'Türk devletinin rolü belgeli'

YPG Kobanê Komutanı Cemil Mazlum, Kobanê katliamına ilişkin ellerinde olan saldırı planı ve belgelerine göre, bir saldırı kolunun Türkiye'den geldiğinin net olduğunu söyledi.

YPG Kobanê Komutanı Cemil Mazlum, Kobanê katliamına ilişkin ellerinde olan saldırı planı ve belgelerine göre, bir saldırı kolunun Türkiye'den geldiğinin net olduğunu söyledi.

25 Haziran'da Kobanê'de gerçekleşen ve yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği çete saldırısına ilişkin Türk devletinin rolü tartışılırken, YPG Kobanê Komutanı Cemil Mazlum, çetelerin saldırı planına ilişkin ellerinde belge olduklarını açıklayarak, "Tahkikat sürüyor ancak ilk bilgiler ve belgeler saldırının Türkiye tarafından gerçekleştiğini gösteriyor" dedi. Cemil Mazlum, Türk devletinin Rojava'nın birleşmesi kadar YPG/YPJ güçlerinin Türkmen halkıyla kuracağı bağdan da korktuğu için Rojava'yı işgal planı yaptığını belirtti.

Kobanê’de sivillere karşı geliştirilen vahşi saldırı ile hedeflenen neydi, hangi anlama geliyor ?

Başta DAİŞ çetelerinin bu vahşi katliamını lanetliyoruz. Tüm şehitlerimizin ailelerinde başsağlığı diliyoruz. Bu katliama karşı direnerek kahramanca şehit düşen yoldaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Böyle bir saldırı karşısında ne desek azdır. Bu saldırı ile Kürt halkının Rojava'da elde ettiği kazanımlar hedeflendi. Kobanê ve Rojava’da oturtmaya çalıştığımız yeni yaşam modelimiz engellenmeye çalışıldı. Henüz Kuzey Kürdistan’da olan halkımızın kalan bölümünün dönüş yapmaya hazırlandığı bir sırada bu katliam gerçekleşti. Halkımızın toprağına dönmesinin de önüne geçmeyi amaçladılar. YPG/YPJ karşısında her türlü kirli savaş yöntemi ile hareket eden DAİŞ çetelerinin hiçbir sonuç elde edememeleri sonucunda içerisine girdikleri çaresizliği ve korkaklığı da saldırının diğer bir boyutu olarak görmek gerekiyor.

Türk devletinin rolü nedir?

Bu saldırıya ilişkin olarak Türk devletinin somut desteği var. Ulaştığımız sonuçlar var. DAİŞ çeteleri 84 kişi ile Kobanê’ye saldırdı. Çetelerin saldırı planlamasına ilişkin elimizde belgeler, ulaştığımız bilgiler var. Elde ettiğimiz bilgiler; DAİŞ çetelerinin saldırı planı ve belgeleri bize saldırının bir kolunun somut olarak Türkiye’den geldiğini gösteriyor. Sağ yakalanan Mısırlı çete ardından daha sonra yakaladığımız 2 çete daha bu yönlü bilgiler verdi.

Belgelerde neler var?

Saldırı planı ve belgelerde, çetelerin gelirken hangi yolları kullandıkları, saldırı sonrası hangi yolları kullanmayı planladıkları vs var. Planlamada saldırının bir kolunun Türkiye’den diğer kolunun ise Sirîn’den gireceği belirtiliyor. Hemen ardından ise Cerablus’tan Qarakozak üzerinden bir grubun da bu gruplara destek amacıyla gelerek saldırı yapması planlanıyor. Yani Türk devletinin dillendirdiği Cerablus hattı, saldırının ikinci gününde daha önce gelen iki gruba destek ve Kobanê’yi kapsamlı bir saldırı altına almak için belirtiliyor. Tabii soruşturma ve tahkikat sürüyor ama ilk bilgiler ve belgeler saldırının Türkiye tarafından gerçekleştiğini gösteriyor.

Bu saldırlara karşı alınması gereken tedbirler konusunda YPG komutanı olarak neler söyleyebilirsiniz?

Saldırının kapsamı ve verilen destek hesaba katılırsa bu saldırı karşısında güçlerimiz fedaice direnmiş ve saldırıyı püskürtmüştür. Ancak YPG/YPJ’nin alanında çetelerin gelerek bir katliam gerçekleştirmesi tabii ki güvenlik tedbirleri konusunda zafiyet olduğuna işaret ediyor. Biz de bu nedenle halkımıza karşı bir özeleştiri verme durumundayız. Burada asayiş güçlerinin, YPG’nin, öz savunma güçlerinin, köylerdeki savunma güçlerinin rolüne ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. Gereken tedbirleri çıkardığımız derslerle birlikte geliştireceğiz ve bu tarz saldırılar karşısında duracağız.

Saldırılarda içerden destek alındığına dair tartışmalar da var. ÖSO’dan Ebu İsa grubuna mensup bazılarının çetelere içerden destek ve istihbarat sağladıkları söyleniyor….

Bu konuda bize de ulaşan bilgiler var. Sorgulamalar yapıyoruz, içeriden ne tür bir destek verildi. Nasıl istihbarat sağlandı. İstihbarat sağlandığı kesin çünkü. Yine bahsettiğiniz Ebu İsa’ya bağlı olan gruptan koparak DAİŞ ile işbirliği yapan bazılarının da olduğu söyleniyor. Netleşince bunları da kamuoyuna açıklayacağız.

Kobanê’de savaşın geldiği durum nedir?

Kobanê’nin batı ve doğu cephelerinde operasyonlarımız başarı ile tamamlandı. Güney cephesini de çetelerden temizleme operasyonlarımız başladı. Son olarak Sirîn'i özgürleştirme hamlesini başlattık. Bu hamlemiz katliamın ardından aynı zaman da bir intikam hamlesidir. Hamlemiz başarı ile ilerliyor. Sirîn’i de özgürleştireceğiz.

Türk devletinin Cerablus’a girme planları konusunda neler söyleyeceksiniz

YPG/YPJ’nin başarıları ardından, Cerablus, Ezaz, Minbic, Bab gibi bölgelerin de çetelerden temizleneceği korkusu Türk devletini sarmış durumda. Türk devleti, Rojava’nın birleştirilmesi ve Kürt halkının kazanımlarının korunmasından rahatsız. Bir diğer korkuları da Cerablus’tan Efrin'e uzanan hatta bulunan Türkmen halkı ile bir kardeşlik bağı kurmamız ve ortak bir yaşam yaratmamızdır. Türk devleti bu korku ile acele ederek müdahale etmek istiyor. Böyle bir durumun ne anlama geldiğini herkes biliyor. Buna nasıl cevap verileceği de bellidir.

Halkımız ve Suriye halklarını DAİŞ zulmüne karşı korumak ve özgür kılmak için ne gerekiyorsa yapacağız.