GÖRÜNTÜLÜ

Ehmed: Türk devleti tüm Kürt kazanımlarını hedefliyor

Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ehmed dün öğlen saatlerinde Kerkük Tevgera Azadi İl Eş Başkanlığını ziyaret etti.

 

PKK Güney Kürdistan Şehit Aile kurumunu da ziyaret eden Ehmed, daha sonra Taqtaq nahiyesine geçerek, Rojava’dan göç edenler ile Taqtaq halkına Rojava konulu bir seminer verdi.

Türk devletinin son günlerde PKK’yi bahane ederek, Güney Kürdistan’da yürüttüğü işgal girişimine değinen Ehmed, “Hedef sadece PKK değil, Güneyin de dahil olduğu tüm parçalardaki Kürt kazanımlarını ortadan kaldırmaktır. Oysa Güney Kürdistan’da binlerce peşmerge, halkının özgürlüğü için kanını dökmüş ve şehit olmuştur” dedi. 

Bu saldırıların boşa çıkarılmasının tek yolunun ulusal kongre olduğuna da işaret eden Ehmed, bütün Kürt partilerinin gereken sorumluluğu alması gerektiğini söyledi.

Suriye’de yaşanan son duruma ilişkin de konuşan Ehmed, rejimin Suriye’deki sorunu daha başından beri dıştan dayatılan bir sorun olarak algıladığını, sanki halkın rejimden bir şikayeti yokmuş gibi gösterdiğini belirtti. Ehmed konuşmasının devamında; ‘’Oysa rejim toplumsal iradeyi kabul etmediği için halk ayağa kalktı. Diğer terörist gruplar da bunu kendileri için kullandılar. Onların değişim istemleri rejimin değişmesinden ziyade, iktidarı elinde bulunduranların değişmesidir. O açıdan, o örgütlerin de projeleri yoktu. Dolayısıyla kendi aralarında bir savaşa girdiler. Ama bizim başından beri projemiz vardı. Biz kimseyle savaşmayı esas almadık. Sadece kendi savunmamızı yapmak istedik. Ama birlikte çalışacağımız kesimlerin öncelikle Kürtlerin hakkını tanıması gerekirdi. Rejimde aynı şekilde yaklaştı. Kanun çıkarıp, ‘biz Kürtlere size kimlik veriyoruz’ dediler” değerlendirmesini yaptı.

‘KUZEY SURİYE FEDERASYONU TASFİYE EDİLMEK İSTENİYOR’

Türk devletinin Rojava’ya yönelik planlarına da değinen İlham Ehmed, asıl hedeflenenin Kuzey Suriye Federasyonu olduğunu söyledi.

Ehmed şunları belirtti: “Türk devletinin tek amacı Kürt kazanımlarını ortadan kaldırmaktır. Sürekli olarak ABD’yi YPG ile ortaklaştığı için eleştiriyorlar. Ne yapıp edip, PYD ve YPG’yi terör listesine koymaya çalışıyor. Rojava’ya saldırılar geliştirmeye de başladı. Mesela, Şehba’ya yapılan saldırıların amacı oradan Efrin’e yönelmekti. Fakat Şehba’da bütün gücüyle, yerel grupları da yanına alarak saldırmasına rağmen büyük kırılma yaşadı. Olmayınca Bab’a yöneldi. Amacı Efrin ile Kobanê’nin birleşmesini engellemekti. Bir süredir Bab’a saldırmasına rağmen sonuç alamıyorlar. ‘Bab’ı da alacağız, Efrin’i de alacağız’ diyor. Birkaç gün önce iki helikopterleriyle, Rojava Çılaxa’da saldırdılar. Oradan bu şekilde geçişlerine kimse ses çıkarmasa, bir daha gelecekler. DAİŞ’i gerekçe yapıyor. Ama asıl saldırdığı, kazanımlarını elinden almaya çalıştığı, Kuzey Suriye Federasyonu’nun kendisidir.”

‘BM EŞİT YARDIMDA BULUNMALI’

İlham Ehmed ile beraberindeki heyeti resmi törenle karşılayan nahiye müdürü Remik Ramazan Kadir ise, ajansımıza verdiği demeçte, Ehmed’in ziyaretinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Kadir, Nahiyelerinde çok sayıda Rojava göçmeni olduğunu ve ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını aktardı.

Kadir, Rojavalıların yanı sıra nahiyelerinde Iraklı göçmenlerin de olduğu bilgisini vererek, BM’nin Rojavalı göçmenlerden daha çok Iraklı göçmenlere yardımda bulunduğunu söyledi. Bu durumu eleştiren Kadir, “İki taraftan gelenlere de aynı şekilde, eşit bir yardım yapılmalıdır” dedi.