HDP Hewler temsilcisi İke: KDP arkadaşlarımızı serbest bırakmalı

HDP Hewler temsilcilerinden İke, "KDP arkadaşlarımızı bir an önce bırakılmalı ve baskı politikasından vazgeçmeli" dedi.

Hewler’de 4 Mart’ta Şengal’e saldırıları protesto etmek isteyen ve KDP tarafından gözaltına alınan 11 kişiden halen haber alınamazken, HDP Hewler Temsilciliği, arkadaşlarının derhal bırakılmasını istedi.

“Saldırıların Ankara ziyaretinden sonra olması manidardır. Durum böyle devam ederse KDP açısından iyi olmayacaktır" diyen HDP Hewler temsilcilerinden Abid İke, KDP’nin baskı politikasından derhal vazgeçmesini istedi.

İke, "KDP tehlikeli işler yapıyor. Arkadaşlarımızı Türk devletine teslim edeceği bilgilerini alıyoruz. Eğer böyle bir şey gelişirse bu kendileri açısından iyi bir sonuç vermeyecektir" dedi.

'GÖZALTINA ALINANLAR AKP'NİN BASKISIYLA GÜNEY'E GELDİ'

İke şöyle konuştu:

“Bilindiği gibi Şengal’e yapılan saldırıyı kınamak için Güney Kürdistan’ın birçok yerinde halk tepkileri gelişti. Hewler’de de benzer amaçla bir basın açıklaması yapılacaktı. Ancak KDP asayişi açıklamaya izin vermediği gibi, açıklamaya katılmak için gelen birçok kişiyi de gözaltına aldı. Oysa, dünyanın her yerinde insanları basın açıklaması yapmaları temel bir haktır. Bir yürüyüş ya da miting belki izne tabi olabilir. Ancak basın açıklaması için böyle birşey yoktu.”

İke, gözaltına alınanların çoğunun Kuzey Kürdistan'da AKP baskılarından dolayı 2009’dan beri Güney Kürdistan’a gelmek zorunda kalanlar olduğunu, bunun da KDP tarafından bilindiğini söyledi.

'KDP SİYASETİ TEHLİKELİ BOYUTLARA VARIYOR'

İke konuşmasında şunları da ifade etti:

"Biz Kuzey Kürdistan’dan gelenlerin durumunu daha önce defalarca hükümet ve KDP yetkililerine ilettik. Kendileri de her türlü yardıma hazır olduklarını söylediler. Ona rağmen bugün gözaltına alınanların çoğu Kuzey'den gelen siyasetçilermizdir. Aynı akşama gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılmadan zindana gönderilen arkadaşlar var. Bazılarını sınır dışı edip Süleymaniye’ye gönderiyorlar. Bize karşı ciddi baskı var. AKP hükümeti nasıl ki soykırım siyasetini Kürt siyasetçilerine karşı yürütüyorsa KDP de aynı siyaseti yürütüyor. Kuzey'den gelen arkadaşlarımızı, halkımızı kendilerine bağlı yerlerden çıkarmaya dönük bir politika izliyorlar. Biz temsilcilik olarak bu siyasetin bir an önce değiştirilmesini ve tutuklu arkadaşlarımızın da hemen bırakılmasını istiyoruz.”

Şengal saldırısının Mesut Barzani’nin Ankara ziyaretinden sonra gelişmesinin manidar olduğuna dikkat çeken İke, şunları belirtti: "Bu politika devam ederse tehlikeli boyutları var. Arkadaşlarımız legal siyaset yürüten arkadaşlarımız ve çoğu Türk zindanlarında kalan arkadaşlardır. Biz Türkiye’ye verileceği bilgilerini alıyoruz. Güneyli arkadaşların bırakılmasından sonra özellikle böyle bir gündem yaratmaya çalışılıyor. Böyle bir şey KDP açısından iyi bir şey olamaz."

GÖZALTINA ALINANLAR

İke, 4 Mart’ta gözaltına alındıktan sonra halen bırakılmayanların isimlerini de ajansımıza vererek, bugün de KDP asayişinin üyeleri Haci Özen’in asayişe çağırdıktan sonra gözaltına aldığını belirtti.

KDP tarafından tutuklanan ve kendilerinden haber alınamayanların isimleri şöyle:

"Kutbettin Yazbaş, Ferhat Mardin, Ali Amed, Aydın Yalvaç, İbrahim Dağ, Fırat Can, Efendi Satıcı, Yusuf Yakup, Nizamettin Mustafa, İbrahim Dağ. Haci Özen."