Engellere rağmen Newroz'un startı Nusaybin'de verildi

Newroz'un startı, polis ablukasına rağmen Nusaybin'de verildi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, Kürt halkının kazanmaya en yakın dönemde olduğu mesajı verildi.

Newroz Bayramı’nın startı "Mutlaka Kazanacağız" şiarıyla Mardin’in Nusaybin ilçesinde verildi. Kent merkezinde düzenlenen yürüyüşe, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, HDP'li vekiller Pervin Buldan, Leyla Birlik, Dilek Öcalan, Aycan İrmez, Ziya Pir, Feleknaz Uca, İmam Taşçıer, Alican Ünlü, Ali Atalan, Mahmut Tuğrul, Erol Dora, İbrahim Ayhan, Kadri Yıldırım, Barış Anneleri Meclisi, parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. 

HDP ve DBP ilçe binasının bulunduğu sokak 'Akrep' tipi zırhlı araç ve TOMA ile ablukaya alındı. Bina önüne gelen polis, dışarıda bir toplanmaya izin vermeyeceklerini, OHAL süresince yapılacak tüm etkinliklerin yasak olduğunu söyledi. HDP’li vekillerin AKP'nin açıklamalarına müdahale edilmediğini hatırlatması üzerine polislerin, “AK Partililer de dışarıya çıkarsa onlara da gaz atarım” iddiasında bulunması alay konusu oldu.

ŞİMŞEK: KESİNLİKLE BAŞARACAĞIZ

DBP ilçe binasında bir araya gelen seçilmişler ve halk, burada bir açıklama yaptı. 

DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, 1992 yılında bedenini ataşe veren Nusaybinli Rahşan Demirel’i anarak konuşmasına başladı. Şimşek, şunları söyledi: “Bugün de Rahşan’ın direnişi hâlâ devam ediyor. Nisêbînâ Rengin, kadim bir kenttir. 5 bin yıldır bu kentte yaşam var ve direnişle birlikte sürüyor. Nisêbînâ Rengin, Apê Musa’nın, ölümsüz sanatçı Hozan Dilgeş’in, Kamuran ve Ayten’in memleketidir. 1990’lı yıllarda nasıl Newroz yasaklanıyorsa hala o yasakçı anlayış AKP anlayışı ile devam ediyor."

Şimşek, son iki yılda Nusaybin’e yönelik ciddi saldırılar gerçekleştiğini belirtirken, “Burada gerçekleştirdikleri direnişte yaşamlarını yitirenlerin önünde saygı ile eğiliyoruz. Selamet Yeşilmen başta olmak üzere burada yaşamını yitiren tüm yurttaşları anıyoruz” dedi.

Şimiek, bu yıl Newroz'un daha büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Halkımız bu direnişini Newroz’da da devam ettirmelidir. Şu an çok sayıda siyasetçimiz cezaevindedir. Biz onları da buradan anarak selamlıyoruz. Newroz halkların bayramıdır, yeniden dirilişidir. Bizim direnişimiz kesinlikle başarıya ulaşacaktır. Kimlik ve özgürlük taleplerimiz gerçekleşecek. Biz bu direniş ruhunu bir kez daha bu Newroz ile ortaya koyacağız. Bugün burada başlıyoruz, tüm kentlerde de kutlayacağız.” 

YILDIRIM: DİYARBAKIR NEWROZU'NA KATILALIM

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım da şöyle konuştu:

"Baskının, yasaklamanın, şantajın, inkarın, savaşın tam tamlığının yapıldığı bu koşullarda Newroz startını Nusaybin’de vermiş bulunmaktayız. Faşizm koşullarında gerçekleşen yasaklara inat olsun diye halkın yanımıza gelmesine izin vermiyorlarsa, meydanlara akmasına izin verilmiyorsa biz ev ev gezeriz, esnaf esnaf gezeriz, halkımızın Newroz’unu kutlarız diyerek bir araya geldik. Halkımızın on yıllardır gerçekleştirdikleri Newroz direnişleri ile Newroz’un bizler açısından özgürlüğe yakınlaştırması bakımından önemlidir. Bizleri bir adım değil 11 adım özgürlüğe yakınlaştıracağına inanıyoruz. Bu inançla dirilişin, yeniden yaşamın şahlanmasına, doğanın nasıl yeniden yeşillenerek kışa, kara inat başkaldırarak zenginleşmesini sembolize ediyorsa, Newroz’un da böyle bir anlam taşıdığını 10 yıllardır gerçekleştirdiğimiz kutlamalarda ve mücadelelerde gördük. Bu açıdan 2017 Newroz’unun da temel sloganı olarak belirlediğimiz ‘Mutlaka kazanacağız’ şiarı ile kazanmaya her zamankinden daha yakın olduğumuzu, kazanmak için hiçbir dönem olmadığı kadar imkan ve koşullarımızın oluştuğunu, bu dönemde 2017 Newrozu vesilesiyle mücadelemizi bir adım daha ileriye taşımak açısından bugün Nusaybin’de Newroz startını veriyoruz. Nusaybin halkımız başta olmak üzere, mücadele eden tüm halkımızın, İmralı, Edirne, Silivri, Kandıra ve tüm cezaevlerinde direnen tüm yoldaşlarımızın başkanlarımızın Newroz’unu direnişin kalesi olan Nusaybin’den kutlamak istiyoruz.

Tüm baskı politikalarına inat olsun diye, bir kez daha barışı, özgürlüğü, demokrasiyi haykırmak adına Diyarbakır Newrozu'na katılalım."

Tüm engellemelere rağmen Kaçakçılar Çarşısı’nda halk vekillerle birlikte yürüyüşe geçti.