GÖRÜNTÜLÜ

‘Tecrit son bulursa, Türkiye huzura kavuşur’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı Cemal Demir: Tecrit sadece 6 yıldan ibaret değil, 18 yıldır Sayın Öcalan üzerinde sistematik bir tecrit var. Öcalan’a uygulanan tecrit aslında Kürt halkına yönelik bir tehdittir.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı Cemal Demir, 6 yıllardır müvekkilleriyle görüşemediklerini belirterek, “Tecrit sadece 6 yıldan ibaret değil, 18 yıldır Sayın Öcalan üzerinde sistematik bir tecrit var. Öcalan’a uygulanan tecrit aslında Kürt halkına yönelik bir tehdittir” dedi.

İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yoğun tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarıyla görüşmesine izin verilmiyor. Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride ilişkin ANF’ye konuşan avukat Cemal Demir, müvekkili sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecritle Kürt halkına yönelik bir tehdit aracı olduğuna dikkat çekti.

‘TECRİT SİSTEMATİK OLARAK DEVAM EDİYOR’

Öcalan’ın avukatı Cemal Demir, 1999 yılından bu yana Kürt halk önderi Öcalan üzerinde sistematik bir tecridin yürütüldüğünü kaydetti. AKP hükümetinin müvekkilleriyle görüşülmesine çeşitli bahanelerle engellediğini aktaran Demir, görüşmelerin engellenmesinin hukuki olmadığını kaydetti. Avukat Demir, “Öcalan’la görüşmelerin engellenmesi Türkiye ve uluslararası hukuk sözleşmelerine aykırıdır. Müvekkilimizle görüşmek için defalarca adli makamlara ve insan hakları mahkemesine başvuruda bulunduk. Öcalan’a tecridin Kürt halkına işkence olduğunu belirttik, tecrit ve işkencenin son bulması için defalarca CPT’ye başvurduk. Ancak bütün başvurulara rağmen CPT hiçbir cevap vermedi” şeklinde konuştu.

‘TÜM HUKUKİ HAKLAR ENGELLENDİ’

Öcalan üzerindeki tecridin çözüm sürecinde de devam ettiğine dikkat çeken Avukat Demir şunları belirtti: “2011’den bu yana müvekkilimizle görüşemedik. Çözüm sürecinde ağırlaştırılmış tecridi biraz da olsa azaldı diye bilirim. Ancak tecrit tam anlamıyla bitmemişti. Devletin ve HDP heyeti Öcalan’la görüşürken biz ise yine müvekkilimizle görüşemiyorduk. 2011 yılından bu yana müvekkilimiz Öcalan’ın tüm hukuk hakları engellendi. Halbuki müvekkilimizin ulusal ve uluslararası hakları var. Tecrit Öcalan şahsında tüm Kürdistan halkı üzerinde uygulanıyor.”

‘CPT GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ’

CPT’nin yaklaşımına da vurgu yapan Demir, “CPT heyeti OHAL’den önce Türkiye’ye gelerek İmralı cezaevini ziyaret etti. Bu ziyarette yaptığı inceleme ve gözlemlerine ilişkin hiçbir açıklamadan bulunmadan Türkiye’den ayrıldı. OHAL’den sonra da CPT Türkiye’deki birçok cezaevini ziyaret ediyor ve İmralı’yı ziyaret etmeden geri döndü. CPT heyeti bir an önce İmralı Cezaevi’ne gitmeli ve görevini yerine getirmeli” diye konuştu.

‘ÖCALAN BARIŞIN ANAHTARIDIR’

Avukat Demir, Öcalan devreye girmesi durumunda Türkiye’nin kısa bir süre içinde huzura ve demokrasiye kavuşacağını da söyledi. Öcalan şahsında Kürt halkına tecrit uygulandığına dikkat çeken Demir, “Türkiye de çetin bir savaş sürmekte. Öcalan devreye girmesi ve diyalog yolunun açılması durumunda kısa bir sürede Türkiye huzura kavuşacaktır. Türkiye de barışın anahtarı Öcalan’dır. Bunun için bir an önce tecrit son bulmalıdır” dedi.