HSM, 1 yıllık savaş bilançosunu açıkladı: 2982 asker ve polis öldürüldü

HSM bir yıllık savaş bilançosunu açıkladı. Bilançoya göre, HPG gerillaları, 1199 eylem gerçekleştirdi. Bu eylemlerde tespit edilebilen öldürülen asker sayısının 2982 olduğunu kaydeden HSM, 1146 askerin de yaralandığını açıkladı.

Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı (HSM) yazılı bir açıklama ile 1 yıllık savaş bilançosunu kamuoyu ile paylaştı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda yaptığı açıklama ile gündeme giren ateşkes sürecinde Kürt sorununun diyalog ve müzakere yolu ile çözümü için Öcalan ve Kürdistan Özgürlük hareketi tarafından gösterilen bütün iyi niyet çabalarına rağmen AKP rejiminin üzerine düşen sorumlulukların hiçbirini yerine getirmediği gibi, 24 Temmuz 2015’te gerçekleştirdiği saldırı dalgası ile Kürt sorununda yeni-çatışmalı bir süreci başlattığını vurgulayan HSM açıklamasında şunları belirtti: “Hareketimize, halkımıza ve Önderliğimize karşı çökertme planı temelinde topyekun bir savaşı ilan eden sömürgeci-faşist AKP devleti elindeki tüm teknolojik imkanları kullanarak hareketimizi darbelemek, tasfiye etmek istemiştir.

Ancak gerillanın bu saldırıya karşı Devrimci Halk Savaşı çerçevesinde verdiği cevaplar ve gerçekleşen direniş, AKP devletinin bu amaçlarını tümüyle boşa çıkarmış ve AKP sistemine önemli darbeler vurmuştur. Bununla birlikte halkımızın demokratik özerklik talebi doğrultusunda gençliğin öncülüğünde şehirlerde geliştirdiği direniş, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi direnişinde yeni bir direniş sayfası açmış, sömürgeci sistemi tıkatarak çözümsüz bırakmıştır. Sur, Cizre, Hezex, Gever, Şırnak ve Nusaybin’de büyük-tarihi bir duruşun sergilenmesi temelinde gelişen bu direniş süreci, bugün de Van, Siirt gibi alanlarda boyutlanarak, halkımızın öz savunma gücü olan YPS’nin öncülüğünde şehir ve ova kesimlerinde devam etmektedir.

‘FAŞİST AKP DEVLETİ AMAÇLARININ HİÇBİRİNE ULAŞMADI’

Bu anlamda gelişen bir yıllık mücadele sürecinde faşist AKP devleti amaçlarının hiçbirisine ulaşmamış; gerillanın dağlarda, halkımızın ise şehirlerdeki direnişi karşısında çözümsüz kalmıştır. Bunun bir sonucu olarak Kürdistan şehirlerinde gelişen direnişe karşı pervasız yönelimler geliştirerek Sur, Cizre, Hezex, Gever, Şırnak ve Nusaybin şehirlerini önemli oranda yerle bir etmesine rağmen halkımızın yükselen direnişinin önüne geçememiştir. Gerillamızın ve Sivil Savunma Birlikleri’nin (YPS) göstermiş olduğu performans karşısında Çökertme Planı çöken faşist AKP devleti, ileri düzeyde bir psikolojik savaş ile güçlerimizin 8 bine yakın kayıp verdiğini propaganda ederek büyük bir yalanla, kaybettiği savaşı kazanmış gibi göstermeye çalışmıştır.

24 Temmuz 2015 ile 23 Temmuz 2016 tarihleri arasında yaşanan bir yıllık savaşın gerçek bilançosu ise, savaşın en yalın bir biçimde anlaşılması açısından önemli bir veri teşkil etmektedir. Bu temelde gerçeklerin çarpıcı bir biçimde ortaya çıkacağına inanıyor ve bir yıllık HPG bilançosunu kamuoyuna sunuyoruz.

Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen kara operasyonları: 356

Hava saldırısı (uçak): 658

Kobra helikopteri saldırısı: 147

Havan, obüs ve tank saldırısı: 1649

Havadan keşif faaliyeti: 671

Hava hareketliliği (uçak ve helikopter): 344

Yaşanan çatışma: 110

Güçlerimiz tarafından gerçekleştirilen eylem: 1199

Öldürüldüğü tespit edilen düşman sayısı (polis-asker): 2982

Öldürülen rütbeli: 36

Yaralandığı tespit edilen düşman sayısı: 1146

Esir alınan düşman gücü (polis-asker): 13

İmha edilen askeri araç sayısı: 184

İmha edilen tank: 15

Darbelenen zırhlı araç: 175

Düşürülen Kobra helikopter: 4

Darbelenen Kobra ve Skorsky helikopter: 44

Devlet ile çalıştığı tespit edilip yakılan araç: 202

İmha edilen baz istasyonu: 110

Şehit gerillamız: 435

Esir gerillamız: 16.”