Newroz startı Nusaybin'de, finali Amed ve Van'da

Bu yılki Newroz kutlamalarını organize edecek olan DTK, HDP, DBP ve TJA 17 Mart'ta Nusaybin'de başlayacak kutlamaların, 21 Mart'ta Amed ve Van'da son bulacağını duyurdu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) tarafından bu yılki Newroz kutlamalarının programına ilişkin Amed’deki bir otelde kahvaltılı basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve İmam Taşçıer, HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP ve DBP yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Gülcihan Şimşek, 8 Mart ruhu ile Newroz’da bir araya geleceklerini ve bu ruhla referanduma doğru gideceklerini ifade etti. Ardından konuşan HDK Eşsözcüsü Koçyiğit ise “Bizleri karanlığa sürmeye çalışanlara karşı Newroz’un ruhu ve bilinci ile hareket edeceğiz. Newroz ruhu ile referanduma gidip isyanımızı dile getiriyoruz" dedi. 

MART AYI DİRENİŞ AYIDIR

Şimşek, 8 Mart coşkusu ile Newroz ruhuyla bir araya geleceklerini belirterek, bahar ayının diriliş ve direniş ayı olduğunu vurguladı. Şimşek, "Newroz direniş ve diriliş ruhu ile halkı bir araya getiriyor. Ortadoğu, Kürdistan ve Türkiye'de büyük bir coşku ile kutlanıyor. Bu coşku ile referanduma doğru da gideceğiz. Ortadoğu'da şu an hakim olan savaşlar var ve Newroz barışı temsil ediyor. Newroz ruhunu barış ruhuna dönüştürmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

MİLYONLARCA İNSAN İLE BULUŞMA HEYECANINDAYIZ

Newroz’un startına ilişkin bilgi veren Baydemir ise "33 merkezde İstanbul'dan Cizre'ye kadar tertip komitelerinin oluşturulup müracaatlar yapıldı. Ayın 17'sinde Nusaybin'de start edilerek verilecek, 21'inde ise Amed ve Van Newrozu ile milyonlarla buluşma heyecanı içerisine giriyoruz. 2017 Newrozu içerisinde bulunduğumuz süreç açısından çok büyük öneme sahiptir. Newroz bütün yurttaşlarımızın özlemini duyduğu barış duygularının aynı zamanda haykıracağı gündür. Yeni kapıların açılmasına fırsat olacaktır. Yurttaşlarımızın evlerinde, dışarıda ve bir tek insanımızın burnu kanamayacağı ve Newroz ateşinin söndürülmeye çalışılmayan bir Newroz olmalıdır. Bu kutlamaların hiçbir şekilde engellenmemesi çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

KÜRT SORUNU ÇATIŞMA İLE ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILDI

Gülistan Koçyiğit ise HDK olarak Türkiye metropollerinde HDP ile beraber Newroz’u kutlayacaklarını söyledi. Koçyiğit, "Newroz’da isyan eden Demirci Kawa ruhu ile isyan ediyoruz. Ülkeyi karanlığa taşımak isteyenlere isyan ediyoruz. Ülkemizde özellikle 15 Temmuz'dan bu yana yaşanan haksızlık ve kadınlara yönelik yaşanan şiddet, taciz ve tecavüz dipten gelen o dalga Newroz ile birlikte son bulacak. Yeni anayasa taslağı ile sesleri duyurulmak istenmeyen kesimle beraber alanları doldurup zalimlere zorbalara gösterelim. Bu Newrozu bir barış Newrozu olarak değerlendiremiyoruz belki, çünkü ortada var olan bir dönem var. 2013 Newrozu’nu özlemle hatırlıyoruz. Okunan demokrasi manifestosunda ülkenin her yanından merakla beklendi. Fakat en önemlisi ülkenin sorunu olan Kürt sorunu çatışma ile çözülmeye çalışıldı. Bizleri karanlığa süremeye çalışanlara karşı Newroz’un ruhu ile bilinci ile hareket edeceğiz. Newroz ruhu ile referanduma gidip isyanımızı dile getiriyoruz" dedi.

Basın toplantısı soru cevap bölümüyle son buldu.