Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Güven: Newroz'u 16 Nisan'a taşıyacağız!

Amed Newrozu'nda konuşan DTK Eş Başkanı Güven, “Newroz'umuzu 16 Nisan’a taşıyacağız. Şimdiden kazandık” dedi.

“Mutlaka Kazanacağız” sloganıyla gerçekleştirilen tarihi Amed Newrozu’nda, Newroz Tertip Komitesi’nin açılışının ardından Botan yöresine ait kıyafetleriyle Koma Denbêjên Botan sahne aldı. Grup üyeleri, Kürt liderleri ve direnişçilerinin Newroz'unu kutladıktan sonra klamlarını seslendirmeye başladı. Denbêjlerin dinletisi esnasında Ronahî ve Stêrk TV’nin Efrîn ile Kandil’deki canlı Newroz kutlamaları sahnedeki dev ekrana verildi.

Etkinlikte yurt dışından, Ankara ve İstanbul’dan gelen heyetler anons edildi. Amed Barosu Başkanı’yken devlet güçlerince katledilen Tahir Elçi’nin eşi, Sur ve Silvan’da öldürülenlerin aileleri de sahneden anons edilerek Newrozları kutlandı. 

Ardından beyaz kiras fistan, mor kuşak ve baş bandajlarıyla NÇM Amed Kadın Korosu sahneye çıktı. Kadın Korosu ezgileriyle kitleyi coşturdu. 

Daha sonra Sunucu Yılmaz Bağlar, Ali Temel’in Amed Zindanı ve kentin direnişini konu alan şiirini seslendirdi.

DTK Eş Başkanı Leyla Güven, halkı Sur direnişiyle selamladı. Bugün Newroz, baharın başlangıcıdır. Halkların direnişidir. Hepinizin Newrozunu kutluyorum. 2629 sene önce Dehaq’ın yenilgisiyle Demirci Kawa tarafından bu ateş yakıldı. Daha sonra Amed Zindanı’nda dört duvar arasında Çağdaş Kawa Mazlum ile harlandı. Zekiye Alkan ve Rahşan, Berivan ve Ronahi o ateşi bugüne taşıdılar. Newroz şehitlerini anıyor önlerinde saygıyla eğiliyoruz” dedi. 

'KÜRT HALKI MUTLAKA KAZANACAK'

Güven, konuşmasında şu hususlara değindi:

"Newroz Kürt halkı için önemli bir gün. Kürtler Newroz alanında kongrelerini gerçekleştiriyor. Şimdi Amed’de de halkların kongresini gerçekleştiriyoruz. Renkleriyle, talepleriyle halkımız alanı doldurmuş. Bütün Newroz alanlarını selamlıyoruz. Kürt halkı Newrozunu kutlamak için büyük ve ağır bedeller ödedi. Newroz için çok sayıda arkadaşımızı şehit verdik, bu alana gelmek için. Bugün de zihniyetin değişmediğini görüyoruz. Bugün bu alanı ablukaya alarak halkın buraya akmasını engellemeye çalıştılar. Ancak bunu iyi bilsinler ki halk her koşulda alanlarına akıyor ve Newroz'unu kutluyor. 
Hiçbir zaman Kürtler zalimler karşısında boyun eğmedi. Mehmet Tunç, Sêvê, Asiye, Pakize ve Fatma gibi her zaman halkı için hazırdı ve bugüne kadar bu meşaleyi bize yaktılar. Biz şehitlerimize minnettarız. Özgürlük tutsakları bugün Newrozu cezaevlerinde karşılıyor. Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş şahsında bütün tutsaklarımızın Newrozunu kutluyoruz. Yine 18 senedir İmralı’da tek başına tecrit altında direnen Serok Apo’nun Newrozunu kutluyoruz (Alandan Öcalan lehinde sloganlar yükseldi). Önemli bir süreçten geçiyoruz. Biz Kürt halkı mutlaka kazanacağız. 

ÖCALAN SELAMLANDI, 'KATİL ERDOĞAN' SLOGANLARI ATILDI

Şüphesiz sömürgeci akıl halkların ittifakını istemiyor. Sürekli katliamı halkımıza dayattılar. Şeyh Sait’ten Seyit Rıza’ya, Dersim, Zilan, Agirî, Roboskî ve Cizre’de bunu gördük. Biz bunu kabul etmiyoruz ve kınıyoruz. En son AKP devleti kentlerimizi yerle bir etti. Cizre’de arkadaşlarımızı diri diri yaktılar. Yine ortaya çıktı ki tarihten ders çıkarmış değiller. Ancak başka bir şey çıktı ortaya, o da bu halkın direnişiydi. Onlar bu direnişi hesaplamamıştı. Halkımız, gençlerimiz 150 gün zulme karşı direndi ve teslimiyet bayrağını kabul etmedi. Onları bir kez daha saygıyla anıyoruz. Kürt sorununun demokratik çözümü için önemli bir fırsat sunulmuştu. Sayın Öcalan’ın bu alanda okunan mesajı büyük umutlar yaratmıştı. Ancak AKP kendi çıkarı için bu şansı kaçırdı. Eğer bunu elinin tersiyle reddetmeseydi bugün bunca kan akmayacaktı. Ancak hala aynı zihniyeti taşıdığını görüyoruz. (Alanda ‘Katil Erdoğan’ sloganı atıldı)

Yine AKP sadece Kuzey’de değil 4 parça Kürdistan’da Kürt halkının kazanımlarına saldırıyor. Rojava’da halk DAİŞ’e karşı direndi ve başarıya ulaştı. Ancak şimdi AKP hükümetinin Rojava devrimini boğmaya çalıştığını görüyoruz. Ancak bu kolay olmayacak. Bizler bir kez daha Rojava Devrimi’ni kutluyor ve başarılar diliyoruz. Ortadoğu kutsal bir coğrafya; ancak sömürgeciler Rojava halkının kendi sistemini kurmasını engelliyor. Halbuki yaşam burada çıktı ve dünyaya yayıldı. Ancak hala ulus devlet sistemi Rojava’daki sistemi istemiyor. Tek bayrak, tek din, tek dil sistemiyle Ortadoğu karşı karşıya. Şimdi Rojava’da yaşanan sistem en dikkat çekici sistemdir. Demokratik ulus sistemini buradan tüm Ortadoğu’ya yayabiliriz. Çünkü bu sistemde bütün halklar renkleri, dilleri ve inançlarıyla var. 

Kürtler 21. yüzyılda kölelik ve statüsüzlüğü kabul etmiyor. Ya özgür bir yaşam olacak ya da var olan yaşamı kabul etmeyeceğiz. Kuzey’de oluşturmak istediğimiz sisteme karşı AKP kentlerimizi yerle bir etti, yüzlerce insanımızı katletti, binlerce siyasetimizi tutuklattı. 

BARZANİ'YE: AKP İLE İTTİFAKTAN VAZGEÇ!

AKP, MHP ile ittifak kurdu. Şu an Kürdistan kentlerinde 3 hilal adıyla operasyonlar başlattılar. Bizler de onlara diyoruz ki; hani bin operasyonun sahibi nerede? Mehmet Ağar nerede? Sizler Kürt halkını bitiremezsiniz. Bunu böyle bilin. Bizler AKP ve MHP ittifakını anlıyoruz. Ancak AKP ve KDP arasındaki ittifakı hiçbir zaman kabul etmiyoruz. Zaten AKP Kürtleri Kürtlerin eliyle öldürmek istedi. Buradan Sayın Barzani’ye çağrıda bulunuyoruz. Bu ittifaktan vazgeç. Bunun hiçbir Kürde yararı yok. Şengal’de ortaya çıkan utanç verici durumdan vazgeçin. O annelerden utanın.”

Dört parçadaki Kürt liderlerine seslenen Güven, “Gelin ittifakınızı kurun. Ne zamana kadar köle olarak yaşayacağız” dedi. Güven, şimdiden kazandıklarını söyledi. 

'NEWROZ'U 16 NİSAN'A TAŞIYACAĞIZ'

DTK Eş Başkanı Güven, konuşmasının sonunda Türkçe konukları selamlayarak, “Newroz'umuzu 16 Nisan’a taşıyacağız. Halkların başına bela olan AKP’yi bütünüyle defedeceğiz. Bugün Newroz alanlarını dolduran bütün halkımıza saygılarımızı gönderiyoruz. Mutlaka kazanacağız. An serkeftin an serkeftin” diye belirtti.