HPG'den İran KDP’sine ilişkin açıklama

HPG BİM, “Önceden hazırlanmış olduğu belli olan bazı basın-yayın organları ve çevrelerin olayı çarpıtarak yansıtmaları güçlerimizin saldırdığını ve büyük bir çatışmanın yaşandığını yansıtmaları kesinlikle iyi niyetle bağdaştırılamaz” dedi.

Kelaşin’de yaşanan olaylara ilişkin bir açıklama yapan HPG BİM, “Önceden hazırlanmış olduğu belli olan bazı basın-yayın organları ve çevrelerin olayı çarpıtarak yansıtmaları güçlerimizin saldırdığını ve büyük bir çatışmanın yaşandığını yansıtmaları kesinlikle iyi niyetle bağdaştırılamaz” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan HPG BİM, bir süre önce 15-20 kişiden oluşan bir grup KDP-İ peşmergesinin Xinere alanına girerek, Doğu Kürdistan’a geçmek istediklerini belirttikleri, geçmeleri konusunda kendilerine gereken yardımın gösterildiğini kaydetti. Ancak grubun sınırı geçmeyerek HPG güçlerinin yoğun olarak bulunduğu Xinere alanının bir noktasında beklediğini vurgulayan HPG BİM şunları kaydetti: “Dün akşam saat 5.00 sıralarında Diyana’dan 7-8 araçlık bir KDP-İ gücü Berbızına alanına gelip konumlandılar.

Sabah saat 09.00 sıralarında ne yapmak istedikleri amaçlarının ne olduğunu anlamak için Berbızına ve Xınere alanındaki güçlerimizden birer grup görüşmeye gitti. Berbızına’daki 60-70 kişilik peşmerge gücü ile görüşme yapıldı, onlar geldikleri yere geri gittiler. Xınere’deki grupla da görüşmeye arkadaşlarımız giderken gerilerinde bekleyen bir timlik gücümüze peşmergeler arkadan gizliden yaklaşarak bu gücü etkisizleştirmek istedikleri görülmüştür. Bunun üzerine arkadaşlarımız yaklaşmamaları, gelmemeleri gerektiğini söylemelerine rağmen dinlemediler. Bu bir timlik gücümüz ele geçmemek için uyarı amaçlı ateş açıyor. Burada 3-4 dakika süren bir çatışma yaşanmıştır. Bu çatışma sonucunda bir peşmerge yaşamını yitirmiş birisi de yaralanmıştır. Buradaki yönetimimiz derhal müdahale etmiş çatışmayı durdurmuş buradaki birimin komutanı ile görüşme yapmıştır. Görüşme sonucu yaralı olan peşmerge tedavi etmek amacı ile hastanemize kaldırılmıştır, diğer peşmergeler çekilmiştir. Sorunun diyalog ve barışçıl bir biçimde çözülmesi için görüşmeler devam ettirilecektir.

Tüm halkımız ve kamuoyu bilmelidir ki bizim saldırma veya çatışma yanlısı olmamız söz konusu değildir. Oradaki bir timlik gücümüz kendisini etkisiz kılmak isteyenlere karşı ateş etmek zorunda kalmıştır. Bu çatışmanın yaşanmasından ve bir peşmergenin şehit düşmesinden üzüntü duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. Olayın gerçeği böyledir. Buna rağmen önceden hazırlanmış olduğu belli olan bazı basın-yayın organları ve çevrelerin olayı çarpıtarak yansıtmaları güçlerimizin saldırdığını ve büyük bir çatışmanın yaşandığını yansıtmaları kesinlikle iyi niyetle bağdaştırılamaz. Biz olayın netleştirilip ve çözüme kavuşturulması için ortak her türlü soruşturma ve tartışma durumuna açık olduğumuzu belirtiyoruz. Tüm yurtsever kamuoyu, demokratik parti ve çevreleri tahrik edici, kışkırtıcı girişimlere duyarlı olmaya, ulusal demokratik tutumu almaya çağırıyoruz.”