Osman Sabri’nin Minbic Mirası

Fadıl Kodrej: Dayım ve ondan sonra ortaya çıkan Kürt Özgürlük Hareketi direnişçileri yeni bir kuşak yarattı. Yarattıkları kuşak, ihaneti yerle bir eden onun yerine direnişi esas alan bir kuşaktır.

Büyük devrimci, isyancı Osman Sabri’nin izlerine Rojava ve Suriye’nin her yerinde rastlamak mümkün. Efrîn, Halep, Şam derken şimdi de Minbic’te izleri ortaya çıktı. Yaklaşık beş ay önce DAİŞ çetelerinden özgürleştirilen Minbic’te, Osman Sabri’nin yeğenine rastladık.

Fadıl Kodreş elli beş yaşında, evli ve beş çocuk babası. Yirmi beş yıldır Minbic’te yaşayan Kodreş aslen Kobanê’nin Karamok köyünden. Bir Minbicli kadar kendini Minbicli hissettiğini dile getiren Kodrej, bu yüzden Minbic’in özgürleştirilmesi ve savunulması için oluşturulan sivil savunma güçleri içinde yer aldığını söylüyor.

‘OSMAN SABRİ’NİN KIZ KARDEŞİ DURSUN’UN TORUNUYUM’

Fadıl Kodreş, Ape Osman olarak bilinen büyük devrimci Osman Sabri’nin kız kardeşinin torunu olduğunu söylüyor. Gittiği her yerde bu yiğit insanın torunu olduğunu söylediğini belirterek şunları anlatıyor: “Benim ninemin adı Dursun’du. Dursun, Ape Osman’ın kız kardeşidir. Kobanê’nin Karamok köyünde evliydi. Dursun’un kızı Zergo’nun oğluyum. Biz sekiz kardeşiz. Her birimiz bir yere gitti. Ben de yirmi beş yıl önce Minbic’e geldim. Ape Osman’ın dayımız olduğunu çocukluğumuzdan beri biliyorduk. Ancak Ape Sabri’nin kim olduğunu bilmiyorduk. Çok sonra büyüklüğünü, yiğitliğini öğrendik.”

‘NİNEM ONU TÜTÜN TÜCCARI OLARAK TANITTI’

Fadıl Kodreş, dayısı Ape Osman Sabri’yi yaklaşık 50 yıl önce çocukken gördüğünü söylüyor. Ninesini ziyaret için köye gelip gittiğini belirten Kodreş o günleri şöyle hatırlıyor: “Ninemi ziyaret etmek için köye gelmişti. Ben yedi yaşlarındaydım. Nine dayımız olduğunu söylüyordu. Ancak onun Osman Sabri olduğunu söylemiyordu. Onu korumak için Osman Sabri’yi bize tütün tüccarı olarak tanıtıyordu. ‘Dayınız Şam, Halep, Qamışlo, Derbesiye taraflarında kalıyor. Para kazanmak için buralardan tütün alıp, oralarda satmak için geliyor’ diyordu. Büyüdüğüm zaman artık gelmiyordu. Gelemiyordu. Çünkü yaşlanmıştı. Bir iki kere Şam’a görmek için gitmek istedim ama gidemedim. Nineme neden onun dayımız olduğunu sorduğumda, ninem; ‘Hem Türk hem de bölgenin bazı devletleri onun peşindeydi. Onu korumak için size tüttün tüccarı olarak tanıttım’ cevabını verdi.”

‘BÖYLESİ GÜNLERİN HASRETİYLE ÖLDÜ’

Fadıl Kodreş büyüyünce, dayısı Ape Osman Sabri hakkında araştırmalar yaptığında, onun ömrünün Kürtlük davası için mücadeleyle geçtiğini öğrendiğini söylüyor. Dayısı Ape Osman’ın Kürtlerin özgürlüğünün hasretini çektiğini şimdi anladığını belirten Kodrej şunları ifade etti: “Dayımızı tanıyınca neyin özlemini çektiğini anlamaya başladık. Çünkü onun özlemi bizim de özlemimiz oldu. Onun özlem duyduğu şey Rojava’da gerçekleşti. Rojava halklarının devrimi olarak gerçekleşti. Bugünleri en fazla görmesi gerekenlerden biri dayımdı. Ölmeden önce Kürtler için bugünlerin yakın olduğunu söylemişti.”

ROJAVA DEVRİMİ’NDEKİ PAYI

Dayısının tarihini ve kitaplarını okuyunca Kürtler için verdiği mücadeleyi daha iyi anladığını belirten Kodreş, Rojava Devrimi’nde de büyük emeklerinin olduğuna inandığını söyledi. Ape Osman Sabri’nin Rojava siyasi hareketine geçen emeklerine ilişkin şunları anlattı: “Şeyh Sait isyanından sonra buralara geldiğinde burada siyasal bir hareketlilik başlatıyor. Bu hareketlilik 1957 yılında Rojava’daki ilk Kürt partisi olarak ortaya çıkıyor. Daha sonra Kürtlerin hakları ve bağımsızlığı için mücadele ettiğine inandığı PKK ve Önderliği ile tanışıyor. O günden sonra bu hareketin başarısı için çabalamaya başlıyor. Bu harekette umut gördüğünü, bu hareketin Kürtleri birleştirip devrime götüreceğine inandığını birçok arkadaşına anlatıyor. O yüzden Rojava devriminde de bir emeğinin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çünkü hayatını bu davaya ve bu dava için verilen mücadeleye adamış büyük bir insandı.”

‘ŞİMDİKİ KUŞAK İHANETİ YERLE BİR EDEN DİRENİŞ KUŞAĞIDIR’

Dayısının da mensubu olduğu Kürt özgürlük hareketinin verdiği mücadele sonucunda bir direniş kuşağının oluştuğuna dikkat çeken Kodreş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dayım ve ondan sonra ortaya çıkan Kürt Özgürlük Hareketi direnişçileri yeni bir kuşak yarattı. Yarattıkları kuşak, ihaneti yerle bir eden onun yerine direnişi esas alan bir kuşaktır. Yeni dönemin çocukları onların bıraktığı izler üzerinde direnişi seçerek yürüyorlar. Her gün yeni destanlar yaratan YPG, YPJ’li gençler, onların izinden giden direniş kuşaklarıdır. O yüzden büyük emekler ve bedeller sonucu ortaya çıkan Rojava Devrimi’ni yıkmayı düşünenler hayal görüyor diyebilir insan.”