GÖRÜNTÜLÜ

‘Kayyum Êzidîlere yönelik yeni bir katliama zemin yaratıyor’

HDP’nin Êzidî Milletvekili Atalan, kayyumun kamplardaki Êzidîleri, DAİŞ taraftarlarının bulunduğu kamplara bilinçli olarak sürgün ederek, yeni bir katliama davetiye çıkardığını söyledi.

 

DAİŞ çetelerinin Şengal’i işgali ardından topraklarını terk etmek zorunda kalan ve DBP Yenişehir Belediyesi’nin açtığı kampta kalan yüzlerce Êzidî, AKP’nin kayyum işgali ile birlikte Midyat kampına sürgün edildi. Suriyeli Arapların kaldığı, çoğunluğu DAİŞ ve El Nusra çetelerinin taraftarlarından oluşan kampa Êzidîlerin götürülmesini yeni bir katliama davetiye olarak değerlendiren HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, Êzidîler için alternatif yaşam alanları oluşturduklarını söyledi.

‘ÊZİDÎLER DBP BELEDİYESİNDEN MEMNUNDU’

DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırısı üzerine evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 20 bin Êzidî’nin Kuzey Kürdistan’da çeşitli kamplarda kaldığını hatırlatan Atalan, daha sonra Şengal’in özgürleştirilmesi ile birlikte Êzidîlerin büyük oranda Şengal’e döndüğünü kaydetti. Şengal’e gitmeyen yaklaşık 1200 Êzidî’nin Amed Yenişehir Belediyesinin hazırladığı kampta kaldığını belirten Atalan, Êzidîlerin burada uygun koşullarda yaşadığını ifade etti. 2 buçuk yıldır bu kampta kalan 1200 Êzidî’nin Yenişehir Belediyesi’nin uygulamalarından duyduğu memnuniyeti paylaşan Atalan, “Belediye’nin uygulamaları Êzidî halkımızda olumlu şekilde karşılanıyordu, kampta kalan Êzidî halkı buradaki yaşamı bırakmak istemiyordu” diye konuştu.

‘AKP ÊZİDÎLERİ CİHADİSTLERİN OLDUĞU KAMPA BİLİNÇLİ GÖNDERİYOR’

AKP’nin Amed Belediyelerini kayyum işgali ile birlikte ilk işinin bu kampta kalan Êzidîleri çıkarmak olduğunu ifade eden Atalan şöyle devam etti: “Êzidî halkı AKP’nin DAİŞ’ten bir farkı olmadığını biliyor ve bu yüzden kamptan çıkarılmaya karşı uzun süre direndiler. Yaşadıkları yerden gitmek istemediler. Çünkü gönderilecekleri kampların DAİŞ sempatizanları ve hatta DAİŞ çetelerinin ailelerinin kaldığı kamplar olduğunu biliyorlardı. Bu yüzden gitmek istemediler ancak kayyum zorla ve kamplarını yıkarak Êzidî halkımızı DAİŞ yandaşlarının kaldığı Midyat’taki kampa götürdü.” 

Êzidî halkının sürgün edildiği Midyat’taki AFAD kampına ilişkin bilgileri de paylaşan Atalan, “Özellikle DAİŞ ve El Nusra taraftarlarının kaldığı bir kamp, kampta kalanlar Êzidî halkına düşmanca yaklaşan cihadist kesimlerden oluşuyor. AKP Êzidî halkını bilerek bu kampa göndererek adeta bir katliama davetiye çıkarıyor” dedi. 

‘AKP, BM KAMPINI ASKERİ ÜS YAPTI’

Nusaybin’de tamamen BM kaynakları ile kurulan mülteci kampında bulunan Êzidîlerin de Midyat’taki kampa taşındığını aktaran Atalan, Türk devletinin BM kaynakları ile kurulmuş olan bir mülteci kampını askeri üs alanına dönüştürdüğünü ve suç işlediğini belirtti. Türk, devletinin mülteci kampına asker ve özel savaş güçlerini yerleştirdiği bilgisini veren Atalan, bu durumun uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve gereğinin yapılmasını istedi. 

‘AKP DE DAİŞ GİBİ ÊZİDÎLERE DÜŞMAN’

Atalan, AKP kayyumunun bu uygulamasının AKP’nin de en az DAİŞ kadar Êzidîlere ve Êzidî inancına düşman olduğunu gösterdiğini söyledi. 

“AKP, Êzidî halkımıza düşmanlık yaparak Amed’deki Êzidî kampını boşalttı, Êzidîleri çete yanlılarının ortamına götürdü” diyen Atalan, Êzidîlerin kayyumun bu düşmanca operasyonuna karşı Kürt halkı ve hareketinin yanında duran ve savunan tavrının önemli ve anlamlı olduğunu ekledi. 

Êzidîlerin AKP hükümetine güvenmediklerini ve onların belirlediği bir alana gitmek istemediklerini açıkça ortaya koymasının Êzidîlerin yaşadığı dönüşüm ve bilinçlenmeye önemli bir örnek olduğunu savunan Atalan, bunun önemli ve sevindirici bir gelişme olduğunun altını çizdi. 

‘ÊZİDÎLERE İŞKENCE YAPILIYOR, KAMP GİZLENİYOR’

Êzidî halkının götürüldüğü kampın askeri nizam içerisinde yönetildiğini, bu askeri nizamın sadece Êzidîlere uygulandığına dikkat çeken Atalan, kamp personelinin de Êzidî halkına onur kırıcı ve işkenceye varan biçimde yaklaştığını söyledi. Şunda Êzidîlerin bulunduğu AFAD kampının kamuoyuna kapatıldığını aktaran Atalan, “Ben bir Êzidî milletvekili olarak bu kampa giremiyorum. Kampı dış dünyaya kapatılmış, bununla amaçlanan nedir? Amaçlanan orada Êzidî halkına yönelik uygulamaların örtbas edilmesidir” diye belirtti. 

‘ALTERNATİFİMİZ HAZIR’

Êzidîler için en doğru kararın Şengal’e dönüş olduğunu belirten Atalan, ancak gitmeyenler için devlet güçlerinin zulüm kampları yerine kendi oluşturdukları alternatifleri de anlattı. Atalan, şu an da mülteci kamplarında kalan Êzidî halkı için alternatiflerini şöyle aktardı: “Êzidî halkımız için hem bir arada yaşayabilecekleri hem de ayrı ayrı kalabilecekleri köy projemiz var. Projemiz kapsamında farklı farklı Êzidî köylerinde ya da tek bir köyde yaşayabilecekleri alanlar oluşturuyoruz, nitekim Batman, Beşiri ilçesine bağlı Korixe köyünde kamplarda kalan Êzidîleri barındıracak bir alan oluşturuyoruz. Bu alternatifimiz için maddi koşullar yaratılmış, istiyorlarsa gelip bu köyde ya da değişik Êzidî köylerinde yaşayabilirler. Bu konuda gerekli yardımları da sağlamış bulunuyoruz.” 

Atalan, dört parça Kürdistan’ın bütünlüğünü hatırlatarak, Êzidî halkı için Kuzey Kürdistan’ın da ana vatan olduğunu ve burada istedikleri kadar yaşayabileceklerini vurguladı.