'Her cepheden ortak mücadeleyi artıralım'

Yerine kayyum atanan Dersim Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Tunç, belediyenin teslim alınmak istendiğini söylerdi. HDP Milletvekili Önlü de "Herkes her cepheden ortak mücadelesini artırmalı" dedi.

Dersim Belediyesi eş başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun’un tutuklanmasının ardından kayyum olarak atanan Vali Yardımcısı Olgun Öner’in oluruyla görevden alınan son seçilmiş Eş Başkan Yardımcısı Hüseyin Tunç, Eğitim Sen Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Milletvekili Alican Önlü ve daha önce KHK ile ihraç edilerek görevden uzaklaştırılan Belediye Eş Başkan Yardımcısı İbrahim Kasum ve çok sayıda kişi katıldı. 

TUNÇ: YOK HÜKMÜNDE

Tunç, kayyumun belediyeyi teslim alma mantığı üzerine kurulu olduğunu söyledi. Kayyum düzenlemesinin Anayasa’nın birçok maddesi ve Türkiye’nin imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı da dâhil olmak üzere uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Tunç, halkın iradesini tanımayan bu düzenlemenin yok hükmünde olduğunu ifade etti. “Eğer amaçları söyledikleri gibi halka, Dersim’e hizmetse buyursunlar gelsinler sandık kuralım ve erken bir seçime gidelim. Halkın takdiri ne olacaksa herkes ona saygı duysun” diyen Tunç, şekli demokrasilerin en önemli ilkelerinden olan “Seçimle gelen seçimle gider” ilkesinin dahi ihlal edilerek, darbe mantığı hükmünün icra ettiğini dile getirdi. Tunç, tüm demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesi yürütenleri mücadeleyi yükseltmeye, kazanımları büyütmeye çağırdı. 

ÖNLÜ: KALICI ORTAK MÜCADELE EDELİM

Önlü ise şunları söyledi: “14 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP’nin asıl yüzü ortaya çıktı. 2016, Kürdistan’da vahşetin en üst düzeye taşındırıldığı, Türkiye’de hak ihlallerinin, emek sömürüsünün, baskının en üst düzeyde bütün muhaliflere olduğu bir yıl oldu. Geçmişte sadece bizim başımıza derdik. Ama öyle bir yılı geçirdik ki, çok az sayıda Saray etrafındaki çıkarcı, mezhepçi, faşist milliyetçi bir güruh dışında artık herkesin başına bela olmuş bir güç var. Bugüne kadar bu güç fiili yürütüyordu tüm uygulamalarını. Uluslararası hukuku tanıyordu sadece, 2017 yılında da filli durumu sürdüremez halde olduğu için yasal kılıf uydurmaya çalışıyor. Birçok alanda hak ihlalleri ve hukuksuzluk faşist karakter kazanmıştır. Herkesin, her cephenin de ortak mücadelesini arttırması gerekiyor. O nedenle 2017 yılında ortak mücadelenin daha kalıcı ve uzun süreli olmasının sağlanması gerekir." 

Önlü, belediyeye atanan kayyumun tek başına asker ve polis zoruyla burayı yönetme gücünün olmadığını, bunun için yerel ayaklarını oluşturmaya çalıştığını kaydetti.

Önlü, şu mesajları da verdi: “Bir ortak mücadeleyi kullanmamız bunu geriletecektir. İki bu yerel meşruluğu kazandırmayacağız. Meşruluk kazanırsa ömrü uzun olacaktır, meşruluğu kazanmazsa ömrü kısa olacaktır. Bu da tek başına siyasal yapıların emek mücadelesinden çok sivil toplum örgütleri, meslek odaları ile gerçekleştirilebilir."