Güney Kürdistan halk ayaklanması anıldı

Irak Baas rejimine karşı gerçekleşen halk ayaklanmasının 24. yıldönümü Serhildan’ın başladığı kent olan Ranya’da törenle kutlandı.

Irak Baas rejimine karşı gerçekleşen halk ayaklanmasının 24. yıldönümü Serhildan’ın başladığı kent olan Ranya’da törenle kutlandı.

Bu gün sabah saatlerinde bir araya gelen çok sayıda Ranyalı, Serhildan’ın başladığı noktada kurulan başkaldırı anıtına çelenkler bırakarak saygı duruşunda bulundu. Etkinliğe Süleymaniye valisi Dr. Aso Ferîdon ile birlikte serhildan’ın yöneticilerinden Ebdulhemîd Ebdula  ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu, parti ve örgüt temsilcisi katıldı.  Tören serhildan’da yaşamını yitirenler anısına yapılan anıta çelenklerin bırakılması ve saygı duruşu ile gerçekleşti.

5 Mart 1991’da Güney Kürdistan’ın Ranya kentinde hiçbir siyasi partinin öncülüğünü yapmadığı bir halk ayaklanması ile bölgede yerleşmiş olan sömürgeci Irak Baas rejimi yenilmiş, dönemin diktatörü Saddam Hüseyin’in başaşağı gidişi de bu olayla başlamıştı.

Saddam Hüseyin yönetimine karşı Kürt halkının başlattığı serhildan şöyle gelişti:

Halk Kandil dağı eteklerindeki Ranya kentinde 5 Mart 1991 de Baas rejimine isyan etti. Tüm kentin ayaklanması ile aynı gün içerisinde Güney Kürdistan’ın Ranya, Çarqurna ve Qeladize kentleri rejimden kurtarıldı.

Ranya’da başlayan halk ayaklanması kısa sürede tüm Güney Kürdistan’a yayıldı.

7 Mart 1991`de Süleymaniye halkı ayaklanarak şehirlerini Baas rejiminden kurtardı. 11 Mart da serhildan Hewler kentine ulaştı. Buranın ardından adım adım Duhok, Koyê, Şeqlawe, Helebçe, Amêdî, Mexmur, Zaxo, Agirî, Derbendîxan, Kelar, Çarta, Pênciwîn ve  Seyid Sadiq rejim güçlerinden temizlenerek özgürleşti.

Son olarak serhildan kıvılcımı Kerkük kentine ulaştı 20 Mart 1991`de kent Saddam diktatörlüğündeki Baas rejiminden kurtarıldı.

Serhildan ardından ülkeye dönen Güney Kürdistanlı siyasi partiler 19 Mayıs 1992`de Güney Kürdistan Parlamentosunu kurdu.