GÖRÜNTÜLÜ

Eski peşmergeler: Şengal’e saldırı düşmana hizmettir

KDP ve Türk devletine bağlı çetelerin Şengal’e saldırısına tepki gösteren eski peşmergeler, saldırıların işgalcilere hizmet ettiğini belirterek, bir an önce bundan vazgeçilmesini istedi.

Peşmergeler, DAİŞ’in saldırdığında Kerkük, Xaneqin, Kobanê’de olduğu gibi gerilla ve peşmergenin yeniden ortak cephede durması gerektiğini ifade ederek, halkın da gelişen saldırıları kesinlikle kabul etmediklerini söyledi.

Şengal’e saldırılara ilişkin peşmergeler şöyle konuştu:

Ali Muhamed: Herhangi bir Kürt örgütüne karşı savaşmak kesinlikle büyük bir yanlıştır. Bu işgalcilerin Kürtleri birbirine kırdırma planıdır. Bu planı boşa çıkarmak için mücadele etmek gerekir. Kürdü Kürde kırdırma, Kürt kanını Kürde döktürme planından uzak durmak gerekir. PKK Şengal’den çıksın diyenler önce Bamernê ve diğer yerlerde bulunan Türk devlet güçlerini çıkarsınlar.

Bizim peşmergeler olarak eskiden şiarımız tüm Kürdistan’ı özgürleştirmekti. Şimdi ise Kürtleri Kürtlere kırdırmaya çalışıyorlar. Peki bu ne zamana kadar sürecek, birlik ne zaman sağlanacak?

Şengal’de savaşanlar işgalciler adına savaşan bir güçtür. Bizim dönemimizde cahş dediğimiz kesimler vardı. Şimdi de bu işgalci devletler bu güçleri tıpkı o cahşlar gibi kullanıyorlar. Tüm Kürt halkından isteğim birlik olmaları ve düşmana alet olmamalarıdır. Herhangi bir Kürt gücüne karşı savaş açan her güç cahştır. Çünkü bununla işgalcilerin planlarını hayata geçirmiş oluyorlar.

Hawkar Abdullah: Raperin’in yıl dönümündeyiz. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Bu dönemde “Roj peşmergeleri” adıyla Şengal’e yapılan saldırıyı kınıyorum. Böyle bir saldırının hiçbir haklı ve geçerli tarafı yoktur. Biz Kürtler düşmanların planlarına alet olmamalıydık. Aksine bu planlarını boşa çıkarmalıydık.

Kürt halkının düşmanları Kürtleri katletmeye çalışıyorlar. Gerilla ve peşmergenin kanı aynı kandır. Bunu bilmek gerekir. Şengal’de böyle bir güç ile saldırı geliştirmek Türk devletine hizmet etmektir. Kürt halkının iradesine saldırmak, kırmaktır. Bölgede yaşanan gerçeklere bakıldığında Kürtlerin güç birliği yapması, ulusal birliğini kurması gerekir. Şimdi Şengal’de hiçbir tehlike yokken, Rojava’da DAİŞ saldırıları kırılmışken bunlar biz buralarda halkı savunacağız diyorlar. Oysa böyle tehlike yok. Olduğu zaman neden gelmediler? Bu kesinlikle Kürt halkına hizmet etmez, aksine düşmanlarına ve işgalci güçlere yarar.

Mevcut durumda Sayın Celal Talabani hasta ve Sayın Abdullah Öcalan ise yoğun bir tecrit altında. Dışarıda olan Mesut Barzani’dir. Bu durumda Mesut Barzani’nin yapması gereken bu sorumluluğu hissederek bu tür durumlara izin vermemesiydi.

Sirwan Mustafa: Ben Kürtlerin kanını dökmeye neden olan her türlü girişimi nefretle kınıyorum. Çünkü biz şimdiye kadar halkımızın özgürlüğü için mücadele ettik. Bugün Şengal’de yaşananların hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Kobanê’de, Şengal’de, Xaneqin’de gördünüz. Kürtlere yönelik katliam gerçekleştirmeye çalıştılar. Ama buralarda Kürt güçleri birlikte karşı durdu.

Orada saldırı gerçekleştirenler hiç kuşku olmasın ki Kürdistan’ı işgali altında bulunduran güçlere hizmet etmiş oluyorlar. İşgalci güçlerin kendi planlarını gerçekleştirmelerine hizmet ediyorlar. Bu güçlere hizmet eden bir girişimin Kürt halkına nasıl bir faydası olabilir ki? Yapılması gereken Kobanê’de yan yana durarak ortak karşı savaştıkları gibi savaşmaktır. Kerkük’te, Xaneqin’de gerçekleşen de buydu. Yine olması gereken budur. Kürt eliyle Kürt kanının dökülmesi halk tarafından kesinlikle kabul görmüyor ve büyük bir rahatsızlık yaratıyor. O açıdan bir an önce bundan vazgeçilerek namlular ortak düşmana çevrilmeli.