GÖRÜNTÜLÜ

Fırat'ın Gazabı Hamlesi: Çewis halkı topraklarına geri dönüyor

Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin 2. adımı 4. gününde devam ediyor. 3 koldan ilerleyen savaşçılar şimdiye kadar 5 köyü çetelerden temizlerken, mahsur kalan birçok köylüyü kurtararak, güvenli alanlara ulaştırdı.

Mekmen tarafından hareket eden 3. Kol, 12 km ilerledikten sonra Çewis köyünü özgürleştirdi. Çetelerin elinde mahsur kalan ve kalkan olarak kullanılan köylüler de kurtarıldı. Köyün çetelerin döşediği mayınlardan temizlenmesi ardından halk da evlerine geri döndü.

Çetelerin bölgede oluşturduğu korkuyu hala üzerinden atamayan köylüler bir taraftan QSD güçlerinin gelişine sevinirken diğer taraftan Rakka’da hala aile bireylerinin olduğunu ve DAİŞ’in onlara zarar vereceği korkusu yüzünden kameralara konuşmaktan çekiniyorlar.

‘YAŞAMIMIZ QSD SAYESİNDE DAHA İYİ OLACAK’

Çewis köyünden yaşlı bir köylü, “Çeteler bize çok acı çektirdi. Eskiden yaşamımız çok güzeldi. Ben her yere gidip gelebiliyordum. DAİŞ’in içinde yer alanların iradeleri yoktur. Onlara sesleniyorum gelsinler. Ben QSD güçlerini görünce çok sevindim. Tek umudum QSD güçlerinin eski yaşamımızı bize geri getirmesi ve biliyorum ki yaşamımız QSD sayesinde eskisinden daha iyi olacak” dedi.

Aynı köyden bir kadın da kaç gündür evinde sürekli ağladığını ve korkudan evden çıkamadığını, QSD savaşçılarının gelmesiyle kurtulduklarını dile getirdi.

‘HALKIMIZA SÖZÜMÜZ VAR, DAİŞ HER YERDEN TEMİZLENECEK’

Köyün özgürleştirilmesinde yer alan QSD savaşçısı Emer Heseke, DAİŞ’in olduğu her yerin onların hedefi olduğunu dile getirdi. Çewis köyünü özgürleştirdiklerini söyleyen Heseke, “Biz QSD güçleri olarak sivillerle birlikteyiz. Şimdi onlarla birlikte köyde kalıyoruz. Biz birlikte yaşıyoruz ve biz onlarla biriz. Yaşamımız, her şeyimiz aynıdır. Çok mutluyuz halkımız köylerine geri döndü. Bizi çağıran her kesin yardımına gideceğiz. Ve halkımıza bu sözü veriyoruz, her zaman her yerde onları koruyacağız.”

Sipan adındaki savaşçı da Çewis köyünün çeteler tarafından çembere alındığını, dışarı çıkmalarına izin verilmediğini söyledi. Köylülerin zarar görmemesi çok emek verdiklerini söyleyen savaşçı Sipan, “Onları köyden çıkarttık. Şimdi de onları köylerine geri getiriyoruz. Hayvanlarına yem versinler ve kendi ihtiyaçlarını karşılasınlar diye. Halk bizim gelişimizle çok sevindi. Çeteler onları kendilerine kalkan olarak kullanıyordu. Kimse zarar görmeden köyü çetelerden temizledik. Biz halkımıza söz veriyoruz nerede olursa olsun, halkımıza karşı yapılan zulme sessiz kalmayacağız.”

Savaşçılar köyün özgürleşmesini ve halkın dönmesini halay çekerek kutladı.