ANALİZ

Şengal’i Şengalliler yönetmeli

DAİŞ, Şengal'i işgal edip bir soykırım saldırısı yürüterek katliam yapınca, binlerce kadın ve çocuğu kaçırınca hiç bir şey yapmayanlar, şimdi Şengal'e sahip çıkıyorlar...

Neçirvan Barzani “gerilla Şengal’den çıksın” diyor. Sonradan Irak’ın da başkalarının da benzer açıklamalar yaptığını duyuyoruz. Gerilla çıksın diyenlerin Şengal'e, Êzîdxan’a yönelik bir önerileri, bir projeleri var mı? Êzidîlerin bir daha soykırıma uğramamaları için nasıl bir Şengal düşünüyorlar? Bu konuda hiçbir şey söylemeden orada sayısı azalmış olan gerilla için çık demek, Êzidîler için geleceği yine belirsiz ve güvensiz hale getirmektir. Kimsenin Êzidîlere bunu yapmaya hakkı var mıdır? Tabi ki yoktur.

Şengal'in durumu hiçbir yerin durumuna benzemez. Herhangi bir yerdeki duruma bakar gibi Şengal'e bakılamaz. Êzidîlere sadece KDP değil, dünya da herhangi bir halk gibi bakamaz. Tarihin en eski inançlarından biri olan Êzidîliğin geleceğinin güvenceye alınması lazım. Artık 2014 3 Ağustos öncesi durumu insanlık kabul edemez. Hak, adalet, vicdan sahibi olan herkesin Êzidîlerin geleceğini güvenceye alacak bir statüye sahip olmasını istemesi lazım. Êzidîler artık geleceklerine güven duymalıdırlar. Bu, en başta kendi kaderlerini ele almalarıyla olur. Şengal'i, Êzîdxan’ı Êzidîler yönetmelidir. Şengal meclisi yönetmelidir. Şengal ile ilgili kararları Êzidîlerin Meclisi almalıdır. Ondan sonra şuraya buraya bağlı olur. KDP gibi devletimiz olsun demiyorlar; sadece özerkliğimiz olsun diyorlar. Dünyanın en eski inancı olan, özgünlüğü olan, 74 defa ortadan kaldırılmak istenmiş bir halk için bu hak olmayacak da kime olacak?

KDP devlet istiyor, ama Êzidîler için özyönetimi çok görüyor. Böyle vicdansızlık olur mu? Êzidîler sadece demokrasi istiyor. Demokrasi de halkın kendi kendini yönetmesi değil mi? Bırakalım, Êzidîler kendi kendini yönetsin, ondan sonra nereye nasıl bağlı olacağı tartışılsın. Êzidîler devlet olmayacağız diyorsa o zaman bu telaş niye?

Başur şimdi devlet değil. Şu anda belki de dünyada bağımsız devletlerden daha fazla bağımsız davranan, hareket kabiliyeti yüksek olan bir ülke varsa o da Başurê Kurdîstan’dır. Devlet olursa bugünkü bağımsızlığın onda biri bile olamaz. KDP sanıyor ki devlet olursa bugünkünden daha bağımsız ve özgür olacak. Şimdi kimseye bağlı değiller. Kuşkusuz bağımlı olduğu ülkeler var; ancak devlet oldum dediğinde bugünkünden on kat daha bağımlı ve hareket alanı sınırlanmış bir durum ortaya çıkacak. Aslında KDP şu anda dünyanın hiçbir yerinde olmayan keyfi yönetimini yaşıyor. Devlet olduğunda bugünkü imkânları bulamayacaktır. Herhalde tek kazancı bugünkü otoriter yapısı daha da otoriter olacak; kendisi dışındaki tüm farklı siyasi kesimleri ezmeye çalışacak. Zaten KDP’nin sürekli devlet demesinin nedeni Başurê Kurdîstan'daki sorunların üstünü örtmek içindir. Sorunlara çözüm gücü olma yerine sorunlar ağırlaştığında devlet kuracağız diyerek ya herkesi susturmaya çalışıyor ya da herkesi devlet kurmayı engellemekle suçluyor. Kimse KDP'nin devlet kurmasını engellemiş değil. Başurê Kurdistan’da meclis toplanıp böyle bir karar alabilir. Buna kimsenin bir diyeceği olamaz. Ancak KDP'nin devleti sık sık dillendirmesi, ama böyle bir adım atmaması aslında başka amaçlar taşımaktadır. Bizim dikkat çekmek istediğimiz budur.

KDP devleti daha fazla baskıcı olmak için istiyor; Êzidîler ise özerkliği Şengal'i daha demokratik yapmak için istiyorlar. Tüm Êzidîler bunu istiyor, KDP ise olmasın diyor.

PKK yetkilileri, KDP’yle görüşme yaptığımız bir zamanda Neçirvan Barzani’nin açıklama yapmasını bu görüşmeleri zor duruma sokma olarak değerlendirdi. Hem Şengal konusunda görüşmeler yapılacak hem de böyle bir dayatma olacak! Demek ki görüşmelere ciddi yaklaşılmıyor. Bizim duyduğumuza göre PKK, KDP ve YNK’ye bağlı tüm Êzidîlerin de içinde olduğu bir meclis olsun, Êzidîler ayrımsız ortak davransın demiş. Çok makul bir çözüm önerisi sunmuş. Yani siyasi eğilimi ne olursa olsun Êzidîlerin ortak meclisi Şengal'i yönetsinler önerisi getirmiş. Yine Şengal'de bulunan Êzidî silahlı güçlerin de ortaklaştırılması önerisi yapmış. Çünkü Şengal’de birçok cemaat ayrı silahlı birlik kurmuş. KDP bazı Êzidîleri silahlandırmış. Ayrıca YBŞ var. Bunların hepsinin birleşip tek Êzidî güç olması önerilmiş. Bunlar kabul edilebilir önerilerdir. Çık-kal yerine böyle bir uzlaşmayla sorunu çözmek varken neden dayatma yapılıyor? Zaten gerilla, bizim varlığımız Êzidîlerin özyönetimi ve öz savunması içindir diyor. Bunu defalarca deklare ettiler.

Gerilla Şengal'i birilerinin elinden almak için orada değil. Tarihi ve insani sorumluluk için orada bulunuyor. Sadece gerillanın değil, tüm Kürtlerin Êzidîlere karşı sorumluluğu var. Peşmerge daha fazla sorumlu. Bu sorumluluğu Êzidîlerin özyönetimi ve öz savunmasını sağlamak için yerine getirmeli. KDP ve peşmerge bunu kabul etmezse tarih, vicdan ve adalet karşısında sorumlu olurlar.

KDP gerillaya ve PKK'ye çık deme yerine, birlikte Êzidîlere bir gelecek hazırlayalım, bu toplum özgüven kazansın, kendine sahiplenildiğini görsün önerisi yapması lazım. Yoksa Şengal'in ve Êzidîlerin özgün yanını görmeden, burası Başurê Kurdistan’a ait, çıkılsın demek çok dar bir yaklaşım olur. Şengal’e herhangi bir yer gibi bakmış olur. Kime ait olacaktır demeden önce Şengal'de Êzidîlerin durumu ne olacak sorusuna cevap bulunması lazım. Êzidîler artık ne özyönetim ne öz savunmasız olabilir. Zaten bunu istemeyen, görmeyen Êzidî ise fermanları neden yaşadığını anlamamış demektir. 74. fermanın şehitlerinin acı çığlıklarını anlamamak olur. Êzidîler daha cesaretli olup biz özyönetim, öz savunma, yani özerklik istiyoruz demelidirler. Bunu dünyaya haykırmalıdırlar. KDP etkisindeki Kürtler de bunu söylemelidirler. Bunu söylemeyen Êzidî kendi toplumuna ihanet ediyor demektir.

ABD gerilla oradan çıksın demiş mi, dememiş mi bu net değil. Eğer onlar da böyle demişse onlara şunu söylemek lazım; siz ilk önce Êzidîlerin bir daha fermana uğramaması için ne diyorsunuz? Farklı bir kimlik ve özgünlüğü olan bu toplumun özyönetim hakkı yok mu? KDP'nin merkeziyetçi hegemonik yaklaşımlarına destek vermek Êzidîlerin bir ferman daha yaşamasına onay vermektir. Özyönetim ve öz savunma olmadan Êzidîler nasıl güvencede olacak? Gerilla oradan çıksın diyenler ilk önce bu sorulara cevap versinler.