Ermeni HPG Gerillası: Hrant'ın da hayallerini gerçekleştireceğiz

Ermeni HPG Gerillası Zedkanyan, Hrant Dink'in katledilmesiyle aynı zamanda halklar arasındaki diyaloğun hedeflendiğini söyleyerek, "Demokratik ulus inşasıyla Hrant Dink’in de hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz" dedi.

Ermeni HPG Gerillası Arev Zedkanyan, katledilen Ermeni Gazeteci Hrant Dink'in ölüm yıl dönümü vesilesiyle ANF'ye değerlendirmede bulundu...

Dink'in Kürdistanlı Ermeni ailelerin trajedisini yaşayan bir aileye mensup olduğuna dikkati çeken Zedkanyan, özünden kopmadan mücadele ettiğini vurguladı.

'HALKLAR ARASINDAKİ KÜLTÜR HEDEFLENDİ'

Zedkanyan, şunları söyledi:

TC devletinin nasıl bir cebertut olduğunu, bu topraklarda yaşayan insanlara ve halklara nasıl yaklaştığını biliyordu. Bundan dolayı da hep bir ürkeklik yaşıyordu. Bu durumu da bilerek çetin bir mücadele ile kendini var etme mücadelesine girişmişti.

Bireysel olarak bizler Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanışınca ve devrimci düşüncelere sahip olunca, Hrant Dink’in bizler üzerinde de etkisi oldu. Kendimizi bir aileden, ortak bir mücadelenin neferleri gibi ele alıyorduk. Özellikle Hrant Dink’in hangi koşullarda, hangi zorluklar ile mücadele ettiğini ve kimliksel olarak bir oluşu yaşadığını düşündüğümüzde, bizde müthiş bir saygı duyma duygusu gelişti."

Dink'in halklar arasında bir diyalog oluşturduğunu, Kürt halkıyla da iyi ilişkiler geliştirdiğini vurgulayarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Hrant Dink son Ermeniydi" sözünü hatırlattı.

Dink'in katledilmesinin hükümetten ayrı ele alınamayacağını söyleyen Zedkanyan, "Hrant şahsında Türkiye’de yaşayan halklar arasında oluşan kültürü yıkmak istediler. Bütün Ermeni mücadelesine, halkların mücadelesine bir mesaj verilmek istendi" diye ekledi.

'AKP VE ÖNCEKİ HÜKÜMETLER ERMENİ KARŞITLIĞINI BESLEDİ'

Zedkanyan, şu değerlendirmeleri de yaptı:

"TC'nin oluşumu Ermeni soykırımı üzerinden gelişmiştir. Kürt inkârı üzerinden şekillenmiştir. Aslında Anadolu ve Mezopotamya’da yaşayan halkların inkârı üzerinden şekillenen bir oluşumdur. Yalana, inkâra ve soykırıma dayalı bir sistemdir. Bu sistemin Ermeniler ile ilişkilenmesini bir tarafa bırakalım, Hrant Dink’i kabul etmeyen, ülkesinde yaşamasını hazmedemeyen bir zihniyet var.

Türkiye’deki sisteme AKP ve öncesindeki bütün hükümetler açısından baktığımızda, müthiş bir Ermeni karşıtlığı oluşturulmuş. 

Şimdi bu tek adamla, tek şef, tek halife sistemine doğru gidiliyor.  Böyle bir durumda halklar arasındaki diyalog, iletişim ve güveni de ortadan kaldırdı. Zaten böyle bir yaklaşımla Hrant'ı katlettiler. Mevcut duruma baktığımızda da böyle bir zemin bırakmadılar. Bu zemini tümden ortadan kaldırdılar. 

1915 soykırımı fiziki olarak yapıldı, 1800’lerde başlayan Kürtlere yönelik kültürel ve fiziki soykırımlar halen devam ediyor. Günümüzde Mecliste yapılan oturumda soykırım söylemlerinin halen devam ettiğini, bugün yapılanların 1915’in devamı olduğunu dile getiren HDP’li milletvekili Garo Paylan, CHP, MHP ve AKP’nin bir araya gelmesiyle birlikte üç oturumdan men cezası aldı. Bu konuşmaların hepsi tutanaklardan çıkarıldı. Şimdi Türk kafatası ve sistem kafatası böyledir. Hiçbir rengi kabul etmiyor. Hiçbir rengin kendi yaşam alanlarını oluşturabilme olanaklarını kabul etmiyor. Ve hepsini ortadan kaldırmak istiyor. Bu soykırım hâlâ devam ediyor."

'ÖCALAN'IN PARADİGMASI ONUN DA HAYALİ'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasının aynı zamanda Hrant Dink'in de hayal ettiği bir arada, eşit ve özgür yaşamı sağlayacağını söyleyen Ermeni HPG Gerillası Arev Zedkanyan, son olarak şunları kaydetti:

"Hrant Dink’i anarken, onun da hayallerini gerçekleştirmek için mücadelemizi sürdüreceğimizi ve onu mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü veriyoruz. Hrant her zaman umutla bakardı, biz de onun iyimserliğiyle bakıyoruz, Kürdistan ve Türkiye’de bütün aidiyetlerin, bütün renklerin, bütün dillerin bir arada yaşayabileceği demokratik ulus inşasıyla Hrant Dink’in de hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz."