Kayyumun zoraki ziyareti esnafı rahatsız ediyor!

Amed esnafı, “Kayyumun referanduma yatırım yapmak amacıyla özel harekatçılar ve Ranger’lar eşliğinde esnafa gerçekleştirdiği ziyaretten sadece esnaf değil, halk da şikayetçi!” diyor.

Amed Büyükşehir Belediyesine atanan Kayyum Cumali Attila’nın seçilmiş bir Belediye Başkanı gibi esnafları ziyaret etmesine tepki gösteren Amed esnafı, “Kayyumun referanduma yatırım yapmak amacıyla özel harekatçılar ve Ranger’lar eşliğinde esnafa gerçekleştirdiği ziyaretten sadece esnaf değil, halk da şikayetçi!” diyor.

OHAL’i fırsat bilip seçim ile elde edemediği belediyeleri gasp eden, AKP iktidarı tarafından atanan Amed Büyükşehir belediyesi Kayyumu, şimdiye kadar üst düzey “güvenlik” önlemleriyle kale haline getirdiği belediye binasından çıkmazken, 16 Nisan’da gerçekleşecek referandumda ‘Evet’ oyunun çıkması için propaganda gezilerine başladı.

Saray talimatları ile gerçekleştirilen zoraki esnaf ziyaretlerinden rahatsız olduklarını belirten Amed esnafı şunları söyledi:

‘UZATTIKLARI ELİ TUTMAYACAĞIZ!’

YASİR ORAK: Yapılan bu ziyaretleri hiçbir şekilde samimi bulmuyoruz. Her şeyden önce bu kişinin (Cumali Attila) bir seçilmiş değil “atanmış” olduğunun bilincinde olması gerekir. Bizler onu hiçbir zaman belediye başkanı olarak görmedik ve görmeyeceğiz. Bir yandan gerekçe göstermeden belediye işçilerini işten atıp mağdur ederken diğer yandan esnafı ve halkı ziyaret edip “şirin” pozlar veriyor, bu durum ne kadar etik? Kürt halkı böylesi bir yaklaşımı asla kabul etmez! Biz kimin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Kaldı ki referandum merkezli bu tür çalışmaların AKP’ye katkısı olacağını düşünmüyorum. Onlar istedikleri kadar ziyaret gibi şeylerle kendilerini şirin göstersin bizler referandumda ‘Evet’ çıkması halinde Kürtlerin başına neler gelebileceğini biliyoruz. Kayyum istediği kadar esnafı ve halkı ziyaret etsin, biz onun uzattığı eli kesinlikle tutmayacağız çünkü onlar bizim barış için uzattığımız eli yıllardır tutmuyor.

Sözde hırsızlık ve yolsuzluk yapan belediyelere kayyum atayacaklardı; ama nedense bu kayyumları sadece Kürtlerin seçtiği belediyelere atadılar! Bu atamaların hangi zihniyetle gerçekleştiğinin farkındayız. Sözde darbe girişiminin ardından asıl darbe Kürtlere ve Kürt iradesine karşı gerçekleşti. Biz ne bu zihniyeti ne de bu zihniyetin memuru olan kayyumların ziyaretlerini kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz!

‘SİLAH GÖLGESİNDE ZİYARET OLMAZ’

GÖKHAN OK: Öncelikle şunu söylemek isterim ki kayyum ve diğer devlet görevlilerinin referanduma yatırım yapmak amacıyla özel harekatçılar ve Ranger’lar eşliğinde esnafa gerçekleştirdiği ziyaretten sadece esnaf değil, halk da şikayetçi. Zaten hükümet politikalarından kaynaklı bölgede bir işgal durumu söz konusu. Hemen hemen bütün belediyelerimiz gasp edildi. O da yetmezmiş gibi atanan kayyumlar DBP’li belediyeler tarafından hazırlanan projeleri kendi icraatları gibi halka aktardı. Bunlar referanduma yatırım amaçlı hareketler. Şimdiye kadar hiçbir belediye eş başkanımız yanında silahlı polisler ve özel harekatçılarla esnaf ziyareti gerçekleştirmedi. İlk defa böyle bir manzarayla karşılaşıyoruz. Korkutarak oy toplamaya çalışıyorlar. Sırf daha iyi propaganda yapabilmek için OHAL’i dahi uzattılar. İstedikleri kadar korku politikası yürütsünler sadece bölgede değil ülke genelinde istedikleri sonuca ulaşamayacaklar.

‘SEÇİLMEDİ ZORLA KOLTUĞA OTURTULDU’

MEHMET ÜLGEN: Bir esnaf olarak halk tarafından seçilmemiş, hükümet tarafından zorla koltuğa oturtulmuş bir kişinin belediye başkanı gibi halkın arasında dolaşmasından rahatsız oldum. Evet, belki siyasi atmosfer ve yaydıkları korku nedeniyle direk tepkilerle karşılaşmayıp rahat bir şekilde geziyorlar ama esnaflarda ciddi bir rahatsızlık oluştu. Düşünün sırf onlar Cuma namazına geliyor diye ben dahil çoğu kişi namaza bile gitmiyor. Çünkü, korumalar ve silahların gölgesinde namaz kılmak istemiyor. Gerçekleştirdikleri ziyaretin 16 Nisan’daki referanduma yatırım olduğunun farkındayız ancak bölge halkı bu plan ve çalışmalarını boşa çıkaracak.