Hakkari, Muş, Bitlis: NA!

Hakkari, Muş ve Bitlis'te diriliş bayramı Newroz coşkuyla kutlandı. Halk "Mutlaka kazanacağız" şiarıyla düzenlenen kutlamalarda referandumun yanıtını da verdi: HAYIR!

HAKKARİ

Hakkari’de sabahın erken saatlerinden itibaren mahallelerden rengarenk ulusal kıyafetleri ile alana akan halk, öğlen saatlerinde Belediye Otogarı’nı doldurdu. Çalınan müzikler eşliğinde halaya duran binlerce kişi, sık sık AKP aleyhine slogan attı. Tertip Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Necmettin Acar, halkı selamlayarak, Newrozlarını kutladı. 
Newroz ateşi HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ve anneler tarafından yakıldı. Yakılan ateşler etrafından kitle uzun süre halaylar çekerek Newroz coşkusunu yaşadı. 

Kentin tutuklu vekilleri, belediye eş başkanları ve siyasetçilerinden mesajların okunduğu kutlamada konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, kentin siyasetçilerinin cezaevlerinde olduğunu hatırlatarak, tutuklu vekillerin selamını iletti. 16 Nisan’da yapılacak referanduma değinen Yıldırım, “Cizre’de, Sur&’da, Nusaybin’de ve Gever’de halkımıza çok acılar çektirildi. 16 Nisan’da önümüze bir sandık getirilecek. Tutuklanan irademizin, yıkılan şehirlerimizin ve bodrumlarda yaşatılan vahşetin hesabını bu sandıklarda soracağız. Yeni bir özgürlüğe kapıları açacağız. Ki bu kirli savaşı bitirebilelim. 16 Nisan’a kadar tek bir kişinin bir saniyesi bile boş geçmemeli ve ev ev gidilmeli. Kapı kapı çalınmalı. Ve bu acıların sonuna geldiğimizi herkes bilmeli. Ortadoğu’da yeni bir düzen kurulacak ve bu düzen Kürtlersiz kurulmayacak. Bunu bizler birlikte başaracağız. Bunun ilk adımın da 16 Nisan’da atacağız” dedi. 

MUŞ

Muş’ta İstasyon Meydanı’nda bir araya gelen binler, “Mutlaka Kazanacağız” şiarıyla Newroz’u kutladı. HDP ve “Na” flamalarının dalgalandığı alanda HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın posterleri açıldı. Sabahın erken saatlerinde alana gelen halk, engellemelere ve polis ablukasına rağmen alanı doldurdu. Halkın coşkulu halayı ile başlayan kutlamaya, HDP’li vekil Burcu Çelik Özkan ile HDP MYK üyesi Mehmet Aslan konuşmacı olarak katıldı. 

“Biji Serok Apo” ve “Na” sloganları ile yankılanan alanda ilk konuşan HDP’li Çelik, halkın Newroz ateşi etrafında kenetlendiğini söyleyerek, “Bugün halkımız tüm yasakları çiğnedi ve Newroz ateşini yeniden alevlendirdi. 16 Nisan’da Kawaların direnişi ile faşizm diktatörlüğünü yıkacağız” dedi. 
Ardından konuşan Mehmet Aslan ise halkın faşizmi kabul etmediğini vurgulayarak, “Newroz’un ateşi ile özgürlüğe yürüyoruz. Hiçbir güç Kürt halkının mücadelesine engel olamayacaktır. Ve mutlaka kazanacağız. Kürt halkının özgürlüğü yakındır. Mücadelemizin başarısı ile Newrozumuzu kutlayacağız. Hiçbir diktatör bizim direnişimize mani olamayacaktır. Biz özgürlük yolcularıyız” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılarak etrafında halaya duruldu. Kutlama Mesut Geveri’nin şarkıları eşliğinde çekilen halay ve atılan sloganlar ile son buldu.

BİTLİS

Bitlis’te Newroz’a katılan yüzlerce kişi, “Na” bayraklarıyla Gök Mahallesi’nde meydanını doldurdu. Çalınan müzik eşliğinde halay çeken kitle ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. 

Tertip komitesinin halkı selamlaması sonrası tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demitaş’ın ile tutuklu Bitlis Belediyesi eşbaşkanları Hüseyin Olan ve Nevin Taşdemir’in Newroz mesajı okundu.

Sloganlar eşliğinde konuşan HDP Bitlis Milletvekili Mehmet Celadet Gaydalı, yapılacak referanduma değinerek, “Dünyaya demokrasi geldi. Devlet Bahçeli Türkiye’ye diktatörlük gelmez diyor. Gerekçe olarak da diktatör sözü yabancı kökenliymiş. Bunun Türkçesi Nemruttur, zalimliktir. Referandumda tarihi sürece giriyoruz. Bu nedenle yanlış yola girmeden tüm halkımız ve halklar ‘hayır’ diyecektir” dedi.

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ise, Bitlis halkının yasak ve baskıya rağmen alanı doldurduğuna dikkat çekerek, “Kawa nasıl Dehak’a karşı mücadele ettiyse Kürt halkı da bugün bu alanlarda bu mücadeleyi veriyor” dedi. 
Bu Newroz'un iki önemli mesajı olduğunu dile getiren Irgat, “Birincisi bu halkın özgürlük ve barış dilekleri yanlış okuyan ve iradesini tanımayıp zapt altına alanlara mesaj olacak. İkincisi ise 16 Nisan’da halkımızın iradesini ambargo altına alacak başkanlık sistemine hayır cevabı olacak. Newrozu’n böyle büyük bir amacı var” ifadesinde bulundu. 
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlama, sanatçı Ayfer Düzdaş ve Veysi Ermiş'in seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.