GÖRÜNTÜLÜ

Gulpi: Komployu, Kürt ulusal birliği ile boşa çıkarabiliriz

Kürt Halk Önderi Öcalan’ı tutuklamakla PKK’yi tasfiye etme hesapları yapan komplocuların hesapları tutmadığını belirten Fayiq Gulpi, aksine PKK’nin daha da büyüyerek güçlendiğini söyledi.

15 Şubat komplosu yıl dönümü vesilesiyle ANF’ye konuşan Güney Kürdistan Öcalan’a Özgürlük Komitesi üyelerinden Fayiq Gulpi, komplonun tümden boşa çıkması için de Kürt ulusal birliğine işaret etti.

Uluslararası komplo 18 yılını geride bıraktı. Bugünden geriye baktığımızda bu komplo sizce ne düzeyde amacına ulaştı?

Öncelikle 18 yıl önce gerçekleştirilen komployu bir kez daha kınıyorum. Kürt halkı, önder Apo’yu kendi Önderi olarak kabul ediyor. Türk devletinin geçmiş süre boyunca Kürt Halk Önderini siyasi olarak öldürmeye dönük girişimleri sonuçsuz kaldı.

Öcalan Kürtlerin büyük siyasi önder ve filozoflarından biridir. Kürt düşmanları öyle sanıyorlardı ki, onu tutsak ederlerse o da onlara teslim olur, mücadelesine son verir, hem de başlattığı devrim tıpkı tarihte olanlar gibi hem siyasi hem de askeri olarak son bulur. Çünkü tarihte yaşanan Kürt direnişlerinde öncünün tasfiye edilmesiyle mücadele de tasfiye olmuş.

Ancak bu seferki Kürt devrim mücadelesi eskileri gibi olmadı. Öcalan’da diğer Kürtler gibi değil. Bir halkı savunmak adlı savunmasında, “peygamberler mesajlarını tamamıyla hazırlayıp halka ulaştırmak için bir yerde bir süreliğine inzivaya geçme gereği duymuşlar, benim için de İmralı tek kişilik zindanı böyle oldu” diyor. İmralı zindanını siyasi, düşünsel, felsefi yeniden doğuşu için bir vesile sayıyor. Buna üçüncü doğuş adını verdi. Bu doğuşunu da savunmalarıyla Kürt halkı, Ortadoğu ve dünya halkları için yeni bir insanlık paradigmasıyla gerçekleştirdi.

Apocu hareketin sözünü ettiğiniz eski hareketler gibi tasfiye olması bir yana giderek büyümesini sağlayan gerçeklik neydi?

Apocu hareket sadece siyasi, askeri ya da bir aile hareketi değildir. Fikri ve felsefesi olan bir harekettir. Öcalan’ın düşünceleri güçlü alt yapıya dayanıyor. Toplumu etkiliyor. 1992’de Öcalan’ın ilk kitabını okuduğumda sadece Kürtlerle sınırlı olmadığını ve öyle kolay kolay yenilmeyeceğini söyledim. Bir de Öcalan’ın en farklı yönü kendi kadrolarını, halkı bu felsefesiyle eğitmesidir. Onun fikirleri düşünsel ve ruhsal bir gerçeğe dönüşüyor. Öcalan tutuklanmadan önce kendi fikirleriyle binlerce Öcalan yetiştirmişti.

Öcalan’ın dağlarda, şehirlerde, Avrupa’da mücadeleyi devam ettirmeye hazır olduklarını herkes gördü. Tutsaklığına karşı yüzlerce insanın kendisini yakması bu gerçeğe dayanıyor. Ölümüne bağlılık vardı.

O dönemin ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright, “Biz bir Kürt liderinin tutuklanmasına karşı böyle bir tepki verileceğini beklemiyorduk” dedi. Bu basit bir şey değil.

Şimdi ulusal kongre tartışmaları var. Ulusal kongrenin gerçekleşmesi Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümüne etkisi ne olur sizce?

PKK ve Öcalan’ın başından farkını ortaya koyan şeylerden biri de ulusal birliği gerçekleştirme çabasıdır. Bu ne için önemli? Şimdi tüm Kürdistan parçalarındaki Kürt sorunu özünde tek bir sorundur. Bir halkın kendi hakları için mücadele etmesidir. Kürt halkı da ulusal birliğin gelişmesini istiyor. Partizancı, parçacı siyasetin artık terk edilmesini istiyor. Dışarıdan Kürt sorununa bakanlar da sadece bir parçadan Kürt sorununa bakmıyor. Tek parça olarak görüyorlar. Tabi eğer Kürtler birleşirlerse daha güçlü olurlar. Bunlar hepsi önemli hususlardır. Bunların yanında Kürt düşmanları sürekli olarak tasfiye için kendi aralarında ittifak yapmışlar. Bu şekilde düşmanların ittifaklarını ve planlarını görerek buna karşı mücadele edip boşa çıkarmak için birlik gerekli. O açıdan birlikte Kürt mücadelesinin başarısı için olmazsa olmazdır. Ama maalesef tüm parçalardan bu birliği gerçekleştirecek tutumlar halen gelişmedi.

Ulusal birliğe neden gelinmiyor o halde?

Aslında bunun birçok nedeni var. Particiliğin etkisi var, kişisel etkiler var. Örneğin Güney Kürdistan, Kuzey Kürdistan ile bir ortaklaşmaya giderse Kürt sorununun geleceğine büyük etki yapar. Ancak Türk devleti ya da İran sorun çıkarıyor bu da etkiliyor. Güneyli güçlerin ulusal birliğe gelmeyişi bu tür şeylerden ve particilikten, kişisel tutumlardan kaynaklıdır.

Siz Güney Kürdistan’da Öcalan’a özgürlük komitesi olarak bundan sonra ne tür etkinlikler yapmayı planlıyorsunuz?

Her geçen yıl Öcalan’ın özgürlüğü, Kürt sorununun çözümü için mücadele daha da büyüyor. Bu hem Kürdistan’da hem bölgede hem de dünyada böyledir. Biz Öcalan’a özgürlük komitesi olarak da bir planlama çıkardık. Yürüyüş, seminer vb. şekillerde etkinliklerimiz olacak. Yine uluslararası alanda da etkinliklerimiz olacak. Türk devletinden, uluslararası insan hakları örgütünden, küresel güçlerden bu konuda adım atmasını talep edeceğiz. Komploda rolü olan İsrail, İngiltere, ABD gibi devletleri hem eleştiren hem de komplodan vazgeçip Öcalan’ın özgürlüğü için adım atmalarını talep edeceğiz. Bu hem Öcalan’ın hem de Kürt halkının en demokratik talebidir artık. Bir de tabi, Öcalan Kürt sorununun, bölge sorununun çözümünde büyük rol oynayabilir. Bir tarafta komployu kınarken bir taraftan da Öcalan’ın özgürlüğü için girişimlerde bulunacağız. Tabi bununla birlikte düşüncesiyle, paradigmasıyla nasıl bölgenin toplumsal, çevre vb. sorunlarına çözüm getirdiğini de göstereceğiz.

Sizce Güney Kürdistanlı güçler Öcalan’ın özgürlüğü için ne yapabilir ya da ne yapmalıdır?

Güney Kürdistanlı güçler iki şey yapabilir. Birincisi, duruşları Kürt halkının haklarını savunan bir duruşta olmalılar. İkincisi de bölgedeki bazı güçlerin uluslararası güçlerle ilişkileri var. Bu konuda girişimlerde bulunabilirler. Birçok ülkede konsoloslukları var, birçok ülkenin Güney Kürdistan’da konsoloslukları var. Bunlar aracılığıyla girişimlerde bulunabilirler.

Ancak bazı kesimler bu konuda hiçbir girimde bulunmazken, bazıları da bu girişimlerinde süreklilik yaratmıyorlar. Biz de işte Öcalan’a özgürlük komitesi olarak bu yönlü gelişmeleri sağlamak için daha fazla bu taraflar üzerinde daha fazla etkili olmaya çalışacağız. Hem Öcalan’ı özgür kılmak için hem de Kürt sorununun ulusal bir perspektifle ele alınıp çözümünün demokratik yollardan sağlanması için mücadele edeceğiz.