‘Iğdır, Kars ve Ardahan’da yüzde 70 ‘’Hayır’’ çıkar’

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman; Iğdır, Kars ve Ardahan halklarının yeni anayasa taslağından memnun olmadıklarını, referandumda bölgeden yüzde 70 oranında ‘’Hayır’’ çıkacağını söyledi.

Kuzey Serhat bölgesinde bulunan Ardahan, Kars ve Iğdır oldukça kozmopolit bir yapıya sayıp. Kürtler Azeriler, Türkmenler, Karapapaklar kısmen de olsa Lazlar ve Gürcüler bu bölgede yaşamakta. Aynı zamanda değişik inanç ve mezheplere mensup olanlar da var. Kuzey Serhat bölgesinde daha önceki seçimlerde büyük destek gören HDP, 16 Nisan’da yapılacak referandum için ‘’hayır’’ kampanyasını erkenden başlattı. ‘’Hayır’’ kampanyasının startını 7 Şubat’ta Iğdır’da düzenlediği bir halk toplantısında veren HDP, referandum çalışmaları kapsamında Kars ve Ardahan’da halk toplantıları düzenleyecek.

Referandum sürecini ANF’ye değerlendiren HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, parti olarak baskı ve siyasi operasyonlara rağmen çalışmalarını sürdüreceklerini ve kuzey Serhat halkının geleceğine sahip çıkma bilinciyle referandumda yüzde 70 ‘Hayır’ diyeceğini kaydetti.

‘REFERANDUM TÜRKİYE’NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK’

Mehmet Emin Adıyaman, Anayasa değişikliğinin sadece bir siyasi partiyi, bir inanç grubunu veya bir etnik grubu ilgilendiren bir konu olmadığının altını çizerek, “16 Nisan’da yapılacak olan referandum bütün Türkiye halklarının geleceğini ve kaderini ilgilendirmektedir. Önümüzdeki en az 50 yıllık bir süreci ilgilendiren bir durumdur. Anayasayı değiştirme amaçları, tek adam rejimini getirmektir. Dünyada örneği olmayan ve onların da belirttiği gibi ‘Türk tipi başkanlık’ sistemi, bölgemizde yaşayan halkların ve inançların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildir. Çünkü bu anayasa değişikliği toplumun hiçbir kesimine yarar getirmiyor. Tüm kesimleri baskılayan ve belli bir kesim dışında diğer tüm kesimleri yok sayan bir anayasadır”dedi.

‘ŞİA VE CAFERİLER REFERANDUMDA ‘’HAYIR’’ DİYECEK’

Kuzey Serhat bölgesinin yapısına değinen Mehmet Emin Adıyaman, ‘’Iğdır ağırlıklı olarak Kürtler ve Azerilerden oluşmakta. Azeriler, Şia ve Caferi mezhebindendir. Azerilerin geçmişteki siyasi tutumu genelde sağ partilerden yanaydı. Son seçimde AKP’den yana bir tercih kullandılar. Yaşanan bir bucuk yıllık süreçten sonra AKP’nin mezhepçi selefi yaklaşımı, Şia-Caferilere yönelik tutumu aşağılayıcı ve hatta şeytanlaştırıcı oldu. Bunu da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere, hükümet yetkilileri alenen devlet televizyonlarında yaptı. Dışlayıcı bu söylemler Azeri tabanındaki Caferi kesiminde ciddi bir rahatsızlığa neden oldu. En az Kürtler kadar Caferi ve Şia mezhebine mensup kesimin de hayır kampanyası yürüteceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Adıyaman, Iğdır benzeri bir tablonun Kars’ta da olduğuna dikkat çekerek, “Kars’ta MHP tabanı Şia-Caferilerden oluşuyor. MHP’nin AKP ile ortaklaşması ve AKP hükümetinin dışlayıcı sözlerinden kaynaklı ve halk tabanının baskısı neticesinde, MHP Kars İl Yönetimi referandumda ‘’Hayır’’ tutumunu aldı. Bunun üzerine bizzat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli il yönetimini görevden aldı. MHP genel tabanı da Şia ve Caferilerden oluşuyor“ şeklinde konuştu.

‘BASKILARA RAĞMEN REFERANDUM ÇALIŞMASINI YÜRÜTECEĞİZ’

OHAL koşullarında referandum sürecine doğru gittiklerini belirten Adıyaman, “Yaşanan bu sürece aslında yabancı değiliz. Parti geleneğimiz boyunca 90’lı yıllarda olduğu gibi süre gelen hemen hemen her seçimde veya referandumda bu tür baskılara ve siyasi soykırım operasyonlarına maruz kaldık. Bugün içinde bulunduğumuz koşullar OHAL’in ötesinde. Kürdistan’da uygulanan bir sıkıyönetimi de aşmış durumda. Ama bu konuda deneyim sahibiyiz’’ dedi.

Mehmet Emin Adıyaman son olarak şunları aktardı: ‘’Halkla bire bir temas kurarak, ev ev, mahalle mahalle, köy köy toplantılar düzenleyerek çalışmaya devam edeceğiz. Halkta bu yönde ciddi bir duyarlılık var. Yandaş medyanın bize karşı sansürü devam ederken, buna alternatif olarak, sosyal medya üzerinden sesini duyurmaya çalışan ciddi bir kitlemiz de var. Yani imkanları değerlendirmeye çalışıyoruz.”