DTK ve HDP: Xerabê Bava için birlik olunmalı

DTK ve HDP heyetinin infaz, işkence ve gözaltıların yaşandığı Xerabê Bava köyüne girişi engellendi. Heyet, birlik ve duyarlılık çağrısında bulundu.

Gözaltı, kayıp ve ölüm haberlerinin geldiği abluka altındaki Nusaybin’in Xerabê Bava köyüne girişleri engellenen DTK ve HDP heyeti, “Daha önce Şırnak ve Sur'da ne yaptılarsa şu an bu köyde de bunlar yapılıyor” dedi.
Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Xerabê Bava (Koruköy) köyünde devletin ablukası 8'inci gününe girerken, DTK ve HDP heyetinin köye girişi askerler tarafından engellendi. DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP milletvekilleri Leyla Birlik, Mehmet Ali Aslan ve Feleknas Uca, askerlerin engellemesi üzerine Xerabê Bava’ya yakın olan Zorava köyüne geçti. 

NELER YAŞANDIĞINI ANLATTILAR

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, buradaki açıklamasında, Koruköy'de olup bitenleri öğrenmek için geldiklerini belirterek, şunları söyledi: “Bir haftadır bu köyde sokağa çıkma yasağı var ve köydeki yurttaşlara işkence yapıldığını duyuyoruz. Bunlara engel olmak için gelen heyetimize izin verilmedi. Hasta insanlarımızın olduğunu duyduk. Aynı zamanda gıda, su ihtiyacı var. Askeri yetkililer, emri valilikten ve Ankara'dan aldıklarını dile getirdi. Köye girmek için temaslarımız sürüyor. Oradaki insanlarımızı görmek için bütün girişimlerimizi sürdüreceğiz."

Mardin'in Artuklu, Ömerli ve Nusaybin ilçesinin kırsal köylerinde ilan edilen yasağın aynı gece kaldırıldığına dikkat çeken HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise, burada yasağın keyfi olarak fiilen devam ettiğini aktardı. Köye 3 kilometre kala askerler tarafından durdurulduklarını söyleyen Birlik, şunları ifade etti: "Köyde neler olup bitiyor bilmiyoruz. Telefonla oradaki insanlarla en son konuştuğumuzda köyde durumların kötü olduğunu söylediler. 300-400 arasında ev var bu köyde, hastalar var ve köyden çıkamıyorlar. Yaşlılar, çocuklar var. Daha önce Şırnak'ta, Sur'da ne yaptılarsa şu an bu köyde de bunlar yapılıyor. Orada bir vahşet gerçekleştirdiler burada da aynısını yapmaya çalışıyorlar. Evler yakılıyor, insanlar gözaltına alınıyor ve köye girişler engelleniyor. Kendi ağızlarından gözaltıların olduğunu duyduk. Bu köyde son 8 gündür neler olup bittiğini öğrenmek için herkesin birlik olması gerekiyor."

'ASLA KAZANAMAYACAKLAR'

AKP'nin referandumda başarılı olamayacağını anladığı için halkı sindirmeye çalıştığını kaydeden Birlik, şunları da söyledi:

"AK Parti sisteminin nereye vardığını bugün görüyoruz. Buradaki insanlar bize oy vermiş insanlar, yaşadıklarını öğrenmek bizim insani bir haklarımızdır. Bu referandumda sonuç almak için insanlara baskı kuruluyor. Bildiğimiz kadarıyla burada cenazeler var. Bu cenazelere ne yapıldığıyla ilgili bize bilgi verilmiyor. Bu zihniyet, bu baskılarla asla kazanamayacak. Binlerce insanın yaşadığı bu köyde gıda, su ve ilaç ihtiyacı olduğu bilgisi var elimizde. Bizde halkımızın yanında olmak istiyoruz. Bir an önce bu yasağın kaldırılmasını ve heyetimizin köye girişine izin verilmesi için çağrıda bulunuyoruz."
Xerabê Bava köyünde 39 kişinin gözaltına alındığı, 2 kişinin kayıp olduğu ve 3 kişinin de infaz edildiği belirtiliyor.