‘Türkiye’nin ihtiyacı başkanlık değil demokrasidir’

DBP Van İl Eş Başkanı Sevinç Şeker: Ülkenin demokratik, çoğulcu ve herkesi kapsayan, Kürt sorununda anayasal çerçevede çözüldüğü bir anayasaya ihtiyacı var.

AKP ve MHP’nin işbirliğiyle anayasada değişmesi ön görülen 18 madde 339 oy ile kabul edildi. Söz konusu anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı’na OHAL ilan etme ve meclisi fes etme, 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılması ve Cumhurbaşkanı’nın yargılanmaması gibi dikta rejimin yasallaşma adımlarıdır. Tek adam rejiminin yasallaşmasının ilk adımı olan anayasa değişikliği teklifinin AKP ve MHP’nin ortaklığıyla Meclis’ten geçirilmesine tepki gösteren DBP Van İl Eş Başkanı Sevinç Şeker, Türkiye halklarının aydınlık geleceği için referandumdan göçlü bir ‘Hayır’ çıkması gerektiğini belirti.

‘GERÇEK DEMOKRASİYE İHTİYACI VAR’

Şeker, Türkiye’nin temel ihtiyacının başkanlık veya tek adam sistemi olmadığını, “Ülkenin demokratik, çoğulcu ve herkesi kapsayan, Kürt sorununda anayasal çerçevede çözüldüğü bir anayasaya ihtiyacı var. Şuan da hükümet eliyle dayatılan tek adam rejimidir ve başkanlıkla tüm sorunlar çözülecekmiş gibi bir algı yaratılıyor. Oysa dünyada başkanlık sistemi ile yönetilen ancak karmaşanın hakim olduğu Gambiya, Venezuela ve Pakistan gibi ülkeler örneği önümüzde duruyor. Dolayısıyla çözüm tek adam değil aksine herkesin kendisini ifade edebildiği demokratik bir yönetim sistemine ihtiyacımız var” dedi.

‘MECLİSTE YAPILAN HATAYA HALK DUR DEMELİ’

AKP ve MHP işbirliğiyle Türk halkını milliyetçi yanını kullanarak kendi varlıklarını sürdürmek amacıyla hareket ettiğini açıklayan Eş Başkan Şeker şunları söyledi: “AKP ve MHP demokratik yollarla varlıklarını sürdüremeyeceğini anlayarak ülkenin bir beka sorunu olduğunu söylemiş ve özellikle Türk halkının milliyetçi duygularını kullanarak kendini ayakta tutmaya çalışmaktalar. Bu kirli işbirliği ülkeyi daha da çıkmaza sokmakta ve tüm halklar bu durumdan zarar görecek. Sadece kendi iktidar çıkarları için meclise getirilen yeni anayasa maddelerinin meclisten geçmesi büyük hatadır. Meclis bu hatayı yapmış olabilir ama halk bu hataya dur demeli ve referandumda güçlü bir ‘Hayır’la kirli oyunlar boşa çıkarılmalı.”

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ’

Başkanlık sistemi geçse de geçmese de mücadelelerinin süreceğini belirten Şeker “Kürt halkı yıllardır özgürlüğü için mücadele ediyor. Kürt halkına bir getirisi olmayan bir sisteme en güçlü bir şekilde ‘hayır’ demeliyiz. Mücadeleyi direnişi büyümekten başka bir yol yok” diye konuştu.