HRW: Şengal'de sivilleri tarayanlar cezalandırılmalı

HRW, Şengal'de sivil halka silahlarla saldıran KDP'ye bağlı çetelerle ilgili soruşturma açılması ve sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), peşmerge güçlerinin 14 Mart'ta Şengal'deki sivil halka saldırısıyla ilgili açıklama yayımladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), plastik, gerçek mermi ve biber gazı ile gerçekleştirilen saldırı sonucunda bir kişinin yaşamını yitirdiği ve en az yedi kişinin yaralandığını belirtti.

'SİVİLLERE ATEŞ AÇILDI'

Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerini protestoculara karşı ölümcül şiddetin kullanılmasını araştırmaya çağıran HRW, gösteriye katılan üç kişinin anlatımlarına yer vererek protestocuların silahsız ve barışçıl olduğunu, ancak Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Suriyeli savaşçılardan oluşturulan ve Şengal'e yerleştirilen 'Rojava Peşmergesi' adlı grubun bu sivil gruba ateş açtığını kaydetti.

HRW, eylemcilerin de 'Rojava Peşmergeleri'ne taş attığını ancak bunun silahlı saldırıdan sonra olduğunun altını çizerek, şunu ekledi: “HRW'ye konuşan bir Rojava Peşmergesi komutanı eylemcilerin bazılarının silahlı olduğunu ve kendilerine ateş açtığını, ölüm ve yaralanmaların da bu yüzden olduğunu belirtti ancak diğer tanıkların ifadesi bu iddiayı yalanladı.”

'ACİLEN SORUŞTURMA AÇILMALI'

“Şengal'deki askeri güçlerin, kendilerinin ya da başkalarının hayatlarına karşı risk oluşturmayan protestoculara ateş açmak için meşru bir gerekçeleri olduğuna dair herhangi bir delile rastlamadık” diyen İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktör Yardımcısı Lama Fakih, hükümetin bu hukuki dayanağı olmayan ölümcül güç kullanımıyla ilgili acilen bir soruşturma başlatması gerektiğinin altını çizdi.

HRW ayrıca yetkililerden bu olaya ve güç kullanımına dair herhangi bir açıklama yapılmadığını not etti.

Eyleme katılan sivillerin anlatımına yer veren HRW, kadınlar öncülüğünde protesto amaçlı Sinune'deki Rojava Peşmergeleri'nin mevzilerine doğru yürüyen göstericilerin mevzilere yaklaşık 10 metre kala peşmergeler tarafından biber gazı ile saldırıya uğradığını ve bunun yaklaşık 15 dakika sürdüğünü belirtti. Eylemcilerin bunun karşısında geri çekilmeyip şiddetle de karşılık vermediğine vurgu yapan HRW, 10 dakika sonra peşmerge güçlerinin herhangi bir uyarı yapmadan göstericileri dağıtmak için kalabalığın üzerine ateş açtığını söyledi.

HRW'ye konuşan göstericilerden Haci Hasan, 21 yaşındaki Naze Naif ile birlikte 25 yaşındaki bir erkeğin yanı sıra iki genç kadının da saldırıda vurulduğunu anlatarak, Naze Naif'in kafasına kurşun aldığını ve olay yerinde hayatını kaybettiğini ifade etti.

Göstericiler ayrıca Naif'in ölümünden hemen sonra olay yerine birçok güvenlik aracı ve 10 kadar çevik kuvvet polisinin de gelerek 'Rojava Peşmergeleri'ne dahil olduğunu söyledi. Tanık anlatımlarına göre, protestoculardan yaklaşık 10 kişi o anda polislere taş atmaya başlasa da, kalabalık çok geçmeden dağıldı.

Yetkilileri şiddet ve silah kullanmadan önce şiddete dayalı olmayan yöntemlere başvurmaya çağıran HRW, ölümcül silah kullanımının sadece hayatta kalmak için kaçınılmaz olduğu durumlarda devreye girebileceğinin altını çizdi.

'SORUMLULAR SUÇLANMALI'

HRW ayrıca güvenlik güçlerinin şiddet ve ateşli silahları keyfi veya amacı dışında kullanmasının hükümet tarafından suç olarak görülmesi ve cezalandırılmasını isteyerek, güvenlik güçlerinden sorumlu yetkililerin bu durumdan da sorumlu tutulması gerektiğini bildirdi.