Roboskili çocuklara işkence Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Sarıyıldız, Roboskili çocuklara işkenceyi Meclis'e taşıyarak, hükümete, "Hangi fiili uygulama veya talimatlar nedeniyle bu eylemler cezasız kalmaktadır" diye sordu.

HDP Milletvekili Sarıyıldız, Roboskili çocuklara işkenceyi Meclis'e taşıyarak, hükümete, "Hangi fiili uygulama veya talimatlar nedeniyle bu eylemler cezasız kalmaktadır" diye sordu.
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Roboski’de gözaltına alındıktan sonra askerlerin işkencesine maruz kalan çocuklar hakkında İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e soru önergesi verdi.
Sarıyıldız, soru önergesinde, Roboski köyünde 29 Haziran 2015 tarihinde gerçekleşen askeri sevkiyata tepki gösteren halka askerlerin yüzlerce gerçek mermi ile karşılık verdiğini hatırlatarak, askerlerin saldırısında ev ve araçlara mermilerin isabet ettiğini, 4 katırın öldüğünü belirtti.

ÇOCUKLARIN İFADESİ

Roboski halkına silahlarla saldıran askerlerin köy içerisinde gözaltına aldığı 4 çocuğun ise , 01.07.2015  tarihinde Uludere Savcılığı’nda verdikleri ifadelerinin ardından serbest bırakıldığını aktaran Sarıyıldız, "Basında paylaşılan fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere vücutlarının birçok yerinde darp izi bulunan çocuklar, adliyede verdikleri ifadede' Bizleri döverek gözaltına aldılar. Zırhlı araçta bizi sürekli tehdit ettiler. Bize 'siz taş attınız' diye dövdüler. Coplarla kafamıza vuruyorlardı' diyerek maruz kaldıkları işkence olayını anlatmışlardır" dedi

'HÜKÜMETİNİZ DÖNEMİNDE KAÇ KEZ İŞKENCE YAPILDI?'

İşkence yasağının, kişinin vücut bütünlüğü ve vücut dokunulmazlığı hakkını ihlal eden ve diğer bütün insanlık dışı, zalimane ve onur kırıcı muamele ve cezaları içine alan, kayıtsız şartsız ve koşulsuz bir yasak olduğunu vurgulayan HDP'li Sarıyıldız, Bakan Öztürk'ten şu sorularına yanıt istedi:
"Çocuklara işkence yaptıkları belirtilen askerler hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? İddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirilmiş midir? Yaşanan işkence vakası ile ilgili görevden el çektirilen kolluk gücü bulunmakta mıdır?
İşkence mağduru olan çocukların ruhsal ve fiziki sağlık durumlarının iyileştirilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Bu yöndeki hukuksuz uygulamaların her gün yaşandığı ortada iken, hangi fiili uygulama veya talimatlar nedeniyle bu eylemler cezasız kalmaktadır? 
Şırnak’ta 13 yıllık Hükümetiniz döneminde faili kolluk güçleri olan kaç işkence vakası yaşanmıştır? Söz konusu dönem içerisinde, kaç kolluk görevlisi hakkında yaptıkları işkence fiilinden ötürü soruşturma ya da inceleme başlatılmıştır? Bu kapsamda kaç kolluk görevlisi görevden alınmış ya da uzaklaştırılmıştır?"