MAKALE

Şengal vicdan ölçüsüdür

Şengal’in özerkliğinin birinci gündem olması, tüm Kürt siyasi partilerinin ve tüm Kürt halkının ahlaki ve vicdani borcu haline gelmiştir... Şengal şu anda Kürtlerin vicdan ölçüsüdür.

Kürt halkının özgürlük mücadelesine düşman olanlar, Kürt halkının özgür ve demokratik yaşamının her yerde yakınlaştığını gördükçe saldırılarını arttırıyorlar. Bu konuda işbirlikçilerini de kullanıyorlar. Bunun en somut örneği, Şengal’de Çıra TV ve Şujin gazetesinin muhabiri genç bir kadın gazetecinin öldürülmesidir. Nûjîyan Erhan’a saldıranlar bu çetelerin protesto edilmesi sırasında kadın, çocuk ayırımı yapmadan halka ateş açmışlar, bir kadını katletmişler, içinde iki kadın gazetecinin de bulunduğu ondan fazla Kürt insanını da yaralamışlardır. Bu gerçeklik, Şengal’deki paralı çetelerin kadın gazetecilere bilerek ateş ettiğini göstermektedir. Erkek egemenlikçi kadın düşmanı anlayışla kadın gazeteciler öldürülmek istenmektedir. Çünkü onların çürümüşlüğü, vicdansızlığı, adaletsizliği ve ahlaksızlığı karşısında adalet, vicdan, ahlak ve eşitlik ölçüleri olan kadınları gördüklerinde çılgına dönmektedirler. Çünkü kadında var olan değerler onların gerçek yüzlerini açığa çıkarmaktadır. Şengal’deki kadınların elleriyle kazılan hendekleri doldurması, küçük çocukların onlara karşı tutum koyması bu çeteleri çılgınlaştırmaktadır. 

DAİŞ’ten sonra bu besleme çetelerin Şengal’e saldırması, Şengal’in öz savunmaya dayalı özerk yaşama kavuşmasını daha da zorunlu kılmaktadır. Êzîdîler öz yönetime kavuşmadan hiçbir Kürt’ün huzurlu ve rahat olarak yastığa baş koyması mümkün değildir. Kürt’ün şu andaki birinci görevi Êzîdîlerin öz yönetimini sağlamak olmalıdır. Bu artık Kürtlerin birinci gündemi olmalıdır. Bunu birinci gündem yapmadan hiçbir Kürt siyasi partisinin ve demokratik kurumun söylemi ve gündemi samimi olamaz ve ciddiye alınamaz. Şengal’in özerkliğinin birinci gündem olması, tüm Kürt siyasi partilerinin ve tüm Kürt halkının ahlaki ve vicdani borcu haline gelmiştir. Kaldı ki siyasi olarak da Şengal’in özerkliğini sağlamak mevcut siyasi oramda birinci gündem olmak zorundadır. Êzîdîler sayı olarak az ve güçsüzler diye Şengal’in durumu ikinci plana atılamaz. Şengal şu anda Kürtlerin vicdan ölçüsüdür. 

Xanesor’a dayanan çeteler ilk önce zırhlı savaş araçların önüne geçen gerillaları katletmişlerdir. Böylece karakterlerini ortaya koymuşlardır. O kareler başlı başına Xanesor’a saldıran çetelerin nasıl kirli olduklarını, Kürtlükle alakalarının olmadığını gözler önüne sermiştir. Sonra genç bir gazeteci ve genç Êzîdî bir kadın katledilmiştir. Kürtlerin aşiret kültüründe kadın araya girdiğinde çatışma durur. Ama bunlar en fazla da kadına düşmanlar. Çünkü özgürlük ve demokrasi tutkusunu en fazla kadında görmektedirler. En fazla da bu tutku bu çeteleri başarısız kılmaktadır. Artık ok yaydan çıkmıştır. Şengal’in kadınları Edulêler, Berivanlar, Binevşler ve Naze Naifler bu çeteleri yenilgiye uğratacaklardır. Bu çeteler sert kayaya çarpmışlardır. Artık demokrasi ve özgürlük düşmanlarının, Kürt düşmanlarının en büyük korkusu Kürt kadınlarıdır. Çünkü Kürt kadınının duruşu Kürt’ün özgürlük ve demokrasi direncini yükseltmekte ve yenilmez kılmaktadır. 

KDP, PKK karşısında bugünkü izlediği politikayı bırakmak zorundadır. Ulusal birlik yaklaşımıyla hareket etmesi ve başka güçlere dayanarak bir şeyler elde edeceğini sanması büyük bir yanılgıdır. KDP, PKK ile kavga ederek kazanamaz. PKK'nin yarattığı kadın gerçeği ve toplum gerçeği karşısında hiçbir başarı elde edemez. PKK, kadın özgürlük çizgisi temelinde yenilmezlik iksirini içmiştir. Böyle bir örgüt karşısında KDP dış güçlerden destek alarak mı sonuç alacaktır? Artık her siyasi güç ancak ideolojik karakteriyle öngördüğü özgür ve demokratik yaşamla kazanır veya kaybeder. KDP'nin PKK karşısında kazanacak hangi ideolojik ve siyasi moral değeri vardır? Birkaç şehirde egemen olmakla moral üstünlük elde edilemez. Bu açıdan KDP'nin PKK ile kavga etmesi kendi çıkarına da değildir. 25-30 yıl öncesinin politik tarzıyla sonuç alma zamanı artık geçmiştir. KDP de değişmek zorundadır. Başurê Kurdîstan’daki siyaset tarzı da değişmek zorundadır. Mevcut durum, siyasi çizgi KDP'yi de zayıf düşürmektedir; sorunlar karşısında çözümsüz bırakmaktadır. 

KDP lideri Mesut Barzani’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan karşısında konumu ve düzeyi nedir? Kürt Halk Önderinin entelektüel kapasitesi, siyasi tecrübesi ve liderliği ve karakteri karşısında Mesut Barzani bu liderlikle kendini kıyaslayabilir mi? Bu liderliğin ideolojik ve siyasi çizgisi karşısında Barzani’nin ulusal siyaset içinde yeri ne kadar olabilir? Zaten toplum içinde Kürt Halk Önderinin liderlik karakteri baskın durumdadır. Bu Önderlik için kendini feda edecek binlerce fedai vardır. Mesut Barzani ise ancak emir komuta zinciri ve bürokratik hiyerarşi içinde insanları savaştırabilir ve çalıştırabilir. Bu yönüyle Mesut Barzani’nin bu liderle karşı karşıya gelmemesi lazım. Kürt Halk Önderi Mesut Barzani’ye saygılı davranmaya özen gösterdi. Mesut Barzani de bu önderliğin ve PKK'nin yaklaşımlarına samimi, dürüst ve ciddi yaklaşmalıdır .

Sayın Mesut Barzani Hewlêr’in düşüşünü engellediği için Maxmur’a gidip gerillanın mütevazi döşeğine oturup teşekkür etmedi mi? Çayını içmedi mi? Şengal’de direnen gerillalar da bin defa teşekkürü hak etmedi mi? Şengal’de direnen gerillaların KDP'nin ve Mesut Barzani’nin onurunun daha fazla zedelenmesini engellemedi mi? Onlara şükran borcu olarak Êzîdîlerin özerkliğini kabul etmesi gerekirken gerillalar Şengal’den çıksın, Maxmur’dan çıksın, Kerkük’ten çıksın demek ne siyasi, ne ahlaki, ne de vicdanidir. Daha Başurê Kurdistan’ın hiçbir yerinde halk tamamıyla güvencede değildir. Şengal hiç güvencede değildir. PKK Maxmur’un savunması için sadece KDP'ye güvenebilir mi? Şengal’deki durum ortada. Gerilla olmasaydı benzer bir durum Maxmur’da yaşanacaktı. Maxmur’da yaşayan halk Bakurê Kurdistan’dan göç etmiş ve büyük çoğunluğu PKK sempatizanıdır. Her evin en az bir şehidi vardır. PKK ve gerilla bu halkın güvenliğinden kendini sorumlu görmeyecek mi? Hala Irak’ın durumu ne olacak belli değildir. Başurê Kurdistan için tehlike son bulmamıştır. Gerillaya şuradan buradan çıksın demek bu gerçeklikten uzak bir yaklaşımdır. Dolayısıyla bu dayatmaları da kimseye kabul ettiremez. 

KDP ve Sayın Mesut Barzani Şengal üzerinde Türk devletinin baskısıyla oyun oynamayı bırakmalıdır. Şengal halkının öz savunmasını ve öz yönetimini kabul etmelidir. Şengal’in öz savunması ve öz yönetiminin Şengal meclisinin iradesine bağlı olacağını kabul etmelidir. 73. Ferman öncesine dönülemez. Bunu başkaları istese de KDP isteyemez. Şengal Başurê Kurdistan’daki demokrasinin örnek modeli olmalıdır. Şengal’de hiçbir siyasi gücün hegemonyası olmamalıdır. Her siyasi gücün demokratik özerklik içinde serbestçe örgütlendiği, propaganda yaptığı bir yerel demokrasi örneği haline gelmelidir. Bu durum sadece KDP'yi büyütür ve güçlendirir. Yoksa KDP Şengal politikası içinde kendini boğar. Êzîdîler artık eski durumu kabul edemez. Bazı Êzîdîler para ya da KDP baskısıyla KDP'nin politikalarına destek veriyor görünse de bu sadece KDP'nin kendini aldatması olur. Bizden söylemesi. 

Genç kadınları öldürmek kimseyi vezir yapmaz; yapsa yapsa rezil eder. KDP içine girdiği yanlışlıktan dönmeli, Şengal’e sürdüğü kaçkın ve besleme çeteleri derhal çekmelidir. Yoksa yanlış politikanın sonuçları tüm Kürtlere ve KDP'ye zarar verir. Kürtler mevcut durumdan rahatsızdır; Sayın Barzani ve KDP bu gerçeği görmelidir.