Kobanê'yi savunan İtalyan savaşçının kitabı: Heval Marcello

Kobanê’de 3 ay DAİŞ’e karşı savaşan İtalyan Karim Franceschi'nin "Savaşçı-Kobanê'yi IŞİD'e karşı savunan İtalyan'ın hikayesi" adlı kitabı, Ceylan Yayınları tarafından "Heval Marcello" adıyla kitapseverlerle buluşturuldu.

Kobanê savunmasına katılan İtalyan devrimci Karim Franceschi'nin kendi deneyimini anlattığı "Savaşçı-Kobanê'yi IŞİD'e karşı savunan İtalyan'ın hikayesi" adlı kitabı, Ceylan Yayınları tarafından "Heval Marcello" adıyla Türkçe yayımlandı.

Kitapta Franceschi'nin, Kobanê savaşındaki deneyimi ile "İtalya'nın oğlu" anlamına gelen "Wuldtaliani"den "Heval Marcello"ya dönüşümünün de hikayesi yer alıyor.

İtalya'da büyük ilgi çeken kitabın önsözünü, İtalyanca'ya da çevrilen "Devrimin Rojava Hali" ve "Dağın Kadın Hali" kitapları nedeniyle 6 yıl hapis cezasına çarptırılan gazeteci Arzu Demir yazdı.

Kobanê savunması günlerinde İtalya'da "Rojava Calling" tarafından düzenlenen dayanışma kampanyası kapsamında Suruç'a gelen Karim Franceschi, ülkesine döndüğünde daha fazlasını yapmaya karar veriyor ve bu kez savaşmak için Rojava'ya dönüyor.

ELİNDE NOEL ÇORABIYLA SINIRI GEÇTİ

2015 yılının 9 Ocak günü İtalya'dan elinde bir Noel çorabı ve Kobanê'de işine yarayacağını düşündüğü eşyalarla doldurduğu sırt çantası ile yola çıkıyor. Çorabın üzerinde "İyi Noeller" yazıyor. Neden yola çıktığını ise şu sözlerle yazıyor: "Şunu açıklığa kavuşturalım: deli falan değilim, bütün arzum Kobanê'deki çocuklara biraz şeker götürmek. Bana sokaklarda çok fazla sayıda anne babası, kardeşi olmayan, evsiz çocuk olduğunu söylediler. Kim bilir, şeker yemeyen kaç çocuk var. Kim bilir, hiçbir şey yemeyen kaç çocuk var. Çorabı kız kardeşim Jamila, 6 Ocak günü, ben yola çıkmadan üç gün önce vermişti. Hâlâ ağzına kadar şeker dolu olduğundan ve ben yiyecek israf etmeyi sevmediğim için, yanımda getirdim."

Karim Franceschi, daha öncesinde hiç ateş etmemiş. Filmler veya fotoğraflar dışında hayatımda gerçek bir silah dahi görmemiş. Ancak savaşmak üzere gittiği Rojava'da kendisini bekleyen tehlikelerin farkında. Franceschi'yi yaşamak isterken DAİŞ'le savaşmak için devrim cephesine götüren, Rojava devriminin dünya halklarına sunduğu kurtuluş umudu ve modeli. Halkların eşit ve özgür bir şekilde bir arada yaşadığı bir toplumsal sistemin temelini atan bu devrim, kilometrelerce ötede yaşayan Franceschi'ye de umut oluyor.

Türk askerlerinin ateşi altında sınırı geçerek Kobanê'ye ulaştığında kendisine bir isim bulması söylendiğinde, babasının istediği "Marcello" ismini seçiyor. Böylece "Heval Marcello" oluyor.

O'nun için "heval" muhteşem bir sözcük. İlk olarak Suruç'ta duyduğu "heval" kelimesi için şunları yazıyor: "Heval, seninle aynı kaderi paylaşan kişi ve sende kendisini bulan kişi. Heval, uğruna savaşmak için iyi bir sebep. Birinin bana bu şekilde hitap etmesinden gurur duyarım."

İlk atış talimi, ilk atış, ilk çatışma, ilk nöbet, DAİŞ çeteleri ile ilk karşılaşma, IŞİD’e teslim olmamak için elinde emniyeti açılmış el bombası ile küçük bir mevzide süren bekleyiş, keskin nişancılık dönemi, saatlerce hareket bile etmeden hedefi vurmak için geçen saatler, disiplinsizliklere gösterilen tepkiler, kaybedilen arkadaşların bıraktığı acı, yetersizlikler, fedakarlıklar, ödenen bedeller. Franceschi, tüm yalınlığı ve çıplaklığı ile yaşadıklarını anlatıyor.

Kobanê savunması bakımından kritik anlar da var kitapta. 28 Ocak'ta zaferin ilanından on gün kadar önce DAİŞ çetelerinin başlattığı yeni ve büyük bir saldırıya karşı verilen savunmada da yer alıyor. O günleri şöyle yazıyor: "Bugün 19 Ocak, üç gündür uyumuyorum. Çünkü üç gündür – sabah, öğlen, akşam ve gece – cepheye saldıran cihatçılara ateş ediyoruz. Her seferinde üç beş kişi de değiller, on, yirmi militan birden geliyorlar. Toplu intihar eğilimindeki deliliğin ateşiyle canlanan zombiler gibiler. Ardı artları kesilmiyor. (...) Artık otomatik pilota bağlamış gibi, neredeyse hiç düşünmeden ateş ediyorum. Uyuşukluktan ateş ediyorum. Başka yapacak bir şey olmadığı için ateş ediyorum. Duvardaki deliklerden birinin önünde yirmi dört saat geçirdikten sonra, bir süredir nişan almayı da bıraktım. Sadece işemek için uzaklaştım olduğum yerden. Tekrar, tekrar ve tekrar tetiğe basmaya ve Kalaşnikofu doldurmaya devam ediyorum. Kulaklarım acıyor ve sesler bana hışırtı gibi geliyor. Zihnim karmakarışık ve uykusuzluktan dolayı bulanmaya başladı, o kadar ki bu son üç günde neler olduğunu tam olarak hatırlayamıyorum. Nasıl olup da hâlâ hayatta olduğumu dahi bilemiyorum. Kafamın içinde, gerçek mi yoksa bitap beynimin yarattığı hayaller mi olduğunu bilmediğim ışıklar, bulanık görseller yanıp sönüyor."

YENİDEN ROJAVA'YA DÖNDÜ

Karim Franceschi, planladığı gibi 3 ay Kobanê savunmasında yer aldıktan sonra 9 Nisan 2015'de İtalya'ya döndü. Yaşadıklarını kitaplaştırmaya karar verdi ve Repubblica gazetesinde çalışan Fabio Tonacci'ye anlattı. Tonacci'nin dayanışmasıyla "Savaşçı-Kobanê'yi IŞİD'e karşı savunan İtalyan'ın hikayesi" kitabı ortaya çıktı.

Kitap, İtalyan okurun yoğun ilgisini çekti. Franceschi, onlarca panel, konferans, radyo-tv programında kendi deneyimi üzerinden Kobanê savunması ve Rojava devrimini anlattı. Ancak yeniden "Heval Marcello"nun hikayesinin başladığı yere döndü.