Son Dakika: KCK: Demokratik güçler tarihsel sorumlulukla karşı karşıyadır

Halil Dağ, Amed’de anıldı

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, Kürt yönetmen Halil Uysal’ı (Halil Dağ) yaşamını yitirişinin yıldönümünde andı.

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, Kürt yönetmen Halil Uysal’ı (Halil Dağ) yaşamını yitirişinin yıldönümünde andı.

Besta bölgesinde 1 Nisan 2008'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren Kürt yönetmen Halil Uysal (Halil Dağ), ölüm yıldönümünde Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği öncülüğünde Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. Dernek üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı anmada, Uysal’ın mumlarla donatılan fotoğrafı kürsüye konuldu. 

Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anmada konuşan Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği Temsilcisi Ferhat Tori, Halil Uysal’ın özgür dağlarda özgürlük mücadelesinde bulunanların her anını fotoğraflamak ya da videoya almak için dağın yolunu tuttuğunu söyledi. Tori, "Dağ, bütün imkansızlıklara rağmen sonsuz imkanların bulunduğu yerlerde çekilemeyecek filmler çekti. Gerisinde bıraktığı tarifsiz eserlere rağmen, 'özgür dağlarda yaşanılanları hiç yansıtamadım' diyen birisiydi Dağ. O videoya ya da fotoya alamadığı anları kalbine dokuyan birisiydi" dedi. 

Konuşmaların ardından Halil Uysal’ın yaşamını konu alan bir belgefilm izlendi. Anma, Uysal’ın "Firmeskên Ava Zê" filminin izlenmesi ile son buldu.