gitti. Yaşam bize haram oldu. Artık devlet elini çeksin üzerimizden, dokunmasın evlerimize” dedi. Kendilerine  danışılmadan devletin Sur’la ilgili proje  çıkarmasına da tepki gösteren Tozlu, evlerinin yıkılmasına ve karakol yapılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Sur’daki çatışmalarda yüreklerinde oluşan acının geçmediğini de sözlerine ekleyen Tozlu, “Biz bu mahallelerde unutulmayacak acılar yaşadık. Şimdi hiç bir şey olmamış gibi bu acıların üzerine karakol yapılmasına izin vermemizi beklemesinler. Acımız ve kaybımız büyüktür. Yaralarımızı daha fazla kanatmasınlar” diyerek, projenin geri çekilmesini istedi.  

‘CESEDİMİ ÇİĞNESİNLER ÖYLE KARAKOL YAPSINLAR’

Melikahmet Mahallesi’nde oturan Fehmi Tokmak da Sur projesinin kendilerini  “göç” ettirmek  için yapıldığını söyledi. Sur’un tarihi yapısını hatırlatan Tokmak, “Bin yıllardır bu topraklar direndi zulme karşı. Dün de baskı ve yıkım vardı, bugün de devam ediyor. Evlerimizi bırakmayacağız. Şimdikten her tarafa seyyar karakollar yapmış ve bizleri rahatsız ediyorlar. Bir de tam karakol yaparlarsa bizi bu topraklarda barındırmazlar. Cesedimi çiğnesinler de öyle karakol yapsınlar” dedi. Barış istediklerinin altını çizen Tokmak, “Çok ölüm ve yıkım gördük. Artık barış olsun gençler ölmesin. Bizler topraklarımızı bırakmayacağız. Bize ölümü ve göçü dayatmasınlar. Her şeyimizi kaybettik. Ama namusumuzu satmayız. Evimizi terk etmeyiz. Kimse bizden boyun eğmemizi istemesin. Karakol projesini de mahkemeye vereceğiz” dedi.

EVİMİZİ TERK  ETMEYECEĞİZ

Suriçi’nde oturan Feride Yaman ise hükümetin Sur projesini bizden duyduğu anda gözyaşlarına hekim olamadı. Sur’da yaşamalarına rağmen olan bitenden kendilerinin bilgilendirilmediğinden yakınan Yaman, “Evimizi yıkacaklar karakol ve yol yapacaklar bundan haberimiz yok. Bu bize Allah’tan reva mı? Ahımızı alan ve bizlere bunları yaşatanlar Allah’ından bulsun. Evimizi terk etmeyeceğiz. Devlet bu projeyi geri çeksin. Benden aldıkları yetti ve arttı bile. Bedel ödemesi gereken bir varsa o da devlettir. Bize haklarımızı vermesi gerekirken sürekli bizden alıyor” diyerek tepki gösterdi.