Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Kahire’de Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu semineri

Suriye Demokratik Federasyonu’nu tanıtma amacıyla düzenlenen seminerin ikinci gününde de tartışmalar yoğun geçti. Seminere Federasyon temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda akademisyen, yazar, gazeteci katıldı.

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Kürt Araştırma ve İnceleme Merkezi’nde dün başlayan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nu tanıtma seminerleri bugün de devam etti.

Mısır Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Cemal Yusuf Abdulhamit moderatörlüğünde başlayan seminere; Federasyon Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusuf, El Mısri Araştırma ve İnceleme Merkezi Başkanı Recai El Fayed konuşmacı olarak yer aldı. Seminere çok sayıda aydın, yazar, akademisyen ve gazeteci izleyici olarak katıldı.

Seminerde gündem olarak Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nu tanıtma, varsa çekinceleri giderme, anlaşılmayan yanları izah etme gibi başlıklar yer aldı.

Federasyon Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, içinden geçilen sürecin hassasiyetine vurgu yaparak Federasyon’un kararına ilişkin şunları söyledi: “Kuzey Suriye halkları; Kürtler, Ermeniler, Türkmenler, Çerkezler, Araplar içinden geçilen kaos ve krizden çıkışın yolunu bulmak için bu projeyi geliştirdi. Halklar siyasi, askeri, toplumsal, kültürel saldırılara karşı kendilerini savunmak ve bölgede yaşanan krize çözüm bulmak için bu çözüm modelini geliştirdi. Federasyon’un ilan kararı, Kuzey Suriye’de yaşayan tüm halkların hür iradeleriyle aldıkları karardır.”

ÖZGÜR VE ÖRGÜTLÜ BİR TOPLUM

Yusuf, Federasyon ile amaçlananın ne olduğuna şu sözleriyle açıklık getirdi: “Federasyon’un temel hedefi özgür ve örgütlü bir toplum yaratmaktır. Yaratılan bu toplumla, Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlayarak, halkların demokratik bir ortamda kardeşçe yaşayacakları ülkeyi var etmektir. Federasyon’un içinde yer alan, Kuzey Suriye halklarından başta Kürtler olmak üzere, hiçbir halkın kendisini Suriye topraklarından koparma gibi bir amacı yoktur. Bunun aksine, Suriye topraklarını bölmek, parçalamak isteyen çete grupları ile bölgesel bazı güçlerin amaçlarına ulaşmaması için bir emniyet supabı olarak bu proje geliştirildi.”

‘ABDULLAH ÖCALAN’IN GÖRÜŞLERİNDEN YARARLANDIK’

Yusuf konuşmasında bir ideolog ve iyi bir bölge uzmanı olan Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bölgede yaşanan sorunların çözümü için ürettiği düşüncelerden, görüşlerden ve projelerinden yararlandıklarını hatta kimi yerde esas aldıklarını söyledi. Yusuf şunları söyledi: “Sayın Öcalan’ın düşünceleri ve projeleri diğer devrimler ve görüşlerden farklıdır. Öcalan’ın düşünceleri özgür ve örgütlü bir toplum yaratma üzerine kurulu düşüncelerdir. Aynı zamanda tüm halklar, uluslar, kültürler ve cinslerin kendi fark ve özgünlüklerini koruyarak demokratik bir ulusu inşa etme üzerine geliştirilen görüş, düşünce ve projelerdir. Biz de ancak bu felsefeye göre toplumun bir arada yaşayarak örgütlülüğünü yaratıp, sistemini geliştirip yürütebileceğine inanıyoruz.”

Bölge ülkelerinden birçoğunun tek dil, tek halk, tek din, tek kültür yaratma peşinde olduklarını aktaran Yusuf, Federasyon’un ise çok kültürlü, dile ve inanca saygılı bir demokratik toplumdan yana olduğunu söyledi.

‘SURİYE’DEKİ KRİZİN VE İÇ SAVAŞIN SÜRMESİ İSTENİYOR’

Seminerin moderatörü öğretim görevlisi Dr. Cemal Yusuf Abdulhamit, Suriye ve bölge sorunlarının çözümü için yapılabilecek tüm çalışmalarda Kürtlerin mutlaka hazır olarak kendilerini temsil etmeleri gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Suriye ve bölge sorununun Kürtler olmadan çözülemeyeceğini belirten Abdulhamit, şunları söyledi: “Kürtler olmadan sorunu çözmeye çalışmak çözüm yerine sorunu daha da derinleştirir. Uluslararası ve bazı bölgesel güçler, bölge sorununun derinleşmesi için Kürtleri çözüm konulu görüşme ve toplantılardan uzaklaştırmak istiyorlar. Astana görüşmesi buna iyi bir örnektir. Türkiye’nin tek amacı Suriye krizi ve savaşının devam etmesidir. O yüzden Kürtlere dönük çok kirli ve tehlikeli planlar üretiyor.’’

‘KÜRTLER SURİYE TOPRAKLARININ BİRLEŞTİRİCİ FAKTÖRÜDÜR’

Foza Yusuf ve Dr. Cemal Yusuf Abdulhamit’ten sonra söz alan El Mısri Araştırma ve İnceleme Merkezi Başkanı Recai El Fayed, Kürtlerin, Suriye’nin toprak bütünlüğünü herkesten daha çok savunduklarını söyledi. El Fayed, hiçbir zaman Kürtlerin Suriye topraklarını parçalama aracı olacakları düşüncesinde olmadıklarını belirterek; “Suriye topraklarını parçalama yerine birleştirici faktörü olduğu için tarih hep Kürtlerden söz ediyor. Bundan sonra daha da çok söz edeceği kanısındayım” dedi.

Seminer soru cevap bölümünden sonra alkışlarla son buldu.