Êzidîler ailelerine kavuşturuluyor

DAİŞ'ten kurtarılan Êzîdîlerin kendi halklarına, topraklarına kavuşma serüveninde yanlarında yer alan Êzidxan Kadın Hareketi (TAJÊ) Şengal’de birçok sorumluluğu omuzlamış durumda.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e gerçekleştirdiği saldırı ve katliamda esir düşerek Suriye’ye getirilen yüzlerce Êzidî, YPG ve YPJ güçleri tarafından kurtarılarak Demokratik Özerk Yönetim yetkililerine emanet ediliyor. Demokratik Özerk Yönetim de kurtarılan Êzidilerî Şengal Kadın Meclisi’ne aktarıyor.

Derik’te Newroz Kampı’nda görev yapan Êzidxan Kadın Hareketi (TAJÊ) Yönetimi ve Şengal Kurucu Meclisi Üyesi Zehra Şengali, DAİŞ'ten kurtarılan, çoğunluğu kadınlardan oluşan, insanları nasıl karşıladıklarını ve nasıl yeniden yaşama kattıklarını anlattı. 

‘BİRÇOK İNSANIMIZ DAİŞ ESARETİNDEN KURTARILDI’

Zehra Şengali, fermanla birlikte binlerce Êzidî’nin DAİŞ'in eline esir düştüğüne dikkat çekerek, bunların çoğunluğunun DAİŞ tarafından Suriye’ye getirildiğini söyledi. Şengali, şimdiye kadar yüzlerce Êzidî kadının YPG, YPJ güçleri tarafından DAİŞ'ten kurtarıldığını belirterek Rakka’yı özgürleştirmek için başlatılan Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde de kurtarılan birçok kadın olduğunu söyledi.

Zehra Şengali, “Bir süre önce Şengal’de de DAİŞ’e karşı bir hamle başladı. YBŞ, YJŞ ‘Êzidî Kadınlarının İntikamı’ adıyla bu hamleyi gerçekleştirdi. YPG ve YPJ de Rakka operasyonuna başta Êzidî kadınları olmak üzere tüm kadınların intikamını almak gibi bir anlam biçti. Rakka Hamlesi’yle de kurtarılan Êzidî kadınları oluyor. Biz de TAJÊ olarak bu kadınları yeniden hayata katmaya çalışıyoruz” dedi. 

‘YENİ BİR KOMİTE KURDUK’

Rojava Demokratik Özerk Yönetimi’nin DAİŞ'ten kurtulan Êzidî insanlarını, kendi halkına ve topraklarına kavuşturma temelinde, Şengal Kadın Meclisine getirdiklerini ifade eden Zehra Şengali, şunları söyledi: “Şimdiye kadar DAİŞ'ten kurtarılan birçok insanımızı yeniden Şengal’e ulaştırdılar. Biz de TAJÊ olarak bu insanlarımızı karşılamak ve yaşama yeniden katmak için bir komite kurduk. Bu komite içerisinde Şengal Kurucu Meclisi’nin temsilcisi olarak yer alan bir erkek arkadaş da var. TAJÊ olarak Suriye’de DAİŞ’ten kurtarılan insanlarımızı Newroz Kampı ve Hol Alanı’nda karşılıyoruz. Hol'den gelenleri Newroz Kampı’na getiriyoruz, daha sonra da Şengal’e gönderiyoruz. Onları Şengal’de halkla birlikte TAJÊ karşılıyor. Daha sonra TAJÊ bünyesindeki komite gerekli araştırmaları yapıyor.”

'SONRASINDA DA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Komitenin DAİŞ’ten kurtulan Êzidî insanlarını ailelerine kavuşturduğunu ama tüm işin bununla bitmediğini ifade eden Şengali, devamla şöyle konuştu: 

“Komite bu insanlarımızın ailelerini araştırıyor, onlara ulaşıyor. Varsa sağlık sorunları onları tedavi ettirmeye çalışıyor. Mesela sık sık tek başına çocuklar geliyor. Bir süre bizimle birlikte kalıyorlar ve onlarla ilgileniyoruz. Ailelerini araştırıyoruz. Ailelere ulaşıyoruz. Onların psikolojilerini ve kendilerine nasıl yardımcı olabileceğimizi anlatıyoruz.

Ayrıca bu insanlarımızı ailelerine kavuşturduktan sonra da aile içinde onlar üzerine herhangi bir baskı, dışlama vb. olup olmadığını takip ediyoruz. Bu insanlarımızı ziyaret edip moral vermeye çalışıyoruz. Bu çabalarımız sonuçsuz da kalmıyor. Mesela özgürlüğüne kavuşan kadınlar içerisinde kendi istemleriyle gelip TAJÊ çalışmalarına katılanlar da oluyor.” 

‘DAYANIŞMA DAHA GÜÇLÜ OLMALI’

Êzidxan Kadın Hareketi (TAJÊ) Yönetimi ve Şengal Kurucu Meclisi Üyesi Zehra Şengali, "DAİŞ çetelerinin elinde binlerce Êzidî esir var. Onların da kurtulacağına inanıyoruz. Fakat biz Şengal halkı ve kadınları olarak katliamdan sonra yeniden ve özgür temellerde yaşamla buluşmak ve DAİŞ’ten kurtarılan insanlarımızı da yaşamla buluşturmaya çalışsak da halen Şengal üzerinden yürütülen kirli politikalar var. Yine özellikle KDP ve Türk devletinin Şengal’e tehditlerini de doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz. 

Katliamdan bizi kurtaran HPG, YJA-Star gerillalarını, yine yol açıp binlerce Êzidîyi kurtaran YPG, YPJ güçlerini unutmuyoruz. Bizim kendimizi korumamıza imkan sağlayan, bize ve DAİŞ’ten kurtarılan insanlarımıza umut ve güç veren onlardır. Bu temelde HPG, YJA-STAR, YPG, YPJ, YBŞ, YJŞ’yi selamlıyorum.

Tüm Êzidî toplumunu ve dünya kadınlarını artık özgürlüğünü arayan ve kendi özgücüne dayanan Şengal halkı ve kadınlarıyla dayanışmaya çağırıyorum" diye konuştu.