Kobanê’de kurşun sıkılmadan elde edilen zafer

Kobanê’de, DAİŞ çetelerine dönük başlatılan saldırı hamlesi çerçevesinde kentin batı cephesinde YPG/YPJ güçlerinin çetelerin konumlandığı Şêxler Kasabası’nı, tek bir kurşun dahi sıkmadan özgürleştirdiği öğrenildi.

Kobanê’de, DAİŞ çetelerine dönük başlatılan saldırı hamlesi çerçevesinde kentin batı cephesinde YPG/YPJ güçlerinin çetelerin konumlandığı Şêxler Kasabası’nı, tek bir kurşun dahi sıkmadan özgürleştirdiği öğrenildi. Elde edilen bu başarıda dikkat çeken nokta ise Fırat Nehri’nin doğu yakasında yer alan kentten, batı yakasındaki Celebrus’a kaçan çetelerin aradaki köprüyü de patlatmalarının ardından o zamana kadar Türkiye tarafından kapatılan baraj kapaklarının YPG/YPJ savaşçılarının kente girmesi sonrası yeniden açılması.

YPG/YPJ güçlerinin, Kobanê kent merkezinde aylar süren direnişleri sonucu kentten çıkarmayı başardığı DAİŞ çetelerine dönük giriştiği Temizlik Operasyonu’nun sürdüğü cephelerden biri de batı cephesi. Gûndê Milazê’den (Milazê Köyü) başlayan temizlik hamlesi kapsamında, köyün yamacında bulunduğu tepede yaşanan ve çetelerin ağır kayıplar verdiği şiddetli çatışmanın ardından YPG/YPJ savaşçıları, Burkan El-Fırat güçleri ile birlikte, neredeyse çetelere nefes dahi aldırmadan Fırat Nehri kıyısına kadar ilerledi. Çetelerin kaçarken arkalarında bıraktıkları yüklü miktardaki cephane de yine YPG/YPJ savaşçılarının eline geçti.

Çetelerin, merkezi üst olarak kullandıkları Cereblus’un batı yakasında bulunduğu Fırat Nehri’nin doğu yakasında kalan Şêxler ve çevre köylerine sığınması üzerine, YPG/YPJ savaşçıları direk Şêxler’ê saldırmak yerine çetelerin kaçma ihtimalini gözönüne alarak nehrin üzerinde yere alan Cerablus Köprüsü’nü ele geçirmeye çalıştı. Zor Mixarê ile Ziyaret Köyü ile Nasiriyê Köyü’nde yaşanan çatışmalarda özellikle Nasiriyê Köyü’nde konumlanan seçkin Çeçen ve Afgan birlikleri imha edildi. Burada elde edilen başarı ile köyün ele geçirilmesi sonrası Şêxler’e çekilen çete üyelerinin Celabrus’a kaçmasının önüne geçmek için Celabrus Köprüsü ağır silahlarla tutuldu.

Çetelere ağır darbeyi vurmak üzere kuşattıkları Şêxler’e saldırmaya hazırlanıldıkları sırada YPG/YPJ savaşçılarının beklenmedik bir durumla karşılaştı. O da Fırat Nehri’nin üzerinde yer alan Karkamış Barajı’nın kapaklarının Türkiye tarafından kapatılması oldu. Kapakların kapatılması üzerine çete üyeleri, tüm silahları ile birlikte su seviyesi düşük olan nehirden karşı kıyıda yer alan merkezleri Celabrus’a kaçtı.

Çetelerin nehirden kaçması üzerine Şexler, 6 Mart günü tek bir kurşun dahi sıkılmadan kendiliğinden düştü.

Kasaba kurşun patlamadan özgürleştirilmesine rağmen asıl ilginçlik sonrasında yaşandı. Çetelerin nehrin üzerindeki köprüyü mayınlarla patlatmasının ardından kapakları kapatılan baraj kapakları da yeniden açılarak YPG/YPJ savaşçılarının karşı kıyıya geçmesinin önüne geçildi.

Çetelere ağır darbelerin vurulduğu Batı cephesini komuta eden YPG Komutanlarından Şıvan Faraşin’a göre, çetelerin sığındığı Celabrus’a yöneldikleri anda aradaki köprünün patlatılmasının ardından baraj kapaklarının açılmasının tesadüf olması imkansız.

Köprünün patlatılmış olmasının nehrin karşı tarafına geçemeyecekleri anlamına gelmediğinin altını çizen YPG Komutanı Faraşin, çetelerin kendini kornaklı zannettikleri Cerablus’un şuan denetimleri altında olduğunu vurguladı. Cerablus’u da çetelerden temizleyene kadar durmayacaklarını dile getiren Faraşin, “Tüm dünyaya, halkları bu DAİŞ belasından kurtaracağımızı ispatladık. Celebrus’ta yaşayan tüm halkların yaşam garantisiyiz. Eğer bunun aksi düşünülecekse köklü felsefemizle çelişmiş oluruz. Bu nedenle bu coğrafyada kim olursa olsun, hangi, ırk ve mezhepten olursa olsun YPG/YPJ olarak onun geleceğinden sorumluyuz” ifadelerini kullandı.

Faraşin, Suriye ve Rojava’da daha emekleyen çocuklar bile kendi yerinden, yurdundan göç etmiş ve mülteci yaşamına mahkum bırakılmışsa, bu halkların tekrardan kendi ana yurduna dönebilmeleri için ne kadar büyük bedel ödenmesi gerekiyorsa o bedeli ödemeye hazır olduklarını da kaydetti. Bu toprakların köklü ve kadim halkı için bedel ödemenin kendileri açısından gurur verici olduğunu belirten Faraşin, “Şu an tekrardan halkımızın yeniden döndüğü Kobanê ve köylerinde, çocuk sesleri yükseliyor ve YPG/ YPJ savaşçıları her geçtiklerinde daha konuşmayı bile çözemeyen küçük çocuklar zafer işaretleri ile yolumuzu kesiyorlarsa, bu bile başlı başına büyük bir kazançtır. Bu yüzden genelde Rojava, özelde de Kobanê şehitlerin intikam hamlesini yükselteceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.