'Provokatif saldırılara kimse alet olmamalı'

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, Selmas kentine bağlı Derelik Köyü’nün arkasında bulunan Kızılkent alanında gerçekleştirilen provokatif saldırı sonucunda bir gerillanın yaşamını yitirdiğini belirtti.

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, Selmas kentine bağlı Derelik Köyü’nün arkasında bulunan Kızılkent alanında 2 kişilik gerilla biriminin hareket halindeyken önlerine çıkan bir grup tarfından taranması sonucu bir gerillanın yaşamını yitirdiğini belirtti. Komutanlık, “Bu saldırıyı yapanlar kim olursa olsun, provokasyon peşinde oldukları çok açıktır. Bu kontra güçler de olabilir, daha değişik güçler de olabilir. Eğer KDP-İ’nin bu provokatif saldırıyı yapanlarla bir ilişkisi yoksa bunu resmi olarak kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Bu alçakça saldırıda hiçbir Kürdistanî gücün parmağının olmadığını umuyoruz” dedi.

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, “Son yıllarda yükselen Kürdistan Özgürlük Mücadelesi başta sömürgeciler olmak üzere Kürdistan üzerinde emelleri olan bir takım güçler ve onların işbirlikçilerinde müthiş bir tedirginlik ve rahatsızlık yaratmıştır. Özellikle Türkiye ve Kürdistan halkı açısından önemli bir süreç olan 7 Haziran seçimlerinin gündemde olduğu bugünlerde, Özgürlük Mücadelemizin gelişmesi ve hamlesel çıkışları karşısında tahammülsüzlük gösteren bu güçlerin bir çok provokatif girişimlere başvurmakta oldukları görülmektedir.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan zemininde bu tür provokatif girişimler yaşandığı gibi, özgürlük hareketimize karşı Kürdistan’ın diğer parçalarında da çeşitli provokasyon yöntemleriyle çatışma ortamını yaratmak ve ‘Kürtler arası iç çatışma yaşanıyor’ görüntüsü verdirmek istemektedirler.

En son 27 Mayıs günü sabah saat 5 sularında, Doğu Kürdistan’ın Selmas kentine bağlı Derelik Köyü’nün arkasında bulunan Kızılkent alanında, iki kişilik bir gerilla birimimiz hareket halindeyken, silahlı bir grup önlerine çıkmış ve Soranca lehçesiyle konuşup kendilerini KDP-İ olarak yansıtarak arkadaşlarımızı taramışlardır. Yapılan tarama ardından çıkan çatışmanın sonucunda, Welat Embî (Burhan Yakut) isimli arkadaşımız şehit düşerken, diğer arkadaşımız ise yaralanmıştır. Karşı tarafın ölülerinin sayısı ise netleştirilememiştir” diye belirtti.

“Bu saldırıyı yapanlar kim olursa olsun, provokasyon peşinde oldukları çok açıktır” denilen açıklamada devamla şu hususlara dikkat çekildi:

“Bu kontra güçler de olabilir, daha değişik güçler de olabilir. Eğer KDP-İ’nin bu provokatif saldırıyı yapanlarla bir ilişkisi yoksa bunu resmi olarak kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Bu alçakça saldırıda hiçbir Kürdistanî gücün parmağının olmadığını umuyoruz. İran Devlet güçleri tarafından da bu tür provokatif yöntemlere baş vurulduğu tarafımızdan bilinmektedir. Ancak ortamın karışık olduğu bugünlerde bu olayın kimin yapmış olduğu şuan için net değildir. Bu hassas dönemde bu tür olayların netleşmesi ve provokatif girişimlerin önüne geçilmesi için tüm Kürdistanî yurtsever güçlerin, sorumlu yaklaşması ve gereken açıklıkla tutumlarını ortaya koyması gerekmektedir.

Düşmanın bu oyunlarının, tüm yurtsever güçlerin ve halkımızın duyarlı olması ve sorumlu yaklaşması temelinde boşa çıkarılacağı bilinmeli ve hiçbir Kürdistanî gücün bu tür provokasyon durumlarına alet olmaması büyük önem taşımaktadır. Kürdistan halkı arasında ulusal demokratik birliğin vazgeçilmez bir biçimde kendisini dayattığı bu bugünlerde, yurtsever olan tüm kesimlerin sorumlu yaklaşması ve yaşanan olayları netleştirmesi, çaba göstermesi önemli bir husustur.

Tüm halkımızı ve demokratik yurtsever güçleri, düşman güçlerinin geliştirmekte olduğu bu tür provokatif girişimlere karşı uyanık ve duyarlı davranmaya, mücadeleyi daha fazla yükseltmeye çağırıyoruz.”

Yaşamını yitiren gerillanın kimlik bilgileri şöyle:

Van doğumlu Welat Embi kod adlı Burhan Yakut. 27 Mayıs 2015’te Selmas’ta yaşamını yitirdi.

...