Sur Davası'nın duruşmasında tutuklulara saldırı!

Sur Davası'nın duruşmasında mahkeme heyetinin isteğiyle polis ve jandarma tutuklulara saldırdı.

Sur'dan çıkan sivillerin yargılandığı davada savunma hakkının kısıtlanmasına itiraz eden tutuklular, polis ve askerlerce duruşma salonunda yere yatırılarak darp edildi. Mahkeme heyetinin gözleri önünde darp edilen tutuklular, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganı attı.

Amed'in Sur ilçesinde soykırımcı saldırılar sırasında mahsur kalan ve aralarında kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Mazlum Dolan’ın da bulunduğu 32'si tutuklu 40 kişi hakkında açılan davanın duruşmasında tutuklular ve izleyiciler darp edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve sanıkların Kürtçe savunma yaptığı duruşmada Dilşad Şengül konuşurken, mahkeme başkanı, sözünü kesip “Sanık hikaye anlatıyor” diyerek yerine geçmesini istedi. Savunma hakkının kısıtlanması üzerine Şengül, konuşmakta ısrar etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı jandarmalara, tutuklu sanığı salon dışına çıkarmalarını istedi. 

'İNSANLIK ONURU İŞKENCEYİ YENECEK!'

Buna itiraz eden Şengül ve diğer tutuklulara, jandarma ve polis saldırdı. Tutuklular, sürüklenerek salondan çıkarılırken, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” ve "Bijî Serok Apo" sloganı attı. Saldırı sırasında tutuklu Remziye Tosun yerlerde sürüklenirken, yanındaki 3 yaşındaki kızı Beritan da elinden alınarak içeri götürüldü. 

Yakınlarının darp edildiğini gören ailelere de saldırıldı. Polisler, aileleri darp ederek salondan çıkardı. Saldırı, adliye koridorunda da sürdü. 

Duruşma salonunda mahkeme heyeti, savcı, avukatlar ile polis ve askerler dışında kimse kalmadı.