Kararlı duruşun sembolü: Armanc Kurdo

Kerkük'ün tarihinde belki de hiç silinmeyecek olan bir Kürt evladının cesaretli duruşu. Fedakar özellikleri ve gösterdiği kararlı duruşuyla verdiği mücadelenin hikayesidir Arman Kurdo.

Kürdistan, insanlığa beşiklik etmiş, kadim halkının inanılması zor bir direniş hikayesinin tarih boyunca yazıldığı coğrafyanın adıdır. Hala süre gelen bu geleneğin yaşatıcıları bir de var bu coğrafyanın her karışında. Binlerce kahramanın kaderi midir tarihin günahkarlarından dolayı isimsiz toprağa düşmek. Hiç biri zaten ismini yazdırmanın derdinde değillerdi. Tek gayeleri halklarının tarihte hak ettiği yeri onurluca almaktı.

HAKİKATİN PEŞİNDEN KOŞAR; KANDİL'E VARIR...

Kürdistan'ın Meriwan şehrinde 1991 yılında yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Armanc Kurdo (Talip Mehmudî), doğduğu ve yaşadığı coğrafyada daha küçük yaşlarda Kürt Özgürlük Hareketi'ni tanır. Kürt halkının binlerce yıllık direniş tarihinin yaşadığı coğrafyada farkına varır. Hiç şüphesiz, İran rejiminin rolü bir o kadar etkilidir. Egemenlerin halk üzerindeki baskıcı uygulamaları tarih kitaplarına konu olmuştur. Bu durum toplumlarda yeni arayışların kapısını aralar. İşte Armanc'ın hikayesi de böyle başlar. Hakikatin peşinden koşar olur. Sonra var gücüyle özgürlüğe doğru yol alır. Bu seyir onu Kandil dağlarına getirir. Armanc kendini yeniden var etmenin mücadelesini yeni hayatında vermeye başlar. 
Sömürü, işgal altındaki Kürdistan artık, kurtuluşun mücadelesiyle öfkelenen gençlerin devrim rüzgarıyla dalgalanıyordu. Ve Armanc devrimin dalgasına katılarak PKK saflarındaki yeni hayatını anlamlandırmanın çabası içerisindedir.

ÖCALAN'A BAĞLILIĞINI SÜRDÜRÜR

Gerilla saflarına katıldıktan sonra kendinde değişim dönüşümü inanılmaz derecede geliştirir ve henüz ikinci yılında komutanlık görevini alır. Gerilla saflarına yeni adım atmış genç savaşçıları eğitme görevini üstlenir. Yeni savaşçılar devresinde, kendinde geliştirdiği taktik ve stratejik gelişimleri tecrübe edilsinler diye genç savaşçı adaylarına aktarır. Kürt Özgürlük Mücadelesi'ne katılan çağımızın savaşçılarına, moral motivasyonu hiç eksiltmeden PKK yoldaşlığının özünü kavratmaya çalışır. Gösterdiği kararlı yürüyüş, azimli savaş tarzı ve mutlak başarıya kilitlenen bir militan duruşuyla yaşamının sonuna kadar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a bağlılığını sürdürür.

KERKÜK-MAXMUR HATTINA İLK GELEN GRUPTA

İnsalık düşmanı DAİŞ'in ağır saldırı ve katliamları ile yüz yüze kalan Kürdistanlı halkların feryadına cevaben Kürt Özgürlük Hareketi'nden, "Bu gece DAİŞ'e müdahale edilecek" diyerek yanıt gelmişti. Kerkük - Maxmur hattına ilk gelen grupta Armanc Kurdo da yerini alır. Kurdo, Kerkük'e geldiği ilk günlerinde kameralara şöyle der: "HPG'li bir gerilla olarak, tüm gücümüzü kullanarak DAİŞ'i bitireceğiz." 

DAİŞ'in saldırıları karşısında direnemeyen merkezi Irak güçleri kaldıkları karargahları ve cephanelerini geride bırakarak kaçarlar. Geride kalan, Kurdî güçler ve onların çağrısına yetişen HPG gerillalarıdır.

Kerkük cephesinde DAİŞ saldırıları gün geçtikçe artarak devam eder. Celewla, Wehde, Sehde ve Tılwerde'de HPG gerillalarının fedai ruhla savaşması DAİŞ'i durdurur. Öyle ki, DAİŞ bu durum karşısında çaresiz kalır. HPG'nin Kerkük'teki ilk şehidi olan Merwan Gezgör ve Armanc Kurdo'nun Celewla operasyonunda kol komutanları olarak kararlı duruş sergilemeleri ve yine azim dolu savaş taktikleri sayesinde Celewla özgürleştirilir.

DAİŞ'İN PLANINI BOZARLAR

DAİŞ'in her saldırısını boşa çıkartan Kürt özgürlük savaşçıları, bu kez karşı hamleye hazırlanır. Armanc, tüm yoldaşlarına yeni taktikleri paylaşarak yaşamda gösterdiği sorumlulukla savaşın her halini hissettirmeye çalışır. DAİŞ Kerkük güneyindeki Tılwerde bölgesinde çok yönlü saldırı hazırlığı içerisine girmiştir. Tarihler Ocak ayının ikinci haftasını gösterir. DAİŞ Kerkük üzerinde kapsamlı bir saldırı ile güney cephesini hedef alır. Kentin güney cephesindeki Tılwerde bölgesinden peşmergelerin bulunduğu cepheye sabaha karşı çok ağır bir saldırı gerçekleştirir. Cephe bu yoğun saldırı karşısında daha fazla dayanamayarak kırılır. Bu kırılmayla DAİŞ'in planı büyük ölçüde gerçekleşmiş olur. Geriye sadece büyük bir cephane takviyesiyle şehir merkezindeki çete milislerine ulaşmaları kalmıştır. Öte yandan cephenin kırılma haberiyle HPG gerillalarından bölgeye takviye olarak giden ilk dört kişiden biridir. Çembere alınan peşmergeleri kurtarmak için saldırıya geçen bu grup çemberi kırar ve ön cephede mevzilenir. İlerleyen saatlerde DAİŞ'in takviye gücünün çemberine düşen yoldaşlarını kurtarmak için saldırıya geçer, kendisi ve yanındaki arkadaşı 30 Ocak 2015'te ağır yaralanır. Armanc Kurdo, altı gün sonra (6 Şubat 2015) hastanede yaşamını yitirir. Kerkük’te yeni doğan çocuklara ismini verdirten Armanc Kurdo, büyük cesaret ve fedakarlıkla Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'ne adını altın harflerle yazdırır.