Güneyli gazeteci ve yazarlar: Hewler’deki fotoğraf kabul edilemez

Mesut Barzani ve Binali Yıldırım’ın PKK karşıtı açıklamalarına sert tepki gösteren gazeteci ve yazarlar, “ortaya çıkan fotoğraf Kürtler adına kabul edilemez” dedi.

Mesut Barzani ve Binali Yıldırım’ın PKK karşıtı açıklamalarına sert tepki gösteren gazeteci ve yazarlar, “ortaya çıkan fotoğraf Kürtler adına kabul edilemez dedi. 

ANF'ye konuşan Güney Kürdistanlı gazeteci ve yazarlar, Hewler’de yapılan görüşmelerde ortaya çıkan sonucun ve verilen mesajların Kürtler açısından kabul edilemez olduğunu belirttiler. Gazeteci yazar Raber Reşit, Herler'deki görüşmeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: Ortadoğuda Kürtlerin özgürlük mücadelesi için bu kadar uygun ortam oluşmuşken KDP’in bugün Türk devletiyle kurduğu ilişki, Hewler’de yapılan görüşmelerde verilen mesajlar Kürtler adına üzüntü duyulacak ve kabul edilemeyecek bir durumdur. Bu, Kürdistan işgalcisiyle el ele vermektir. Buna tanım koymak güçtür. Çünkü en büyük Kürt düşmanı Türk devletidir dedi. 

Türk devletinin Şengal üzerinden Kürdü Kürde kırdırmaya çalıştığına dikkat çeken Reşit, Türk devletinin hiçbir zaman Kürtler açısından iyi bir şeyi kabul etmeyeceğini artık herkes tarafından görülmesi gerektiğini vurguladı. 

Reşit şöyle konuştu, “Türk başbakanı buraya geldiğinde kendisine neden Amed, Şırnak kentlerini yıkıyorsun, neden Kürtleri katlediyorsun diye sorulmalıydı? Ama ortaya çok üzüntü verici bir durum çıktı. Bunun karşısında diğer partilerin tutumu da eleştirilmelidir. Bu kadar sessiz kalmak kabul edilir değildir. YNK bu durumu kabul etmemelidir. Eder ise, demek ki o da benzer bir siyaset yürütüyor. O zaman o da ortaktır. Bu ilişkilere karşı devrimci tutum almak gerekir. Ancak görünen o ki, onlar da buna sessiz kalıyorlar. 

AKP VE KDP YAŞADIKLARI KRİZİ AŞMAYA ÇALIŞIYORLAR 

Yapılan açıklama ve açıklamada kullanılan dile tepki gösteren bir diğer yazar Mutesim Necmedin ise, “ortaya çıkan fotoğraf sadece bir partiyi temsil ediyor. O da KDP’dir.” Dedi.  

KDP’nin Türk devletiyle ilişkilerinin tamamen parti çıkarları temelinde geliştiğine dikkat çeken Necmedin, “Aslında iki tarafta kendi halklarının çıkarlarını esas almıyorlar. Sadece parti olarak yaşadıkları krizleri aşmaya çalışıyorlar. Türk devleti bugün kendi iç krizlerinden dolayı böyle bir ziyareti gerekli gördü. Güney Kürdistandan ekonomik çıkar sağlayarak yaşadığı krizi aşmaya çalışıyor. Diğer bir nokta ise, Kürt kazanımlarını tasfiye etmek için, başka bir Kürt tarafından destek almak istiyorlar. Türk devleti legal alanda da askeri alanda da Kürtlere karşı yenildi. Ama, KDP de bir taraftan Kürt devletinden söz ediyor ama diğer taraftan Kürtlere karşı olan bir devletle anlaşma yapıyor. Bu bir çelişkidir dedi.  

PKK’YE TERÖRİST DENİLMESİ KABUL EDİLEMEZ 

Mesut Barzani’yle yan yana ortak basın açıklaması yaparken, PKK ve YPG’ye 'terör örgütü' denmesini ve Mesut Barzani’nin buna sessiz kalmasını kabul edilemeyeceğini ifade eden yazar Necmedin, “Binali Yıldırım PKK’ye terör diyor ve ortak açıklamada biz teröre karşı birlikte savaşacağız, diyor. Bu kabul edilir bir şey değildir. Bu Kürtler açısından brakuji demektir. Buna nasıl karar veriyorlar böyle? PKK bugün Kürdistan’ın dört parçasında Kürt özgürlük mücadelesi veriyor. Bunu bastırmak isteyen Türk devletidir. Kendisi için zorunlu görüyor. Çünkü Kürtlere karşıdır. Aslında bir yere kadar buna anlam da verilebilinir, çünkü düşmandır. Ama bir Kürt örgütünün böyle söylemesi, bu çerçeve içinde yer alması kesinlikle kabul edilecek bir durum değildir.