Kobanê sınırında komünle yönetilen bir köy

Direnişiyle özgürlüğe kavuşan Kobanê, yapay sınırlarla ayrıldığı Suruç'un sınır nöbetinin devam ettiği Miseynter köyünde yeni yaşam tohumlarının atılmasına da vesile oldu.

Direnişiyle özgürlüğe kavuşan Kobanê, yapay sınırlarla ayrıldığı Suruç'un sınır nöbetinin devam ettiği Miseynter köyünde yeni yaşam tohumlarının atılmasına da vesile oldu. Tüm çalışmaların köyün komünü tarafından yapıldığı köyde, müze, kütüphane, okul açılırken, sera ve akademinin de temelleri atıldı.

Suruç’u Kobanê’ye bağlayan Murşitpınar'ın (Kobanê Serxet) karşısındaki sınır hattının sıfır noktasında yer alan Etmanek köyüne bitişik duran Miseynter köyü, bulunduğu konum nedeniyle Kobanê direnişinde önemli bir misyona sahip. Sınır nöbetinin devam ettiği köy, hayata geçirilen komün tarzı yaşamla dikkat çekiyor. Kobanê’ye yönelik Temmuz ve Eylül saldırılarının ardından direniş nöbetçilerinin akın ettiği köy, bu gelişlerle büyük değişim yaşadı. Birçok yerden ve dönüşümlü olarak gelen direniş nöbetçileri, köy sakinleri ve Kobanê'den gelenler tarafından hayata geçirilen kolektif yaşam biçimi, köyün fiziki çehresini, yaşam biçimini ve geleceğe bakış açısını tamamen değiştirdi.

'DEMOKRATİK ÖZERK BİR KÖY İNŞA EDİYORUZ’

Kobanê direnişi tüm cephelerde devam eden özgürleştirme operasyonlarıyla 170'nci gününe girerken, serxetin direnişe desteği ise sınır hattı boyunca tutulan nöbetler, yapılan eylem ve etkinliklerle sürüyor. Bu desteğin sürdüğü köylerden biri olan Miseynter köyü komünü, yeni yaşam temellerinin atılmaya çalışıldığı 170 günlük çalışmasının ürünleri ile gelecek yaşama örnek teşkil ediyor. Miseynter Komün sözcülüğünden Emin Akman, Rojava'ya karşı geliştirilen tüm saldırıların asıl sebebi olan Demokratik Özerklik Paradigması içinde yer alan komün yaşamının küçükte olsa bir örneğini burada inşa etmeye çalıştıklarını ifade etti.

MİSEYNTER’DE ÇALIŞMALARI KOMÜN YAPIYOR  

Kobanê’nin Miştenur Tepesi’nde efsaneleşen Arin Mirxan ve sınırları hiçleştirerek yıldızlaşan Kader Ortakaya adıyla direnişin 100'ncü gününde açılışı yapılan kütüphane ve müze ile ilgili çalışmaların bu 70 günde de devam ettiğini belirten Akman; yeni düzenlemelerle birlikte aynı mekana okuma odası ve ecza bölümü de eklediklerini ifade etti. 170 günlük faaliyetlerinin en başlıcalarını özetleyen Akman, "Ekolojiye katkı sunmak amacıyla şu ana kadar köyün genelinde ağaçlandırma çalışmaları yaptık. Kobanê'den göç eden 75 çocuğun kendi anadilinde eğitim görebileceği bir okul açtık. Sosyal Bilimler Akademisi adı altında inşa edeceğimiz binanın fizibilite çalışması bitti, ancak iklim şartları nedeniyle kaba inşaatına henüz geçilmedi.  Köyde başı boş durumda bulunan hayvanlara barınak yapıldı. Komünün ortak ihtiyaçlarını karşılayacak seranın çalışmalarına baharla birlikte başlanacak. Köyün neredeyse tamamına yakını ise alt yapıya kavuşturuldu" dedi.

MÜZE VE KÜTÜPHANESİ ZİYARETÇİLERE AÇIK

Miseynter köyü komunu olarak şu ana kadar yapılan tüm çalışmaları yaklaşmakta olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle kadınlara ve Kahramanlık haftası nedeniyle de demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren tüm kahramanlara adadıklarını belirten Akman, hergün onlarca ziyaretçinin duvarlarına Kobanê'de yaşamını yitiren YPG ve YPJ savaşçılarının fotoğraflarının asıldığı kütüphane ve müzeyi gezdiğini belirtti.