GÖRÜNTÜLÜ

En acil ihtiyaç hastane

Kobanê Kantonu Sağlık Konseyi Başkanı Welat Omer, Kobanê için en acil ihtiyaçların başında hastane geldiğini acı biçimde gördüklerini vurgulayarak, "Her an onlarca insanın yaralanacağı koşullarda yaşıyoruz" dedi.

Kobanê'de 25 Haziran'da gerçekleşen katliamda 233 sivil yaşamını yitirdi. 270'i aşkın kişi de yaralandı. Yaralılardan bazıları Kobanê'deki tıbbi imkansızlıklar nedeniyle müdahale edilemediği için hayatını kaybetti. Saldırı sırasında çetelerin işgal ettiği Sınır Tanımayan Doktor Örgütü'nün yaptırdığı hastane kullanılamaz hale gelirken, kente yardım olarak gönderilen tıbbi malzeme ve ilaçlar da imha oldu. 80 binden fazla sivilin yaşadığı Kobanê kent merkezinde şu anda birçok tıbbi cihaz ve malzemeden yoksun olan biri siviller diğeri askeri sadece iki hastane bulunuyor. 

Kobanê Kantonu Sağlık Konseyi Başkanı Welat Omer, Kobanê için en acil ihtiyaçların başında hastane geldiğini acı biçimde gördüklerini vurgulayarak, "Her an onlarca insanın yaralanacağı koşullarda yaşıyoruz. Türkiye'ye gönderdiğimiz yaralılarımız geri dönmek istiyoruz. Ama onların tedavisini karşılayacak koşullarımız bile yok" dedi. 

ANF'ye konuşan Omer, tüm sağlık örgütlerine ve uluslararası kuruluşlara "Son katliam ile birlikte sadece normal koşullara göre değil, her an onlarca sivilin hastanelerimize başvurabileceği koşullarda bir hazırlığın olması gerekiyor. Bu düzeyde yardıma ihtiyacımız var" çağrısında bulundu. 

Kobanê’de çetelerin katliam gerçekleştirdiği 25 Haziran günü tıbbi açıdan nasıl bir durum yaşadınız, ne tür yetersizlikler ortaya çıktı?

Kobanê’de çete katliamının yaşandığı 25 Haziran günü hastanemize ilk olarak köylerden 80’in üzerinde yaralı geldi. Gelen yaralıları karşılayabilecek herhangi bir teknik ve eleman yapımız olmadığı için bazılarını askeri hastaneye aktardık. Zaten bu hastanemiz gerektiğinde sivillere de hizmet veriyor. 

Köylerden getirilen yaralıların ardından kent merkezinde yapılan saldırılarda yaralananlar da getirilmeye başlandı. Artık yaralıları hastanemize taşıyabilmek için ambulanslarımız da yetmemeye başladı. Giderek sayı yükseldi. Katliamın yaşandığı gün toplam 273 yaralı hastanemize getirildi. Tüm doktorlarımıza çağrı yaptık, imkanlarımız el verdikçe yaralılarımıza müdahalede bulunmaya çalıştık. Ancak tıbbi malzeme eksikliği, yetersiz doktor sayısı nedeniyle müdahale edemediğimiz ve Türkiye’deki hastanelere gönderdiğimiz yaralılar oldu. Bazı yaralılarımız da burada yaşamını yitirdi. Kafasından kurşunlanan, karnından, göğsünden kurşunlanan, damarları kopan yaralılar genellikle durumu ağır olan yaralılardı. Bazılarının göğsünü açmak, bazılarının kopan damarlarına müdahale etmek gerekiyordu ama biz bu durumlarda müdahale edebilecek yeterli tıbbi malzemeye sahip değildik. Katliam günü 273 yaralıdan 125'i ağır yaralıydı. Bunlardan on kişi burada yaşamını yitirdi. Ağır yaralılarımızı sınırdan açtığımız bir koridordan Türkiye’deki hastanelere gönderdik. 

Şu anda Kobanê ve Türkiye’de bulunan yaralıların durumu hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Türkiye hastanelerine gönderilen yaralılarımız Suruç, Urfa merkez ve Amed’deki hastanelerde tedavi ediliyor. Bunların büyük bölümü taburcu edildi. Şu anda toplam 116 yaralımız buradaki hastanelerde tedavilerini sürdürüyor. Aralarında günlük olarak hastaneye giderek ilaç ile tedavisini sürdürenler var, taburcu edilenler var. Oradaki doktor arkadaşlarımızla da sürekli iletişim halindeyiz. Yine yaralılardan artık günlük olarak ilaç tedavisi ile devam edecek olanlar da Kobanê’ye dönmek istiyor, bunların burada ilaç tedavilerini yapabilmemiz durumunda gönderileceklerini söylediler. Bazıları döndü, önümüzdeki günlerde de dönenler olacak. Tabi bu konuda ne kadar kişiye günlük tedavi sunabileceğimizi de tespit etmemiz lazım. Olanaklarımız ortada. Kobanê’de henüz yatan hastalarımız var, bunun dışında hastanemize gelerek ilaç tedavisine devam eden hastalarımız da var. Yaralılarımızın genel olarak durumu iyi.

Kobanê’de Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü tarafından açılan ve çetelerin girdiği hastane operasyon sırasında kullanılamaz hale geldi. Bu durum kentteki sağlık hizmetlerini nasıl etkileyecek? 

Kobanê’de sivillere hizmet veren yalnızca bir hastanemiz (Emel Hastanesi) var. Bunun yanında da askeri hastane olarak kullandığımız Şehit Zozan Hastanesi var. Miştenur hastanesi henüz faaliyete geçmemişti. Henüz hastane kapasitesi ve koşullarında hizmet verebilecek aşamada değildi. Fakat burada yüklü tıbbi malzeme ve ilaç vardı. En son gelen dört kamyon tıbbi ilaç ve malzeme bu binada bulunuyordu. Hastane hazırlığı için getirilen cihazlar da buradaydı. Bu binanın kullanılamaz hale gelmesi, yıkılması ile birlikte bu malzeme de imha oldu. Bu tabii ki bizi oldukça zorlayacak bir durum. Şu an da yeterli düzeyde ilacımız ve tıbbi malzememiz kalmadı. Ayakta tedavi edilebilen, muayenesi olan hasta yükü de yeniden bize kaldı, bu da bizim kapasitemizi oldukça zorlayan ve aşan bir durum yaratıyor. 

Heyva Sor da önemli bir katkı sunuyor çalışmalarınıza.. 

Heyva Sor, Miştenur Hastanesi’nin yıkılması ardından bize dönen hasta yükünün önemli bir bölümünü üstlenmiş durumda. Ama dediğimiz gibi bu kurumumuz da ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliğinden dolayı gereken hizmeti sunamıyor. Heyva Sor için de mutlaka yardıma ve desteğe ihtiyaç var. 

Kobanê’de hastane ihtiyacınız konusunda neler söyleyeceksiniz?

Kobanê’de normal şartlar altında bile çok acil olarak hastaneye ihtiyacımız var. Kaldı ki; biz savaş koşullarında olağanüstü bir durum yaşıyoruz. Kobanê’de hastane şu anda en önemli ihtiyaçlarımızın başında geliyor.

Acil olarak lazım olan ilaçlar hangileri?

Antibiyotik, serum, Volivin (kan serumu), yaraları temizlemeye yarayan ilaçlar, bunlar savaş şartlarında en fazla bize gerekli olan ilaçlar. Her an onlarca insanın yaralanacağı koşullarda yaşıyoruz, mevcut ilaç stokumuz yetersiz. Özellikle son olarak gelen ilaçların da Miştenur Hastanesi’nde imha olması ile birlikte bu ihtiyaç daha da büyüdü. Bu konuda yardıma ihtiyacımız var. 

Kobanê'nin özgürleşmesi ardından on binlerce sivil kente geri döndü. Son olarak yaşanan katliam ardından yardımlar yeterli mi? 

Gelen yardımlar bizim için çok önemli ve anlamlı. Kobanê kent merkezinde şu anda 80 binden fazla sivil yaşıyor. Köylerin de neredeyse tamamında siviller var. Geri dönüşlerden önce gelen yardımlar yeterli olabiliyordu. Ama sivillerin dönüşü ile birlikte artık yardımlar yetersiz kalıyor. Özellikle son katliam ile birlikte sadece normal koşullara göre değil, her an onlarca sivilin hastanelerimize başvurabileceği koşullarda bir hazırlığın olması gerekiyor. Bu nedenle yardımların bu çerçevede ve yoğunlukta olması lazım. Katliam sırasında yaralanan, yaşamını yitirenlerin tamamı sivillerdi. Bundan sonra gelişebilecek saldırılarda da DAİŞ canilerinin sivilleri hedef alacağını gördük. Bu nedenle onlarca insanın bir anda yaralanması karşısında hizmet verebileceğimiz bir düzeyi yakalamamız için yardımlar gerekiyor.