Şengal Kurucu Meclisi: Halkımız kendini yönetmek istiyor

Şengal Kurucu Meclisi, Êzidî halkının meşru haklarının tanınması ve yaşamını özgürce devam ettirmesi gerektiğini belirtti. Meclis, Şengal’in özerkliği için hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti.

Şengal Kurucu Meclisi, kuruşunun 2’nci yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı bir açıklama yayımladı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Öncelikle Şengal Kurucu Meclisi’nin kuruluşunun 2’nci yıl dönümünün tüm Êzidî halkına kutlu olmasını diliyoruz. Bugün Şengal Dağı'nda Êzidî halkımızın kutsal direniş ruhuyla kurduğu meclisimizin kuruluşunun ikinci yıl dönümüdür.

Êzidî halkımız büyük bir ferman ve katliama maruz kalmış ve büyük bir baskı ve zulümle karşı karşıya kalmıştır. Şengal’de bulunan ve Şengal’in istikrar ve huzuru ile Êzidî halkının korunmasından bahseden güçler, vahşi çeteler saldırıya geçtiğinde ve savaş kapımıza geldiğinde, düşmana hiçbir karşılık vermemiş ve hiçbir direniş sergilememiştir. Bunun sonucunda yüz binlerce sivil insan ve aile düşmanla karşı karşıya kalmış, binlerce anne ve çocuğu DAİŞ çetelerine esir düşmüş ve katledilmiştir.

Şengal halkının bu söz konusu güçlere yönelik umut ve inançlarının kalmaması ve idari anlamda da Şengal’de bir boşluğun ortaya çıkması, yine bu halka öncülük edecek kimsenin olmaması sonucunda, Êzidî halkı tüm Êzidî halkının temsilciliğini yapabilecek ve Êzidî halkına öncülük edebilecek bir meclis kurma kararı almıştır. Bu meclisin üyeleri demokratik yöntemlerle seçilmiştir. Ayrıca askeri güçlerimiz olan YBŞ ve YJŞ kurulmuştur. YBŞ-YJŞ savaşçıları kutsal direnişleri ve aralıksız mücadeleleriyle Êzidîlerin tarihinin sayfalarına altın harflerle yazılmıştır. Halkımıza katliam uygulayan yüzlerce çete Êzidxan’ın bu yiğit genç kız ve erkekleri tarafından öldürülmüştür."

IRAK ULUSLARARASI ÇEVRELERE ÇAĞRI

Açıklamada, Şengal’in özerkliği yönünde çalışma ve hazırlıkların devam ettiğine dikkat çekilerek, "Bu artık tüm halkımızın talebidir, halkımız artık kendi kendini yönetmek ve özerk olmak istemektedir. Irak anayasasının 125’inci maddesinin içeriği Irak’ta yaşayan tüm azınlıklara özerkliklerini ilan etme hakkı tanımaktadır. Bizler de Êzidî halkı olarak Irak hükümetinden bu maddenin gereklerinin yerine getirilmesini ve bu noktadaki tutumlarının ortaya konulmasını talep ediyoruz. Halkımızın yaşadığı trajedinin tanınması ve tüm bu zorlukların aşılması için halkımızın meşru haklarının tanınması ve tüm Irak halkları gibi yaşamlarını özgürce devam ettirebilmesi gerekmektedir" denildi.

Şengal Kurucu Meclisi, açıklamasının sonunda da şunları kaydetti: "Ayrıca Birleşmiş Milletler, tüm insan hakları kurum ve kuruluşları ile azınlık haklarını koruyan tüm kurumlardan davamızın takipçisi olup destek vermelerini talep ediyoruz. Yine halkımızın karşı karşı kaldığı fermanın soykırım olarak tanınmasını talep ediyoruz. Uluslararası güçler Êzidîlerin yaşadığı tüm bölgeleri koruma altına almalı, fermanın nedenlerinin araştırılıp yorumlanması üzerine uluslararası bir komite oluşturulmalı ve bu fermandan sorumlu olanlar ve bu katliamlarda parmağı olanlar mahkemeye çıkarılarak yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır.”